Spomenik na Stratištu
Kultura

PANČEVO: U toku radovi na Stratištu i Čardaku

Pančevo, Sre, 12/09/2018 - 09:14
Vladimir Đoković


Ove godine Zavod za zaštitu spomenika kulture brigu je usmerio ka spomen kompleksu Stratište. Tamo je u toku sanacija i konzervacija. Ministarstvo zaduženo za boračka pitanja ovaj posao finansira sa 14 miliona dinara.

Kako smo saznali u Zavodu radovi su započeti 15. maja i odvijaju se u vajarskoj i livačkoj radionici. Naime od ranije je poznato da je sa Stratišta ukradeno pola bronzanog spomenika Brazde.

- Uskoro se očekuje početak elektroenergetskih radova (radovi naosvetljenju i postavljanju dodatnih video kamera) nakon čega će biti očišćenspomenik i postavljeni nedostajuči delovi, najavljeno je iz Zavoda za zaštitu spomenika kulture.

Sanacija i restauracija fasade zvonika Preobraženske crkve u Pančevu posao je za koji je Ministarstvo kulture izdvojilo 10,8 a grad Pančevo dodatnih 3 miliona dinara. “U toku je postupak javne nabavke za dobijanje odabranog izvođača “ – objasnili su iz Zavoda za zaštitu spomenika kulture. Zavod čije je sedište u Pančevu je regionalna ustanova. Od 16. avgusta radi se na sanaciji spomenika Jevrejima na Čardaku. Radove sa 1,6 miliona dinara finansira ministarstvo nadležno za boračka pitanja.

Zavod za zaštitu spomenika kulture ima i istraživački projekat koji je sa 200.000 dinara podržao pokrajinski Sekretarijat za kulturu. Tema 3. faze istraživanja industrijskog nasleđa Južnog Banata su vatrogasni domovi i radničke kolonije. Zavod priprema i dopunjeno i prošireno izdanje publikacije “KUĆE I LjUDI”. U toku je priprema za štampu. Publikacija je pored već obrađenih 15 znamenitih ličnosti Pančeva dopunjena sa još 15.

Predstavljanje ove publikacije očekuje se u drugoj polovini septembra.
MarketingNajnovije vesti