• U planu nastavak kursa kaligrafije

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
    013 Info

    PANČEVO, 16. jul – U petak, 15. jula u holu Doma omladine Pančevo otvorena je izložba radova koji su nastali u okviru tromesečnog kursa kaligrafije, a koji je vodio magistar kaligrafije, redovni profesor na Akademiji za umetnost i konzervaciju SPC, Željko Komosar. Izložba će biti otvorena do 29. jula.

    Kako profesor objašnjava, iako je u početku bilo pedeset zainteresovanih, na izložbi su predstavljeni radovi samo dvadeset polaznika, koji su uspeli da savladaju ceo kurs.

    On je istakao da je tri meseca kratak period da se savladaju sva tri pisma koja su bila planirana. Većina polaznika nije pre kursa imala prilike da se infromiše više o kaligrafiji, da vidi kaligrafska pera, niti da nauči kako se sve to izvodi.

    „Na izložbi je zastupljen rad svakog polaznika, a nešto bolji polaznici imaju izloženo dva ili tri rada”, rekao je profesor Željko Komosar.

     

    Polaznici kursa su veoma zadovoljni i većina njih je potvrdila da im je veoma dragoceno što su imali priliku da počnu da uče o kaligrafiji.

    Ja sam studirala grafički dizajn i imala sam predmet pismo – kaligrafija. Međutim, to je bilo baš ubrzano, neke opšte stvari, prosto mi je ostala negde zanimljiva kaligrafija kao nešto što bi mi zbog struke bilo veoma značajno. Kada sam čula da će biti organizovan kurs u Domu omladine, pomislila sam, što da ne. Ovde smo učili osnovne stvari, ali mi se u principu dosta dopalo i volela bih da se kurs nastavi”, rekla je Vladislava.  

    Među polazicima kursa, našao se i brat profesora Komosara, koji nam je takođe preneo svoje utiske:

    „Meni je ovo bilo relativno lako, ako mogu tako da se izrazim. Ja sam studirao ovo na višoj školi, predmet pismo, i kaligrafija je bila u sklopu tog predmeta. Dopada mi se, ali nisam zadovoljan u potpunosti. Ne koncepcijom, nego mojim radom. Željko je apsolutno u pravu što je odabrao i napravio ovu koncepiju, sa radovima koji su izloženi. Kada gledam svoje radove u odnosu na ostale, čini mi se da je trebalo više da radim, da bi to onda bilo mnogo bolje. Ali planiram da nastavim dalje ,i da od septembra dam malo više energije u tom pravcu, da bude barem tri moja rada na sledećoj izložbi”, rekao je Nikola Komosar.

    Na kurs kaligrafije, osim Pančevaca, dolazilo je dosta ljudi i iz okolnih mesta i Beograda. Jedna od njih je Jelena, koja nam je rekla da je bila prava šteta da se propusti ovaj kurs kaligrafije, koji osim što je dostupan svim generacijama j ei potpuno besplatan za sve polaznike.

    „Nisam se nikada do sada bavila kaligrafijom, ona je došla kao nastavak. Drugarica je videla oglas za ovaj kurs i radionicu i kada smo došle ovde ispostavilo se da je ova priča vrlo ozbiljno zamišljena, kao kurs od tri meseca. Zaista je bilo sjajno. Nadovezuje se na ono što mi radimo. Mi se bavimo mozaikom, a ovaj deo je primenljiv i u toj priči. Potpuno drugi doživljaj, druga vrsta smiraja treba za ovo što se radi. Mi smo samo dotakli kaligrafiju, daleko od toga da smo naučili. Učili smo tri tipa slova – sa tim smo se suočili, vežbali, igrali se, ali da bi se savladala važno je i koliko se kod kuće vežba”, rekla je Jelena.

    U planu je da škola kaligrafije nastavi sa radom i od septembra. Kako profesor Komosar kaže, za sada postoji najava da će se održavati subotom i da će biti jedna grupa za početnike i jedna za one koji žele da nastave da se usavršavaju u ovoj oblasti.

    M. M. Veličković

    PANČEVO, 16. jul – U petak, 15. jula u holu Doma omladine Pančevo otvorena je izložba radova koji su nastali u okviru tromesečnog kursa kaligrafije, a koji je vodio magistar kaligrafije, redovni profesor na Akademiji za umetnost i konzervaciju SPC, Željko Komosar.

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
  • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

    Ostalo iz kategorije Kultura