• PANČEVO: Radi se zamena krova i pozlata krsta na zvoniku Preobraženske crkve

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
    013 Info

    Gradonačelnik Saša Pavlov, gradska menadžerka Maja Vitman, član Gradskog veća Nemanja Rotar i pokrajinski poslanik Jovan Lazarov sa direktorkom Zavoda za zaštitu spomenika kulture Jasminom Vujović obišli su radove na krovu i krstu zvonika Preobraženske crkve u Pančevu. Godinu i po dana pošto je formirao gradsku radnu grupu koja je trebalo da pomogne do radova na zvoniku spomenika kulture od izuzetnog značaja je i došloi.

    Za sada će se za 2,1 miliona dinara tokom 65 radnih dana promeniti bakarni pokrivač krova zvonika visokog više od 45 metara a da bi bio pozlaćen biće skinut i krst sa zvonika Preobraženske crkve. Kako je objašnjeno postoji projekat obnove fasade a već je raspisana i javna nabavka za istraživanje oštećenosti keramoplastike bez čijeg adekvatnog tretmana nije moguće obnoviti spoljašnost Preobraženske crkve.

    Domaćin protojerej Stojče Cvetković zahvalio se na dosadašnjoj podršci kako bi obnove došlo. Objasnio je da je ovaj hram bez većih ulaganja već 60 godina i izrazio očekivanje da će se to promeniti.

    Hram svetog preobraženja gospodnjeg građen je pet godina a završen 1878. godine. Njegova posebna vrednost su ikone koje oslikao Uroš Predić. Proteklih godina, zahvaljujuči pomoći vlasti, ikonostast je obnovljen.

    Za sada će se za 2,1 miliona dinara tokom 65 radnih dana promeniti bakarni pokrivač krova zvonika visokog više od 45 metara a da bi bio pozlaćen biće skinut i krst sa zvonika Preobraženske crkve. K

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
  • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

    Ostalo iz kategorije Kultura

    Vek pančevačke biblioteke

    Jubilarna godina biće godina modernizacije, kako bi se još veći broj sugrađana animirao da koristi pogodnosti čitaonice sa 110 mesta, knjiškog fonda od oko 200.000 knjiga i preko 50 serijskih […]