• Proslavljeni reditelj koji je voleo da sarađuje sa Pančevcima (VIDEO)

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
    013 Info
    Prvi Festival kratkog filma „Milivoje Unuković“ biće održan 18. i 19. novembra u Centru za kulturu u Kovinu. Ovaj festival realizuje se u organizaciji Smuk Teatra i Centra za kulturu Kovin i zamišljen je kao retrospektiva filmova Milivoja Unukovića u znak sećanja na njega, kao i na njegov doprinos zajednici na polju kratkog filma, fotografije i scene kao dugogodišnjeg radnika u oblasti kulture.
     
    Milivoje Unuković (1940-2014) je proslavljeni reditelj kratkometražnih amaterskih filmova, dobitnik velikog broja nagrada, suosnivač i dugogodišnji član Kino – foto kluba „Veljko Vlahović” iz Kovina. Snimio je više od stotinu filmova, a pored „kratkog metra” iz njegove umetničke radionice izašao je i dugometražni igrani film „Amerikanac“.
     
    Unuković je veliki deo radnog veka proveo kao direktor nekadašnjeg bioskopa „4. oktobar”. Stari bioskop u Kovinu, koji je tada po pravilu okupljao veliki broj posetilaca, u to vreme bio je mesto gde su, odmah nakon beogradskog FEST-a, stizala najnovija celuloidna ostvarenja od svetskog značaja, a osmislio je i organizovao i reviju filmova “Mala Pula” tokom koje su se prikazivala najbolja dela sa tadašnjeg festivala u Puli.
     
    Dosta je radio sa Pančevcima. Bio je dugogodišnji prijatelj sa rediteljem Ivanom Rakidžićem, sa kojim je i sarađivao na više projekata. Najčešće je u njegovom studiu montirao filmove, gde je i upoznao Dragana Blanušića, montažera koji i danas radi u redakciji dopisništva Radio televizije Srbije. 
     
     

     

    Prvi film na kom su sarađivali zvao se „Umne ruke u bezumna vremena“ i snimljen je 1996. godine. Iako za to vreme prilično „nezgodne“ radnje, jer se bavio Slobodanom Miloševićem i njegovom suprugom Mirom Marković, uspeo je da bude i nagrađen. Dragan Blanušić pamti saradnju na filmu „Cigla za učiteljicu“, koji je zamalo bio nagrađen na festivalu u Monteralu, ali je takođe snimljen u problematičnom periodu 1999. godine. Film je nastao slučajno za vreme rada na nekom sasvim drugom projektu. 
     
    – Snimali smo neki film sa potpuno drugom tematikom, kada je žena romske nacinalnosti stajala pored i dobacivala zašto nećemo nju da snimimo. Zahvaljujući njenoj upornosti, Unuković je okrenuo kameru i pustio je da priča. Posle dve trećine priče koja se odnosila na to kako teško živi, ona otkriva kako bi bilo da joj je svako kome je bila „učiteljica“ pomogao, sada bi imala izgrađenu kuću, priča Blanušić.
     
    On je kao montažer, osim na ova dva filma sarađivao sa Unukovićem na svim njegovim narednim filmovima. 
     
    – Unuković je bio veoma specifičan po tome što njegovi filmovi nisu bili banalni. Sve što je želeo da postigne on je uspeo. Umeo je da pokaže unutrašnje osećaje, da ih svako vidi. Bio je jako dobar u tome, a i veoma uporan, rekao je Blanušić.
     
    Program će se realizovati u petak, 18. novembra od 19h, kada će biti otvaranje i projekcije filmova Milivoja Unukovića, nakon čega će biti održan koncert filmske i popularne muzike koju izvodi Ana Stefanović. U subotu će projekcije početi u 19h. Ulaz na sve programe je besplatan.

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
  • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

    Ostalo iz kategorije Kultura