Maksim Krumes Privatna arhiva
Kultura

TALENTOVANA BUDUĆNOST PANČEVA: Maksim Krumes - Muzika je moj način da se iskažem

Pančevo, Ned, 25/07/2021 - 20:54
Relja Jarkovački


Maksim Krumes, sedamnaestogodišnji multiinstrumentalista, učenik je violine u srednjoj Muzičkoj školi ‚‚Jovan Bandur", u klasi profesorke Helene Marinc. Do sada je kroz formalno i neformalno Muzičko obrazovanje naučio da svira violinu, kontrabas, klavir, gitaru, trubu, trombon i didžeridu. Kao kontrabasista je na republičkom takmičenju osvojio prvu nagradu, a nakon toga svirao je na festivalu ‚‚Basomanija", koji organizuje Fakultet muzičke umetnosti u Beogradu. Pored toga, učestvovao je više puta u filmskoj koloniji koju organizuje RCT ‚‚Mihajlo pupin", a kako navodi uskoro se završava snimanje njegovog filma. 

Kako je počeo da se bavi muzikom i šta ga sada interesuje u istoj, objašnjava nam Maksim:

-Muzikom se bavim od kad sam bio mali, u mojoj porodici svi se bave muzikom, pre svega violinom. Prvo me je deda učio da sviram violinu i radio samnom, a onda sam sa šest godina upisao osnovnu Muzičku školu ‚‚Jovan Bandur". Sada idem i u Muzičku školu ‚‚Josif Marinković" u Vršcu, gde učim kontrabas. Kroz formalno obrazovanje naučio sam da sviram violinu, kontrabas i klavir, a sa strane sam imao priliku da naučim trubu, trombon i diždaridu. Muzika je moj način da se iskažem, počeo sam da se bavim različitim žanrovima u slobodno vreme. Najviše me je zainteresovala improvizacija, na svim instrumentima. 

 

Maksim Krumes
Privatna arhiva
Maksim.Krumes.2

Maksim je, pored svega navedenog, polaznik Istraživačke stanice ‚‚Petnica". U zadnje dve godine bio je polaznik seminara istorije, a ove godine seminara biomedicine.

 

- Trudim se da se fokusiram na učenje, formalno i neformalno, verujem u to ‚‚što više znaš, to više vrediš", zato sam polaznik različitih neformalnih seminara van škole. Kao što sam rekao, formalno i neformalno znanje su mi bitne stvari, da bih mogao da imam što šire vidike. Trudim se da imam šire znanje i razumevanje u različite teme kako bih u svemu mogao da imam neko svoje mišljenje i neki svoj pogled. To zauzima dosta vremena ponekad, što samim tim traži i žrtvu. Nekad je žrtva ne spavanje, nekad je ne postizanje svih obaveza u datom roku, ali je zanimljivo sve na kraju. U muzici se ne trudim da se takmičim, mislim da je umetnost moguće oceniti samo do nekog nivoa, a nakon toga niko ne može da ima objektivno mišljenje. Trenutno se trudim da istražim što više, imam dosta opcija čime bih se bavio u budućnosti, šta god da je bilo bi vezano za muziku i umetnost, rekao nam je Maksim.

 

 
MarketingNajnovije vesti