Kultura

Šesti „Mikini dani“ u Pančevu

Pančevo, Sre, 30/11/2016 - 09:45
Mirjana Marić

U čast legendarnog Miroslava Mike Antića šesti put će biti održana manifestacija „Mikini dani“, u utorak, 6. decembra, u 20 časova, u Dvorani Kulturnog centra Pančeva. Ulaz na program je besplatan.

Ovogodišnji „Mikini dani“ biće obeleženi premijernim izvođenjem poetsko-muzičkog kolaža dramskog umetnika Gorana Sultanovića „Pevam pesnike“. Ova svojevrsna pesničko-muzička antologija sadržaće najlepše ljubavne stihove domaćih klasičnih i modernih srpskih pesnika.

Publika će imati prilike da uživa uz poeziju Laze Kostića, Jovana Jovanovića Zmaja, Milana Rakića, Brane Petrovića, Matije Bećkovića, Brane Crnčevića, Duška Trifunovića, Đorđa Balaševića, a podsetićemo se i najpoznatijih stihova Miroslava Mike Antića. Muzika je originalno komponovana na stihove pomenutih autora. Uz Gorana Sultanovića nastupiće i muzičari Duda Bezuha i Branislav Zarin.

U Pančevu se održavaju šesti put „Mikini dani", manifestacija posvećena pesniku Miroslavu Antiću koji je jedan deo svog života proveo u ovom gradu. Za Miroslava Antića pesnika, novinara, slikara, boema, Pančevo je bio jedan od gradova u koji je često voleo da navraća. Tu se školovao, napisao prve stihove, upoznao svoju prvu ljubav, radio za list „Pančevac", tu su mu živele sestre, otac i majka.

Zamišljena prvobitno kao manifestacija koja treba da vrši edukaciju mladih o načinima za transformaciju umetničkih dela iz jedne forme u drugu, a inspirisana poezijom, prozom, likovnim i filmskim radovima Miroslava Antića,  ona se vremenom preobrazila u manifestaciju visokog estetskog kvaliteta koja okuplja renomirane domaće autore iz sveta književnosti, pozorišta, filma, novinarstva...
MarketingNajnovije vesti