Foto: Gradska biblioteka Pančevo
Kultura

PANČEVO: Promocija knjige „Art Ambasador“

Izvor: 
013info Uto, 06/12/2022 - 18:57Promocija knjige „Art Ambasador“ dr. Adel Abdel Rahmana održaće se u čitaonici Gradske biblioteke Pančevo, u petak, 9. decembra, u 19.00 časova.

O knjizi će govoriti: autor dr Adel Abdel Rahman i dr Irena Cvijanović, naučni saradnik Istorijskog instituta u Beogradu.

Prof. dr Rahman je rođen u Kairu 1958. godine, studirao je i doktorirao je istoriju umetnosti u Nemačkoj. Ima znanje likovnog umetnika i dizajnera. U Srbiji je imao pet samostalnih izložbi. Bavi se novinarstvom od 1995. godine, kao kritičar i istoričar umetnosti u štampanim i elektronskim medijima. Knjiga „Umetnički ambasador“ je sastavljena od tekstova u formi između eseja i likovne kritike. Reč je o izboru umetnika, a pisana je veoma jasno i jezgrovito, imajući u vidu da dr Rahman razume različite likovne svetove srpskih, arapskih, afričkih, ruskih, evropskih, japanskih i kineskih umetnika.

Prof. dr Rahman je redovni profesor na Univerzitetu za dizajn Fakulteta umetničke edukacije u Kairu. Tokom svoje dosadašnje profesionalne i umetničke karijere, radio je i u Ministarstvu kulture Egipta na visokim funkcijama i veoma je cenjen kako među istaknutim književnicima i umetnicima u Egiptu, tako i šire.

Reč priređivača

Monografska zbirka esejističkih tekstova – likovnih kritika, osvrta i prikaza prof dr Abdela Rahmana „Fine Arts Ambasador“ / „Umetnički ambasador“, u kojoj su zastupljeni i širi opisi te analiza umetničkog iskustva selektovanih vizuelnih stvaralaca, nastala je kao plod desetogodišnje saradnje autora i Ljubiše Večanskog kao organizatora programa umetničkog boravka inostranih i domaćih vizuelnih umetnika u Pančevu. Od 2008. godine do danas u okviru pomenutog programa, u Pančevu je gostovalo više desetina stvaralaca iz skoro dvadeset zemalja (Italija, Nemačka, Norveška, Holandija, Rusija, Ukrajina, Belorusija, Tunis, Alžir, Egipat, Nigerija, Etiopija, Irak, Iran, Indija, Tajland, Japan) kao i iz mnoštva gradova širom Srbije. Koncipiran kao mobilni aranžman i svojevrsna likovna kolonija sa bazom u domaćem okruženju, još uvek aktivni Program podrazumeva(o je) obilazak referentinih kulturnih institucija u Beogradu i Novom Sadu, zatim izabranih kulturno-istorijskih spomenika i prirodnih znamenitosti na prostorima Srbije i Crne Gore, a pre svega uzajamnu komunikaciju i sveobuhvatnu razmenu kreativnog iskustva, i – naravno – stalan rad/beleženje viđenog/slikanje prizora doživljene stvarnosti i atmosfere ambijenta. U tom smislu, međunarodna kulturna saradnja između inostranih i ovdašnjih umetnika, s jedne strane, i pojedinih institucija, strukovnih organizacija i udruženja s druge, uspostavljena je i kontinuirano razvijana zahvaljujući neprocenjivom angažmanu i doprinosu pojedinih pregalaca – u prvom redu, prof dr Abdela Rahmana, pok. Pala Dečova, slikara i upravnika Galerije „Jovan Popović“ iz Opova, rukovodstva galerije „Boem“ iz Starčeva, Gradske Galerije Kraljevo i Gradske biblioteke Pančevo, te ovim putem priređivač izražava neizmernu zahvalnost svima koji su svojom podrškom omogućili da Program gostovanja umetnika u Pančevu nastane, postoji i traje do danas, kao i da ova Monografija nastane i ostane neizbrisivi trag sveukupnog truda i umeća u vremenu današnjem, ali i za vremena buduća onih senzibilnih priroda kojima slika kao estetski fenomen nepomerivo počiva u srcu.

 
MarketingNajnovije vesti