6. Međunаrodni bijenаle umetničkog dečjeg izraza – BUDI

Počinje 6. Bijenale umetničkog dečjeg izraza u Pančevu

Pančevo, Čet, 12/05/2016 - 21:22
Mirjana Marić Veličković

Šesto Bijenale umetničkog dečjeg izraza, koje se ove godine održava pod sloganom "U vrtu različitosti", počinje sutra (petak, 13. maj) u 18h svečanim otvaranjem u pančevačkoj Galeriji savremene umetnosti. Tom prilikom biće otvorena izložba nagrađenih radova sa međunarodnog konkursa.

Na svečanom otvaranju govoriće gradonačelnik Pančeva Saša Pavlov i predstavnici Ambasade Velike Britanije (zemlje gosta–domaćina) i British Council-a.

Na međunarodni konurs 6. BUDI-ja: „U vrtu različitosti“ pristiglo je ukupno čak 1827 pojedinačnih i grupnih radova u kategorijama „Pozorište: BUDI ZEMLjA ČUDA”, „Vizuelna umetnost: BUDI RAZLIKE I SLIČNOSTI” (Stanovnici vrta različitosti / poster za knjigu omiljenog britanskog autora za decu / klupa za uživanciju), „Film: BUDI LEPOTA RAZLIČITOSTI”, „Muzika: BUDI JEDINSTVO RAZLIČITOSTI”, „Slobodna tema: BUDI DRUGAČIJI”. Radovi su pristigli iz zemlje i inostranstva – Kanade, Velike Britanije, Francuske, Slovenije, Hrvatske, Crne Gore, Makedonije, Bosne i Hercegovine...

Žiri u sastavu mr Ivan Grubanov (akademski slikar, predsednik žirija), Predrag Starčević (profesor razredne nastave), Snežana Ćuruvija (umetnička direktorka BUDI-ja) i mr Branislav Radovanović (umetnički direktor BUDI-ja) doneo je odluku da Grand Prix Bijenala dodeli Filipu Jankoviću i Lani Dapčević (11 godina), Mala škola umetnosti „DivArt“, Beograd, uz obrazloženje: “Inovativno rešenje koje odiše jedinstvom forme i skulpturalnom konciznošću. Posebno se ističe bogat kolorit, razrađena upotrebna vrednost i konstruktivnost” (fotografiju rada prilažemo uz email).

Kompletan spisak nagrađenih možete pronaći ovde - http://bit.ly/1T8BFRN

Bijenale umetničkog dečjeg izraza – BUDI ove godine proslavlja 10 godina postojanja, a predstojeće šesto izdanje, koje će trajati do 16. juna, ponudiće izuzetno zanimljiv program prepun relevantnog sadržaja za decu, ali i atraktivnih programa koje kreiraju sama deca - po čemu je ova manifestacija poznata širom regiona.

Ponosni smo na dve samostalne izložbe talentovanih mladih autorki koje će prvi put izlagati na predstojećem Bijenalu: Mia Mirković imaće izložbu radova “Metar mašte” (otvaranje u subotu 14. maja uz koncert horVokal kids, Vokal Tin), a Lenka Gavrilović svoju prvu izložbu crteža (otvaranje 4. juna) u BUDI paviljonu koji se nalazi u parku Narodna bašta. Svečano otvaranje putujuće izložbe evropskog stvaralaštva za decu „Upoznaj britansku književnost” održaće se 20. maja od 19h u foajeu Kulturnog centra Pančeva. Izložba je organizovana u saradnji sa izdavačkim kućama „Odiseja” i „Kreativni centar”, uz podršku British Council Srbija. Izložba traje od 20. do 30. maja.

Očekuje nas nekoliko pozorišnih predstava, a ponosno izdvajamo premijeru komada “Škrti berberin” čuvenog dramskog pisca Aleksandra Popovića, koji je poznat po komediji i satiri, ali je ostavio iza sebe i divan opus za decu. Ove godine navršava se 20 godina od njegove smrti, a BUDI ovim omažom želi da podseti na dragocena dela koja je ovaj pisac posvetio deci. Reditelj predstave, u kojoj Škrtog berberina igra Mladen Sovilj, je Petar Pejaković, direktor čuvenog Kotorskog festivala pozorišta za djecu, čija će specijalna promocija biti održana takođe u okviru 6. BUDI-ja. Tom prilikom održaće se i tribina “Koga zanima dečje pozorište” u kojoj će ušešće uzeti poznati stvaraoci za decu.

Pored ove atraktivne tribine najavljujemo i debatu “Biraj reči hejt spreči” u saradnji se UNICEF-om i Ministarstvom prosvete, a tokom predstojećeg Bijenala nas očekuju i druge tribine i predavanja na zanimljive teme koje se tiču dece i mladih. Ekološki segment Bijenala donosi nam pregršt interesantnog sadržaja: imaćemo “Džepnu baštu - Art Eko Kamp” u okviru kojeg će u saradnji sa izviđačima i planinarima deca naučiti kako da postave šator, zatim puno o recikliranju i kompostiranju, ali i raznim pticama koje žive u pančevačkoj Narodnoj bašti, jednom od najlepših parkova u našoj zemlji. U okviru ovog segmenta nas očekuje i izložba ekološki angažovanih fotografija “Stvaran svet oko mene”.

Kompletan program Bijenala možete pronaći na sajtu Kulturnog centra Pančeva - www.kulturnicentarpanceva.rs

Jedan od osnovnih BUDI ciljeva, koji se svake druge godine održava u Pančevu, jeste povezivanje dece različitih kultura sveta, a u tome su mnogo pomogle zemlje gosti–domaćini Bijenala. Dosad su se u ovoj ulozi pojavile Kuba, Mađarska, Japan, Švedska i SAD. Ove države su istovremeno bile gosti festivala, ali i domaćini koji su sa nama učestvovali u kreirenju dela programa.

BUDI podržavaju Grad Pančevo, Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije, Ambasada Velike Britanije i British Council, ali i brojne ugledne institucije, inostrani kulturni centri, pozorišta... U organizaciju BUDI-ja uključene su i ostale gradske institucije uz veoma veliku podršku uprave Grada Pančeva.Marketing

Najnovije vesti