Dimitrije Mitreski Privatna arhiva
Kultura

TALENTOVANA BUDUĆNOST PANČEVA: Violinista Dimitrije Mitreski

Pančevo, Pon, 26/07/2021 - 21:03
Relja JarkovačkiŠesnaestogodišnji violinista, Dimitrije Mitreski, učenik je srednje Muzičke škole ‚‚Jovan Bandur". U toku ove školske godine osvojio je prvu nagradu na festivalu Ars Nova, održanom u Trstu. Violinom se bavi od šeste godine, a na svoje prvo takmičenje otišao je sa osam godina.

 

- Počeo sam da se bavim violinom sa šest godina, na prvo takmičenje sam otišao sa osam godina i osvojio sam prvo mesto. Na prvom težem takmičenju na kom sam nastupio, Fantast u Bečeju, je bilo veoma uspešno, osvojio sam 95 bodova i prvo mesto u svojoj tadašnjoj kategoriji. Ozbiljnije sam počeo da se bavim muzikom kada sam bio šesti razred osnovne Muzičke škole, do tada mi je osnovna Muzička škola bila uporedno sa osnovnom školo, ali tada sam počeo da se spremao za prijemni u srednju Muzičku školu i to je bio razlog da se mnogo više posvetim instrumentu i muzici, govori nam Dimitrije

 

Kako navodi, najveći uspesi u njegovom dosadašnjem školovanju su bili prva nagrada na republičkom takmičenju 2016. godine, prva nagrada na međunarodnom takmičenju u Trstu, održano u aprilu ove godine i  međunarodno takmičenje u Temišvaru 2018. godine, na kom je osvojio maksimalnih 100 bodova i prvu nagradu.

 

Dimitrije nam priča i o svojim planovima za budućnost, omiljenim kompozicijama i svojoj inspiraciji.

- Budući planovi su mi da idem na akademiju, negde u inostranstvu, a do tada samo vežbanje. Moje omiljene kompozicije su trenutno meni nedostupne zato što nisam tehničiki spreman za njih, ali u budućnosti ću ih sigurno svirati. To su: Wieniawski concerto fis-moll, Bach Chaconne, Ernst The Last Rose of Summer.  Najviše me je inspirisao violinista Đorđe Grba bivški učenik naše škole, trenutno student na Fakultetu muzičke umetnosti. Imao sam sreće što sam mogao da slusam njega kako svira, tokom moje osnovne škole, zato što mi je svakim njegovim nastupom pokazao da samo trebam da vežbam i da ce rezultat sam doći. 

 

U slobodno vreme, kada ne vežba violnu, Dimitrije voli da igra košarku.

 
MarketingNajnovije vesti