• PANČEVO: U čast prazniku maternjih jezika Makedonski informativni i izdavački centar deliće časopise i knjige

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
    013 Info

    Za Međunarodni dan maternjeg jezika Unesko je proglasio 21. februar. Tog dana na prigodan način slave se jezici sveta, tačnije: ljubav prema maternjem jeziku, ali i jezičke različitosti, koje podrazumevaju i kulturne, kako bi se podstakla višejezičnost, kao deo opšteg i ličnog kulturnog blaga. Jer, kao što je primetio slavni argentinski pisac Horhe Luis Borhes: „jezik nije vezan samo za intelekt, nego i za nešto mnogo važnije – za osećanja”. Međunarodni dan jezika proglašen je 1999. godine. Dvadeset prvi februar izabran je kako bi se očuvalo sećanje na taj dan 1952. godine, kada su u Daki stradali studenti, koji su protestovali jer njihov maternji jezik nije proglašen za zvanični, navodi se u saopštenju Makedonskog informativnog i izdavačkog centra. 

    U čast prazniku maternjih jezika, Novinsko izdavačka ustanova Makedonski informativni i izdavački centar vas poziva da učestvujete u akciji kluba čitaoca naše ustanove “Ponesi svoju knjigu/ časopis u šetnju”.

    Dana 21. i 22. februara u periodu od 10,00 do 14,00 časova u centru Pančeva na gradskom trgu i na više lokacija po centru grada i prigradskim mesnim zajednicama, naši aktivisti će prolaznicima i svim prisutnim i zainteresovanim građanima besplatno deliti naša izdanja – časopise i knjige na makedonskom jeziku. Ko nije stekao naviku da čita knjige, ostaje uskraćen za divna iskustva i osiromašen duhom, čitanje i strani jezici nisu samo predmet istraživanja naučnika i specijalista, već i srce društvenog, ekonomskog i kulturnog života. U skladu sa tim, i Unesko promoviše geslo: „Usvoji neki jezik”, mi pozivamo sve Pančevce da ove godine to bude makedonski jezik.

    Jezici su moćno sredstvo za očuvanje i razvitak celokupne svetske kulture. Svaki vid solidarnosti koji vodi ka razumevanju nekog drugog jezika na značajan način doprinosi očuvanju svetske baštine. U Srbiji živi više od trideset etničkih zajednica, koje govore različitim jezicima. Manjinski jezici, pa i naš makedonski  koriste se u obrazovanju, medijima, pred sudovima, u administraciji, u ekonomskom, društvenom i kulturnom životu i u prekograničnoj saradnji, te ove godine ova akcija predstavlja skroman doprinos Novinsko izdavačke ustanove Makedonski informativni i izdavački centar, obečežavanju i promociji ovog značajnog dana.

    Molimo sve ugrađane da se pridržavaju svih propisanih epidemioloških mera, dodaje se u saopštenju.

    Za Međunarodni dan maternjeg jezika Unesko je proglasio 21. februar. Tog dana na prigodan način slave se jezici sveta, tačnije: ljubav prema maternjem jeziku, ali i jezičke različitosti, koje podrazumevaju i kulturne, kako bi se podstakla višejezičnost, kao deo opšteg i ličnog kulturnog blaga. Jer, kao što je primetio slavni argentinski pisac Horhe Luis Borhes: „jezik nije vezan samo za intelekt, nego i za nešto mnogo važnije – za osećanja”.

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
  • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

    Ostalo iz kategorije Kultura