Ethno.COM
Kultura

U četvrtak počinje 14. Ethno.COM festival

Pančevo, Pon, 19/09/2016 - 17:11
Mirjana Marić

PANČEVO, 19. septembar - Četrnaesti Ethno.COM festival biće održan 22. i 23. septembra u organizaciji Kulturnog centra Pančeva, a pod pokroviteljstvom Grada Pančeva.

Iako se Ethno.COM festival u početku obraćao pre svega lokalnoj sceni, od kada je na mesto umetničkog direktora došao Filip Krumes, napravljen je programski i organizacioni zaokret ka world music-u. 

– Ideja da nastavim ono što radim godinama. Imamo neke nove saradnje, što je za mene lično važno, rekao je Krumes. 

Prve festivalske večeri od 20 časova, nastupiće inkluzivni hor „Zvuci u Jabuci“, koji čini dvadeset korisnika Doma „Srce u Jabuci“, dvoje vaspitača i dvadeset meštana sela Jabuka. Hor postoji već pet i po godina, uz stalno povećanje broja članova, repertoara i gostovanja hora.

Od 20.30 na sceni Kulturnog centra Pančeva, u okviru besplatnog programa, nastupiće grupa Vrelo, čija muzika donosi jednostavan, prirodan i logičan, ali neobičan i originalan spoj tradicionalnog srpskog pevanja i novijih muzičkih pravaca (pank, rok, rege, dab, tehno). 

Na BBC-jevom konkursu za „Sledeću veliku stvar” (BBC`s The Next Big Thing 2007) u konkurenciji preko 2500 izvođača iz 88 zemalja, Vrelo je nastupalo u Londonu u „Mejda Vejl” (Maida Vale) studiju i plasiralo se na drugo mesto ovog prestižnog takmičenja pesmom „Pošle mome”. U žiriju su bila najveća imena svetske muzičke scene, između ostalih i Najl Rodžers, (producent Dejvida Bouvija) i Vilijam Orbit (čovek koji je producirao jedan album Madone).

Od tada uspešno nastupaju na velikim festivalima i prestižnim klubovima velikih evropskih gradova (Pariz, Berlin, London, Oslo, Prag, Grac, Sankt Peterburg, Budimpešta, Cirih...). U Srbiji sviraju na svim značajnim festivalima (Egzit, Guča, Nišvil, Zaječarska gitarijada, BELEF).

Druge festivalske večeri, u petak, 23. septembra, od 20 časova, nastupiće Tamburaški orkestar „Neven“, Muzičke škole "Jovan Bandur" Pančevo, pod rukovodstvom prof. Mihajla Jovića.

– Radi se o deci koja su učenici niže muzičke škole. Oni su do sada ostvarili iznvanredne rezultate na takmičenjima. Drago mi je što nastupamo i zbog mene i zbog dece i zbog tog opšteg rada oko koga se mi svi trudimo. Mnogo radimo da bi bili tako dobri. Oni veoma dobro i kompaktno zvuče, rekao je prof. Jović i dodao:

– Svake godine uspevamo da nastupimo i odsviramo nešto novo i predstavimo se lepo. Onaj ko ne radi sa orkestrima i sa decom ne zna koliko je teško da se već u septembru orkestar izvede sa bilo kakvim repertoarom. 

Nakon tamburaškog orkestra nastupiće grupa Nit, koja izvodi tradicionalne pesme iz različitih krajeva sveta, pokušavajući da dočara izvorni melos ovih kultura uz ženski troglas.

Od 21.30, na sceni Kulturnog centra Pančeva, Damir Imamović Sevdah Takht, predstaviće svoju muziku koja donosi prepoznatljiv, savremeni duh sevdaha BIH. 

Sevdah Damira Imamovića zasniva se na strastvenim istraživanjima tradicionalne muzike BiH. Susrećući se s majstorima sevdaha, muzičarima, pevačima i autorima ove umetničke forme, Imamović neprestano proširuje svoj repertoar i svojim interpretacijama stvara jedan poseban stil savremenog sevdaha. O emotivnoj strani ovog procesa rediteljka Marina Andree snimila je i dokumentarni film „Sevdah”, koji je na Sarajevo Film Festu 2009. godine osvojio Prvu nagradu publike. Njegova zanatska strana urodila je projektom po imenu „SevdahLab” – putujućom laboratorijom sevdaha u kojoj Damir izlaže istoriju i estetiku ove tradicionalne umetnosti.

O organizacionom delu festivala govorio je muzički urednik Kulturnog centra Pančeva, Boban Tanasijević, koji je ovom prilikom istakao značaj finansijske podrške Grada Pančeva, kao i Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije. 

Ulaz na prvo veče festivala je slobodan, dok je ulaznica za drugo veče 300 dinara. Svi zainteresovani mogu rezervisati ulaznice pozivanjem broja biletarnice Kulturnog centra Pančeva. 
MarketingNajnovije vesti