• PANČEVO: Promocija knjige „Art Ambasador“

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
    013 Info

    Promocija knjige „Art Ambasador“ dr. Adel Abdel Rahmana održaće se u čitaonici Gradske biblioteke Pančevo, u petak, 9. decembra, u 19.00 časova.

    O knjizi će govoriti: autor dr Adel Abdel Rahman i dr Irena Cvijanović, naučni saradnik Istorijskog instituta u Beogradu.

    Prof. dr Rahman je rođen u Kairu 1958. godine, studirao je i doktorirao je istoriju umetnosti u Nemačkoj. Ima znanje likovnog umetnika i dizajnera. U Srbiji je imao pet samostalnih izložbi. Bavi se novinarstvom od 1995. godine, kao kritičar i istoričar umetnosti u štampanim i elektronskim medijima. Knjiga „Umetnički ambasador“ je sastavljena od tekstova u formi između eseja i likovne kritike. Reč je o izboru umetnika, a pisana je veoma jasno i jezgrovito, imajući u vidu da dr Rahman razume različite likovne svetove srpskih, arapskih, afričkih, ruskih, evropskih, japanskih i kineskih umetnika.

    Prof. dr Rahman je redovni profesor na Univerzitetu za dizajn Fakulteta umetničke edukacije u Kairu. Tokom svoje dosadašnje profesionalne i umetničke karijere, radio je i u Ministarstvu kulture Egipta na visokim funkcijama i veoma je cenjen kako među istaknutim književnicima i umetnicima u Egiptu, tako i šire.

    Reč priređivača

    Monografska zbirka esejističkih tekstova – likovnih kritika, osvrta i prikaza prof dr Abdela Rahmana „Fine Arts Ambasador“ / „Umetnički ambasador“, u kojoj su zastupljeni i širi opisi te analiza umetničkog iskustva selektovanih vizuelnih stvaralaca, nastala je kao plod desetogodišnje saradnje autora i Ljubiše Večanskog kao organizatora programa umetničkog boravka inostranih i domaćih vizuelnih umetnika u Pančevu. Od 2008. godine do danas u okviru pomenutog programa, u Pančevu je gostovalo više desetina stvaralaca iz skoro dvadeset zemalja (Italija, Nemačka, Norveška, Holandija, Rusija, Ukrajina, Belorusija, Tunis, Alžir, Egipat, Nigerija, Etiopija, Irak, Iran, Indija, Tajland, Japan) kao i iz mnoštva gradova širom Srbije. Koncipiran kao mobilni aranžman i svojevrsna likovna kolonija sa bazom u domaćem okruženju, još uvek aktivni Program podrazumeva(o je) obilazak referentinih kulturnih institucija u Beogradu i Novom Sadu, zatim izabranih kulturno-istorijskih spomenika i prirodnih znamenitosti na prostorima Srbije i Crne Gore, a pre svega uzajamnu komunikaciju i sveobuhvatnu razmenu kreativnog iskustva, i – naravno – stalan rad/beleženje viđenog/slikanje prizora doživljene stvarnosti i atmosfere ambijenta. U tom smislu, međunarodna kulturna saradnja između inostranih i ovdašnjih umetnika, s jedne strane, i pojedinih institucija, strukovnih organizacija i udruženja s druge, uspostavljena je i kontinuirano razvijana zahvaljujući neprocenjivom angažmanu i doprinosu pojedinih pregalaca – u prvom redu, prof dr Abdela Rahmana, pok. Pala Dečova, slikara i upravnika Galerije „Jovan Popović“ iz Opova, rukovodstva galerije „Boem“ iz Starčeva, Gradske Galerije Kraljevo i Gradske biblioteke Pančevo, te ovim putem priređivač izražava neizmernu zahvalnost svima koji su svojom podrškom omogućili da Program gostovanja umetnika u Pančevu nastane, postoji i traje do danas, kao i da ova Monografija nastane i ostane neizbrisivi trag sveukupnog truda i umeća u vremenu današnjem, ali i za vremena buduća onih senzibilnih priroda kojima slika kao estetski fenomen nepomerivo počiva u srcu.

     

    Promocija knjige „Art Ambasador“ dr. Adel Abdel Rahmana održaće se u čitaonici Gradske biblioteke Pančevo, u petak, 9. decembra, u 19.00 časova.

    O knjizi će govoriti: autor dr Adel Abdel Rahman i dr Irena Cvijanović, naučni saradnik Istorijskog instituta u Beogradu.

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
  • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

    Ostalo iz kategorije Kultura

    Vek pančevačke biblioteke

    Jubilarna godina biće godina modernizacije, kako bi se još veći broj sugrađana animirao da koristi pogodnosti čitaonice sa 110 mesta, knjiškog fonda od oko 200.000 knjiga i preko 50 serijskih […]