• „Rukopisi” čekaju mlade eks-Ju pisce

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
    013 Info

    Očekivanja su da se u prepoznatljivoj publikaciji nađu prilozi stvaralaca pisane reči regiona – iz Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Slovenije, Makedonije i Crne Gore i Srbije.

    Dom omladine Pančeva raspisao je konkurs za Zbornik poezije i kratke proze mladih sa prostora bivše Jugoslavije – „Rukopisi 46”. Pravo učešća imaju svi autori između 15 i 30 godina, koji pišu na eksjugoslovenskim jezicima, kao i jezicima nacionalnih manjina u Republici Srbiji. Na konkurs, koji će biti otvoren do 20. februara, autori mogu poslati najviše tri pesme ili kratke priče dužine do dve, odnosno tri kucane strane (7.000 karaktera) na i-mejl adresu [email protected].

    Nakon izbora najuspelijih radova, novo izdanje „Rukopisa”, očekuje se da izađe iz štampe, kao i uvek, početkom maja tekuće godine, dok će po navodima Doma omladine, termini promocije, odnosno trodnevnog festivala, biti naknadno saopšteni. Organizator očekuje učešće mladih stvaralaca pisane reči iz Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Slovenije, Makedonije i Crne Gore i Srbije.

    Zbornik poezije i kratke proze mladih sa prostora bivše Jugoslavije „Rukopisi”, predstavlja jednu od najistrajnijih publikacija pančevačkog Doma omladine, koja sabira radove mladih autora, namerne da se zapute u svet književnosti, koji imaju šta da kažu i žele to da podele sa drugima.

    „Rukopisi” su i jedan od projekata sa najdužom tradicijom u gradu Pančevu. Davne 1976. godine, zbornik je pokrenuo gimnazijski profesor filozofije i pesnik Momčilo Paraušić, objavljujući tada poeziju gimnazijalaca. Ubrzo, „Rukopisi” prerastaju u prepoznatljivu publikaciju mladih pisaca, prvo Srbije, zatim Jugoslavije. Iako su se urednički timovi i koncepti menjali, organizator citira Edvarda Jukića, dugo godina urednika zbornika, da je „energija nezadovoljstva koja je zbornik oduvek krasila”, ostala ista.

    Poslednju deceniju „Rukopisi” su uveliko prepoznatljiv pančevački književni brend, i svi koji se bave umetnošću pisane reči, od Slovenije do Makedonije, nekada popularno „od Vardara do Triglava”, znaju da je Pančevo mesto negovanja prave kulturne i književne vrednosti. Uz novo izdanje idu i promocije, a od pretprošle godine i književni festival, uz učešće i druženje mladih pisaca iz različitih država regiona i razgovore o književnosti.

    Očekivanja su da se u prepoznatljivoj publikaciji nađu prilozi stvaralaca pisane reči regiona – iz Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Slovenije, Makedonije i Crne Gore i Srbije.

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
  • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

    Ostalo iz kategorije Kultura

    Vek pančevačke biblioteke

    Jubilarna godina biće godina modernizacije, kako bi se još veći broj sugrađana animirao da koristi pogodnosti čitaonice sa 110 mesta, knjiškog fonda od oko 200.000 knjiga i preko 50 serijskih […]