• Pančevo rasadnik budućih karikaturista

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
    013 Info

    PANČEVO, 10. septembar –  Izložba radova koji su nastali u okviru letnje škole karikature Nikole Dragaša otvorena je u petak, 9. septembra u Domu omladine. 

    Letnja škola karikature trajala je od 25. juna do 30. jula 2016. godine, svake subote od 11 do 14 časova. Polaznici škole bila su deca uzrasta osnovnih i srednjih škola. Na časovima je bilo u proseku oko dvadesetoro dece, koja su izrazila veliko interesovanje i volju za radom. Školu su pohađala i deca koja žive van Pančeva.

    Cilj je bio da neka svoja iskustva prenesem na decu. Imali su mogućnost da rade portret, karikaturu, kao i da im karikatura bude objavljena, da urade strip da izlažu svoje radove, rekao je Nikola Dragaš.

    Kako Nikola objašnjava, period od mesec dana nije dovoljan da deca nauče da crtaju, ali je bilo sasvim dovoljno da uz pomoć mašte osete kako je to biti karikatirista.

    Neverovatno je da oni za dva sata uspeju da naprave nešto što nekome ko se time ozbiljno bavi treba pet do deset dana. Naravno, ja to malo poguram, ali đaci koji su dolazili su zaista došli su namerom da rade. Niko nije zalutao, kaže Nikola.

    Od 26 đaka koliko je u početku krenulo da pohađa školu karikature, oko 15 je redovno dolazilo. Radovi svih polaznika su izloženi u Domu omladine.

    Kako Nikola Dragaš ističe, veoma je ponosan što je grad Pančevo imao sluha, na čelu sa Domom omladine Pančevo i direktorkom Marijom Jević, kao i na roditelje koji su imali poverenja i dovodili svoju decu u školu karkature.

    – Njih šestoro, sedmoro je stvoreno za crtanje karikatura i mogli bi ovim da se bave u životu, rekao je Dragaš.

     

    Smisao radionice bio je da deca steknu predstavu o tome kako živi, radi i razmišlja neko ko se bavi karikaturom i ilustracijom. Ima li su prilike da rade portretnu karikaturu, zatim vežbu kreativnog razmišljanja, radili su geg karikaturu (uz mogućnost da im karikatura bude objavljena u Večernjim novostima u rubrici HUMOR). Radili su karikature na temu „BORCI ZA LjUDSKA PRAVA“, i ti radovi su izloženi u okviru FreeDom Art Festivala, u organizaciji Doma omladine Pančevo, 27. avgusta. Istog dana održana je i radionica u krugu u parku. Letnja škola karikature je na jednom od časova imala specijalnog gosta, strip crtača Sašu Arsenića, koji je pokazao deci kako se pravi humoristični strip, a na kraju časa svakom deteu nacrtao je njegovu omiljenu životinju.

    Školu su pohađali Andrea Nađ, Dunja Kovačević, Anja Paulović, Nevena Adžić, Miljana Mitić, Milica Mitić, Helena Milovanović, Jovan Milovanović, Maša Lazić, Nikolina Jovanović, Todor Ušljebrka, Lazar Jerkov. Uroš Kuzmanović, Nikola Stokić, Snežana Milovanović Naumović, Višnja Bojović, Mateja Bojović, Vanja Bojovi, Filip Gašić. Nevena Jakšić, Selena Kučević, Veljko Velisavljević, Luka Tojčić, Mateja Ilić, Marko Kuzmanović i Dunja Dragaš. 

    PANČEVO, 10. septembar – Izložba radova koji su nastali u okviru letnje škole karikature Nikole Dragaša otvorena je u petak, 9. septembra u Domu omladine. 

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
  • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

    Ostalo iz kategorije Kultura

    Vek pančevačke biblioteke

    Jubilarna godina biće godina modernizacije, kako bi se još veći broj sugrađana animirao da koristi pogodnosti čitaonice sa 110 mesta, knjiškog fonda od oko 200.000 knjiga i preko 50 serijskih […]