• Počeo je prvi Nova Festival u Pančevu

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
    013 Info

    Galerija Bate Mihajlovića je sinoć, 8. oktobra bila mesto susreta pozitivne energije, umetnosti i muzike jer je upravo na ovom mestu zvanično počeo prvi Nova Festival – festival nove i avangardne umetnosti.

    Ideja za ovaj festival potekla je od strane članova udruženja za promociju kulture i umetnosti “KomunikArt”, kojima se operativna direktorka festivala Monika Husar Tokin zahvalila na posvećenosti i radu na samom početku obraćanja. Ona je izrazila zahvalnost i pratnerskim ustanovama, kao i ookroviteljima ovog festivala, a to su Grad Pančevo, Italijanski institut za kulturu iz Beograda i Ambasada republike Slovenije, kao i podršci koja je dobijena od ‘’Vajfet piva’’ kompanije HEINEKEN Srbija.

    Manifestaciju je otvorio gradonačelnik Pančeva Saša Pavlov, koji pre svega pozdravio organizatore Nova Festivala i sve goste. Takođe je pozdravio i predstavnike Ambasade Republike Slovenije, predstavnike Italijanskog instituta za kulturu i predstavnike kolegijuma Humanikum.

    „Grad Pančevo je grad umetnosti i kulture, to dokazuju mnogobrojne manifestacije koje se tokom godine održavaju u našem gradu. Ja se iskreno nadam da će i ovaj festival zauzeti svoje mesto i imati svoje cenjene uživaoce, pre svega jer se radi o jednom specifičnom festivalu koji upotpunjuje kulturno-umetničku ponudu Grada Pančeva. Tokom ova tri dana imaćemo izlaganje stripova, različite tribine i jednu avangardnu muzičku scenu sa predstavnicima iz Slovenije, Mađarske, Srbije i Sjedninjenih Američkih država. Ovo je jako bitno za Grad Pančevo jer predstavlja priliku da se naš grad establira na nacionalnoj, evropskoj, ali i svetskoj mapi avangardne umetnosti. Zahvaljujemo se svima koji su pomogli ovom festivalu. Pančevačka publika je otvorena uvek i zainteresovana za neke nove pravce. Našim sugrađanima je omogućeno da ovih dana besplatno posećuju ove događaje, da se zaljube u jedan novi pravac – avangardu i da time obezbede opstanak Nova Festivala u budućnosti.“

    Italijanski institut za kulturu iz Beograda je jedan od pokrovitelja ovog festivala, uz čiju pomoć je Nova Festival otvoren izložbom „Dvadeset lakih komada – izbor italijanskih stripova inspirisanih muzikom“ koju je postavio Andrea Placi. U ime Italijanskog institute za kulturu u Beogradu, gostima se obratio zamenik direktora Gianfranco Renda.

    „Nisam prvi put u Pančevu, Italijanski institut za kulturu je sarađivao s Kulturnim centrom Pančeva pre nekoliko godina. Međutim, ovog puta je drugačije, neobično i odlično. Upravo zato što se tiče stripa, muzike i posebnog umetnika kao što je Anrea Placi“, rekao je g-din renda i dodao:

    „Počeo sam da čitam stripove, kada sam imao pet godina, ali se u moje vreme to nije smatralo nečim ozbiljnim. Danas se stripovi smatraju umetnošću. Ja dolazim iz sveta kada je postojala razlika između visoke kulture i subkulture, ali ipak smatram da postoji sam jedna vrsta kulture – kvalitetna kultura, ona koja dolazi iz srca. I to je ono što je nam Andrea Placi pružio večeras“.

    Andrea Placi je prevodilac, esejista, izdavač, od 1977. aktivan na polju stripa a od 1989. bavi  se i  njihovim prevođenjem i međunarodnom distribucijom. Odgovorni je urednik edicije Klasici stripa Republike. Od 1997. uređuje sve publikacije mladog, ali već afirmisanog, crtača Lea Ortolanija, čuvenog po seriji “Rat-Man”, koja postoji i u animiranoj veziji, gde se Andrea Placi pojavljuje u skoro svim epizodama kao jedna od glavnih ličnosti.

    Anrea Placi i naš najpoznatiji strip crtač Saša Rakezić alias Aleksandar Zograf, u opuštenoj atmosferi i razgovoru zvanično su proglasili ovaj festival otvorenim.

    “Ovo je jedna ne tako velika kolekcija italijanskih stripova, koji dolaze iz različitih izvora. Bio je to veliki zadatak, jer je teško istraživati kada imate ogroman izbor pred sobom, pa doći do najsitnijih detalja koje tražite. Među ovim stripovima možete naći jedan od najstarijih stripova, iz vremena protostripa, pa sve do stranice stripa koja je prošle godine objavljena. Čak se i za vreme izbora komada za ovu izložbu pojavila ogromna količina novog materijala“, rekao je Andrea Placi i dodao:

    “Svi komadi su odabrani ličnim izborom, jer poznajem puno ljudi koji su povezani sa strip scenom. Na jedan potpuno subjektivan način sam izdavajao materijale od kojih bi mogla da nastane izložba. Moja navika je da se orijentišem i sa posebnom pažnjom priđem čak i najsitnijim detaljima iz kojih može da se stekne neka širu slika. Veliki broj ovih printova zapravo potiču od samih umetnika koje sam kontaktirao da bi dobio dobre kopije s obzirom da se radi i o stripovima, koji su stari i više godina. Posebno sam ponosan na Dizney stranice, jer ova korporacija ima jednu veoma strogu politiku koja se tiče reprodukovanja bilo kakve vrste materijala koju su oni proizveli. Ono što je posebno u vezi ove izložbe je da su ovo sve prvorazredni fajlovi od originalnih autora ili njihovih kompanija. Danas može svako da uzme neki matrijal, jedan strip i da ga skenira. Posebno je ako vi taj materijal dobijete iz prve ruke“.

    Centralni muzički program počinje večeras, u petak, 9. oktobra u 20 časova u Dvorani “Apolo” koncertom Judžin Čedborn i Šreder Dua koji dolazi iz SAD i Nemačke. U nastavku večeri, publika će imati priliku da upozna mladi mađarski duo 12z, sastav koji na najbolji način reperezentuje savremenu mađarsku elektro-impro scenu.

    M.M.Veličković

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
  • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

    Ostalo iz kategorije Kultura

    Vek pančevačke biblioteke

    Jubilarna godina biće godina modernizacije, kako bi se još veći broj sugrađana animirao da koristi pogodnosti čitaonice sa 110 mesta, knjiškog fonda od oko 200.000 knjiga i preko 50 serijskih […]