• STARČEVO: Počeli četvrti dani knjige, a o Meši Selimoviću govorili pesnici i pisac Vladimir Kecmanović

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
    013 Info

    Četvrti Starčevački dani knjige, posvećeni sećanju na velikana jugoslovenske i srpske književnosti Mehmeda Mešu Selimovića, otvoreni su juče, u utorak, 26. aprila, u Domu kulture „29. novembar”.

     Nakon prigodne svečanosti  kada je kada su lokalna              biblioteka i obližnji trg dobili simboličan naziv „Meša Selimović“ koji će nositi u narednih godinu dana. Nešto kasnije u Maloj sali Doma kulture gostovao je Pesnički karavan, kada je svoje stihove recitovalo dvadesetak pesnika iz okruženja, a oni su u dvočasovnom druženju izneli svoje impresije i Meši Selimoviću.

    Nešto kasnije, u Kreativnom kulturnom klubu, jedan od najznačajnijih srpskih pisaca današnjice Vladimir Kecmanović govorio o svom berićetnom radu i raznim književnim temema. I ovaj veogradski pisac, poreklom iz Sarajeva, osvrnuo se na lik i delo velikana kojem je posvećen festival, pa je istakao da je Selimovićev kultni roman „Derviš i smrt” jedan od najboljih ikada na ovim prostorima, a da je naročito nenadmašan kada je reč o kompoziciji.

    Program je vodio pisac i direktor Doma kulture Darko Ješić, koji je poseban akcenat stavio na Kecmanovićeve romane „Feliks” i „Sibir”, kao i na rad na scenarijima za televizijske serije, pre svega na saradnju sa Draganom Bjelogrlićem iz koje su se izrodile sada već kultne serije poput „Senki nad Balkanom”. U njenom stvaranju Kecmanović je dao značajan doprinos, zajedno sa kolegom Dejanom Stojiljkovićem, s kojim je takođe radio roman „Kainov ožiljak”.

    Gost se osvrnuo i na to što se „Lagunina” izdanja prodaju kao u stara dobra jugoslovenska vremena, kada je knjiga bila na pijedestalu, ali je i predvideo pad tog trenda budući da „mlade generacije nemaju strpljenja za čitanje”.

    Lepo veče završeno je vanknjiževnim temema, kada je Kecmanović nadahnuto pričao o omiljenom gradu Njujorku, kao i o beogradskim boemskim kafanama.

    Danas u sredu, 27. aprila, od 12 do 15 sati na Trgu „Meša Selimović“, odnosno na platou Doma kulture, upriličen je bazar knjiga, dok će od 20 sati u Kreativnom kulturnom klubu diskusiju o Meši Selimoviću voditi književnik, novinar i prevodilac Muharem Bazdulj i, u ulozi domaćina, ponovo Darko Ješić.

    Trećeg dana, u četvrtak, 28. aprila, u Kreativnom kulturnom klubu biće održana promocija stripova izdavačke kuće „Veseli četvrtak“, kada će govoriti Dušan Mladenović. Aforističko-satiričarski maraton Aleksandra Čotrića i Senke Pavlović biće održan od 20 sati u Galeriji „Boem“.

    Poslednjeg dana u petak, 29. aprila, od 13.30 u Maloj sali Doma kulture na programu je „Dečje pesničko podne” Uroša Petrovića, a zavesa na četvrte „Starčevačke dane knjige” biće spuštena u 20 sati u Kreativnom kulturnom klubu kada će biti upriličeno veče novinara Aleksandra Gajšeka.

     

    Četvrti Starčevački dani knjige, posvećeni sećanju na velikana jugoslovenske i srpske književnosti Mehmeda Mešu Selimovića, otvoreni su juče, u utorak, 26. aprila, u Domu kulture „29. novembar”.

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
  • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

    Ostalo iz kategorije Kultura