Otvaranje Nova festivala
Kultura

Počeo je drugi NOVA festival (FOTO)

Pančevo, Čet, 13/10/2016 - 17:53
Mirjana Marić Veličković

Drugi Nova festivala svečano je otvoren u četvrtak, 13. oktobra, u Galeriji Bate Mihailovića u Pančevu predstavljanjem izložbe stripova austrijskog kolektiva Tonto Comics, na kojoj su prisistvovali i osnivači i učesnici Eda Strobl, Helmut Kaplan i Mihael Džordan. Prisutnima se obratio gardonačelnik Pančeva Saša Pavlov, operativna direktorka festivala Monika Husar Tokin i selektor izložbe stripa Aleksandar Rakezić Zograf.

Pre svega, želim da se obratim publici, jer je ona ovde najvažnija baš iz razloga jer se mi trudimo da je formiramo. Trudimo se da vam na jedan poseban način prikažemo novu umetnost i novu muziku i da vi zahvaljujući nama, našim naporima i našim muzičarima i umetnicima zavolite savremenu i novu umetnost i muziku, rekla Monika Husar Tokin. 

U svom obraćanju ona se zahvalila Gimnaziji, Muzičkoj školi, Tehničkoj školi i OŠ Stevica Jovanović i njihovim profesorima i direktorima koji su bili zaintersovani da dođu zajedno sa svojim đacima, kao i saradnicima NOVA festivala, koji su članovi Udruženja KomunikArt. Operativna direktorka festivala posebno se zahvalila Gradu Pančevu, Austrijskom kuturnom forumu iz Beograda, Collegiumu Hungaricum, Ambasadi Republike Slovenije i Skupštini opštine Kovin, jer je zahvaljujući njihovoj podršci festival i ove godine uspešno organizovan.

nova
img_9218.jpg

Ispred Grada Pančeva govorio je gradonačelnik Saša Pavlov:

Pričinjava mi veliko zadovoljstvo da drugu godinu za redom mogu da vas pozdravim na otvaranju Nova festivala. Želim posebno da izrazim zahvalnost i divljenje organizatorima festivala na upornosti i radu da Nova festival zaživi, da se Nova festival establira na jednom zahtevnom i kvalitetnom kulturnom prostoru, grada Pančeva. Ove godine to nije samo kulturni prostor grada Pančeva, nego i kulturni prostor naše metropole, grada Beograda, kulturni prostor Banata i šire regije, rekao je gradonačelnik i dodao:

Ja mislim da ovaj festival zaista ima kapacitete da pokrije toliki prostor svojim kvalitetom, jer osnivači ovog festivala imaju više nego jasnu viziju i iskustvo u ovoj oblasti. Razvoj kulture je osnovni preduslov za svaku vrstu ekonomskog i društvenog razvoja kojem svi težimo. Siguran sam da će ovaj festival još dugo da živi i da će privući svoju publiku.

nova
img_9146.jpg

Nakon što je festival zvanično otvoren nastupio je Kvartet Bilitis koji je ovom prilikom uz autorski vizuelni rad predstavio značajnu kompoziciju Stiva Rajha Different Trains inspirisanu njegovim putovanjem vozovima od Njujorka do Los Anđelesa, kao i vozovima koji su u to vreme u Evropi transportovali Jevreje u koncentracione logore.

Kvartet Bilitis je nastao pre dve-tri godine, i ovaj repertoar koji ćemo izvesti nije jedini koji imamo. Na ideju da sviramo Stiva Rajha je došla naša flautiskinja Ksenija Pašić, zato što je ovo jedno kompleksno delo i spada u formu muzičkog dokumentarca. Za ovu kompoziciju je Ivana Radmanovac radila i video, ali iako je ovo mulimedijalni projekat, naglasak je ipak na samoj kompoziciji zato što je zanimljiva i zato što se retko izvodi. Ovaj nastupal nam je značajan jer je ovo festival nove umetnosti i drago nam je što smo pozvani da učestvujemo, rekla je Milica Svirac.

Postava koju čine Ksenija Bašić (flauta), Iva Stanković (violina), Ana Klem-Aksentijević (viola) i Pančevka Milica Svirac (violončelo), na osoben način interpretira jedno od najcenjenijih dela iz Reichovog opusa – „Different Trains“. Nastalo 1988. godine i premijerno izvedeno u interpretaciji čuvenog Kronos Quarteta, već sledeće godine dobija Grammy nagradu za najbolju savremenu kompoziciju. Premda je „Different Trains“ originalno napisan za gudački kvartet, u „domaćoj verziji“ flauta menja prvu violinu, te se zahvaljujući boji tona odlično uklapa u zvučno okruženje. 

Na otvaranju su prisustvovali Eda Strobl i Mihael Džordan, osnivači i članovi Tonto Comicsa koji su autori radova koji su izloženi u Galeriji Bate Mihajlovića.

Tonto Comis je nastao 1993. kao muzička kuća i od toga je kasnije nastala strip produkcija 2000. godine, ali i dalje naši stripovi imaju veze sa muzikom, kao što se i mi bavimo muzikom. Radovi koje smo izoložili u Pančevu su nastali između 2006. i 2016. godine, a doneli smo i knjige koje nisu klasični stripovi. Oni nisu linearne nego se mogu posmatrati kao scena i komplikovanije su od klasičnih knjiga. Muzika je dominantna i u stripu, rekla je Eda.

Tonto Comis većinu stripova objavljuju na engleskom, jer kako kaže Mihael, ovaj jezik povezuje čitaoce, ali i njih sa ostalim izadavačima jer su oni deo jedne veće mreže u kojima je i Turbo Comics iz Zemuna, kao i saradnici iz Latvije sa kojima na ovaj način bolje komuniciraju. 

Aleksandar Rakezić Zograf bio je selektor ove izložbe i ove godine ih je odabrao kao najbolje predstavnike savremenog evropskog stripa. 

Oni su pokazali koliko je danas tanka ta granica između viezulenih i nekih drugih medija. Oni su kroz sve ove godine eksperimentisali sa formom stripa, sadržajem i radili su na tome da umreže ljude koji rade neke slične stvari i zbog toga mislim da su savršeno kvalifikovani da budu naši gosti, rekao je Zograf.

nova
img_9103.jpg

Tonto je bio naziv izdavača nezavisne muzike iz Graca, koji je između 1992. i  2004. objavio tridesetak izdanja posvećenih uglavnom eksperimentalnoj, nekomercijalnoj muzici. Počev od 2000. godine, Tonto objavljuje strip izdanja, organizuje izložbe (čak su i pokretači strip festivala koji je postojao između 2003. i 2006. godine) i učestvuju u zajedničkom radu sa strip crtačima i ilustratorima kako lokalnim, iz Graca, tako i onima sa internacionalne scene. Kreirajući strip radionice i pridružujući se radu drugih autora, Tonto su fluidna ideja koju je teško zarobiti rečima.

nova
img_9219.jpg

NOVA festival – festival nove umetnosti je trodnevna umetnička manifestacija koja će se održati od 13. do 15. oktobra u organizaciji udruženja KomunikArt i partnerskih ustanova, uz pokroviteljstvo Grada Pančeva, Austrijskog kuturnog foruma iz Beograda, Collegium Hungaricum-a, Ambasade Republike Slovenije i Skupštine opštine Kovin.

 

img_9378.jpg

 

img_9407.jpg


Marketing

Najnovije vesti