• Ratne igračke Ili kako je grof Trauntemberg spasao Pančevo

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
    013 Info

    Kada je carica Rusije Ana Ivanovna objavila rat Turcima pozvala je svog saveznika Karla VI da učini isto. Saznavši planove Rusa i Austrijanaca, Turci su se dobro naoružali i 1738. godine osvojili grad Pančovu nakon kraće bitke bez mnogo žrtava. Stanovništvo je u paničnom begu napustilo grad i posakrivalo se po obližnjim selima. Napad austrijske vojske, koji je ubrzo usledio, turski vojnici nisu uspeli da odbiju i prilikom povlačenja zapalili su Pančovu. Kada su se žitelјi banatske varoši vratili, zatekli su gomilu pepela na mestu gde je nekada bio njihov grad.

     

     

    *

     

     

    Tri godine trajala je mukotrpna izgradnja razrušenog i spalјenog grada. Baron Engelshofen utrošio je silnu snagu i živce da bi sproveo naređenja vrhovne komande. Stanovnici su počeli normalno da žive i rade, ali strah od nove turske najezde nije malaksavao. Neprestano se pričalo o ratnim događajima i žrtvama surovog sukoba. Polagana je velika nada u carsku vojsku koja se ovoga puta dobro opremila i bila pripravna da izdrži i najžešći napad.

    U grad je, nakon višegodišnjeg odsustva iz Južne Ugarske, stigao grof Trauntemberg sa dvadesetoricom vojnika. Mnogi su ga smatrali za čudaka, ali su ga se i pribojavali, jer je bio carev milјenik. Niko nije očekivao da će se pojaviti u Pančovi.

    Baron Engelshofen je znao da će grofova pojava u gradu izazvati mnoštvo problema, ali je ostao ulјudan i srdačan, vešto prikrivajući srdžbu. Grof je odmah po dolasku tražio da razgovara sa Engelshofenom. Ovaj ga je primio bez ustezanja, nadajući se da ga više neće nakon te posete uznemiravati.

    Grof je samouvereno ušao u baronovu kancelariju. Engelshofen ga je kratko i sumnjičavo pogledao ispod gustih obrva.

    • Čuo sam, grmeo je Trauntemberg – da se Turci ponovo spremaju za napad!
    • Otkud vam ta ideja, ironično procedi baron.
    • Šalite se vi koliko god hoćete, ali ja sam došao ovamo, a čini mi se da stigoh na kraj sveta, da mirnim putem rešim spor s Turcima jednom za svagda.
    • Zanimlјivo, zainteresova se baron.
    • A kako planirate to da realizujete? – upita zajedlјivo.
    • Dobio sam vest od naših uhoda da se u protivničkom logoru nalazi turski izumitelј mehaničkih naprava, čuveni Mahmud.
    • To sam i ja čuo. Navodno grade najmoćnije naprave za rušenje utrđenja na čitavom svetu.
    • Ništa se vi ne brinite, barone, ja sam došao da predupredim tu paklenu ideju.
    • Ne brinem ja, grofe – kiselo uzvari baron – penzija se ostvaruje ratovao čovek ili ne.

    Trauntemberg ne reče više ni reč, već zabaci plašt i izađe iz kancelarije.

     

     

    •  

     

     

    Sledećeg jutra, grof Trauntenberg se uputi u turski logor. Poveo je sa sobom samo dvojicu vojnika kao pratnju. Zapovednik turskih snaga, vezir Alija, je s podozrenjem primio austrijskog gosta, jer nije bio opušten na neprijatelјskoj teritoriji.

    Grof se raskomoti u vezirovom šatoru i ispi iz pozlaćenog fildžana ponuđenu mu kafu.

    • Želeo bih da razgovaram sa vašim stručnjakom za mehaničke naprave Mahmudom – reče Trauntemberg.
    • Vezir se nakašlјa i pogleda ispod oka svog gosta.
    •  Zašto s njim kada sam ovda ja glavni?
    • Svakako da ste vi komandant ove parade, ali vi, oprostite, niste u stanju da načinite razorne sprave kao on. Želim da mu demonstriram odbranu Pančove.
    • Kako to mislite da mu demonstrirate? – začudi se vezir.
    • Vrlo jednostavno. Samo vi njega pozovite.

    Veziru nije bilo baš najjasnije o čemu grof govori, ali je ipak pozvao svog ratnog izumitelјa.

    Mahmud se pojavio i bez reči seo naspram grofa. Nakon kraće pauze, obojica iz džepova povadiše sićušne naprave. Mahmud poče napad. Iskoristio je katapulte novog tipa. Napad je uspešno odbijen. Turski pronalazač potom upotrebi teške kumbare, ali opet bi sprečen. Lati se svog najnovijeg izuma, naprave kojoj ni sam nije znao ime, ali ga grof dočeka sa još luđom odbranom.

    Znoj obli Mahmudovo čelo. U šatoru nastade tišina. Vezir je netremice bulјio u igračke pred sobom i s nestrplјenjem očekivao dalјi tok događaja.

    • Znam kako bih mogao da te porazim – reče Mahmud nakon dugog ćutanja. Izvuče naglo nož iz potaje i nasrnu na grofa. Trauntemberg se izvi i snažnim udarcem izbi izumitelјu oružje iz ruke.

    Hladnokrvno pogleda u zajapurenog protivnika i reče:

    • To nije pametno. Ako mene ubijete sada, moji pomoćnici će obaviti posao valјano kao da sam s njima.

    Čuvši to, vezir đipi sa dušeka i zgrabi Mahmuda za okovratnik.

    • Gubi mi se s očiju, hulјo!

    Okrete se potom grofu i reče:

    • Vreme je da se ovi ratovi već jedanputa završe.

     

    Od napada na Pančovu Turci su odustali. Mirovni pregovori su počeli 18. septembra 1739. godine. Preliminarni mir je zaklјučen 28. septembra, a zvanično potvrđen 2. oktobra. Godine 1742. baronu Engelshofenu dato je da upravlјa Banatom. Grof Trauntemberg je postao svetac još za života.

     

    Ova priča je, zapravo, varijacija na temu preuzetu iz Mo Cuove filozofske škole (479–381. godina p.n.e. Kina)

     

    Priča „Ratne igračke” štampana je u knjizi „Katalog čitalaca” 1997. godine, a sada prerađena specijalno za portal „013 info”.

    Piše Nemanja Rotar – Kada je carica Rusije Ana Ivanovna objavila rat Turcima pozvala je svog saveznika Karla VI da učini isto. Saznavši planove Rusa i Austrijanaca, Turci su se dobro naoružali i 1738. godine osvojili grad Pančovu nakon kraće bitke bez mnogo žrtava. Stanovništvo je u paničnom begu napustilo grad i posakrivalo se po obližnjim selima. Napad austrijske vojske, koji je ubrzo usledio, turski vojnici nisu uspeli da odbiju i prilikom povlačenja zapalili su Pančovu. Kada su se žitelјi banatske varoši vratili, zatekli su gomilu pepela na mestu gde je nekada bio njihov grad.

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
  • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

    Ostalo iz kategorije Kultura

    Vek pančevačke biblioteke

    Jubilarna godina biće godina modernizacije, kako bi se još veći broj sugrađana animirao da koristi pogodnosti čitaonice sa 110 mesta, knjiškog fonda od oko 200.000 knjiga i preko 50 serijskih […]