Pet festivalskih dana, 6 selekcija, oko 60 filmova i bogat prateći program

U sredu 7. septembra počinje Pančevo Film Festival

Pančevo, Pon, 05/09/2016 - 21:56
Mirjana Marić Veličković

PANČEVO, 5. septembar - Treći Pančevo film festival počeće u sredu, 7. septembra, projekcijom filma Maren Ade „Toni Erdemann", koja će biti održana u Kulturnom centru Pančeva sa početkom u 20h. 

Ove godine PAFF obuhvata šest filmskih programskih celina, kao i raznovrstan prateći program - radionica (Mali film), master klas hrvatskog reditelja Zvonimira Jurića, izložbu stripova Borisa Stanića, koncerte Stray Dogg, Straight Mickey and the boyz i muzičke večeri DJ Sova & DJ Tosha, KUD Sestre, Banda Panda, Pikili Karaoke i Kišobran. Ulaz na sve programe je besplatan. 

Filmski program je podeljen na takmičarske selekcije „Svetionici” i „Rani radovi” i revijalne, autorske i tematske segmente koje, a to su selekcije „Pafforama”, „Ponoćna jeza”, „Olaf Miler predstavlja” i „Svetla budućnost”. 

O najboljem filmu u okviru glavne selekcije „Svetionici” odlučivaće petočlani žiri  - Marta Popivoda (Srbija), filmska rediteljka, James Lattimer (Velika Britanija), selektor Berlinskog filmskog festivala, Evgeny Gusyatinskiy (Rusija), selektor filmskog festivala u Roterdamu, Michael Pattison (Velika Britanija), filmski kritičar i Zvonimir Jurić (Hrvatska), filmski reditelj.  U ovoj kategoriji takmičiće se osam dugometražnih filmova. 

U programu kratkih filmova Rani radovi, žiri sastavljen od 16 srednjoškolaca filmofila, pod mentrostvom Nikole Ljuce reditelja iz Srbije i Đakoma Abruceza, reditelja iz Italije biraće najbolji među 20 filmova mladih autora. Nagrada Dimnjak će biti dodeljena jednom autoru, ali će biti i nagrada za najbolju režiju, scenario, fotografiju, montažu, mušku i žensku ulogu. 

Selekcija The Amazed Spectator prikazaće osam filmova po izboru Olafa Milera, jednog od najvećih i najpoznatijih  filmskih kritičara danas, dok će revijalna i autorska selekcija Svetla budućnost predstaviti rad Igora Bezinovića. U pitanju je mlad hrvatski autor, čija će retrospektiva od 13 kratkih filmova biti prikazna u okviru ove selekcije.

Ponoćna jeza je poseban tematski program horor filmova Pančevo film festivala, koje će se održavati svake festivalske večeri u ponoć u dvorani „Apolo” Doma omladine Pančevo. Selektor horor programa je i ove godne Džulijan Ričards, koji je odabrao pet filmova koji će po prvi put biti prikazani u Srbiji. 

Šesta selekcija Pafforama namenjena je najširoj bioskopskoj publici i sastoji se od osam filmskih ostvarenja, šest dugometražnih i dva kratkometražna. Reč je o preseku festivalskih i autorskih hitova iz ove i prethodne sezone. 

Za goste iz Beograda za vreme trajanja festivala biće organizovan prevoz od Pančeva do Trga Republike u Beogradu. 

paff-prevoz.jpg

 Marketing

Najnovije vesti