• Umetnik uz Crepaje poklanja sliku Vladimiru Putinu

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
    013 Info

    Nakon što je prošle godine prvi put posetio Rusiju, slikar iz Crepaje Ivan Karafilovski došao je na ideju da naslika portrete poznatih ličnosti iz ove zemlje i da im te slike i pokloni. Prva ličnost koja se našla na njegovom platnu je predsednik Vladimira Putina, a završen je i portret prve žene kosmonauta koja takođe potiče iz Rusije.  

    Ivan Karafilovski je 2016. godine postao član profesionalnog udruženja umetnika Rusije, odakle je dobio poziv da učestvuje na manifestaciji “ART BALKAN 2017”. U aprilu je posetio Moskvu gde je u okviru festivala upoznao veliki broj umetnika, slikara, modnih kreatora, operskih pevača, ali je takođe i posetio značajne kulturne ustanove poput Trajkovske galerije koja je na njega ostavila snažan utisak.

    – U toku posete se kod mene još više probudila želja za upoznavanjem Rusije i na neki način sam počeo sam da je doživljavam kao delić nečega što meni pripada, rekao je Karafilovski.

    Želja da spozna još neke lepote ove zemlje ostvarila se u septembru kada je vreme proveo na dve likovne kolonije u Kolomni “U STEN DREVNOGO KREMLJAI” i likovnu koloniju u Zvenjigorodu “LEVITANSKI SEZONI 2017”. Međutim, ono što je privuklo najveću pažnju ljubiteljima njegovog rada su portreti koje je počeo da slika. Prvi portret  koji je naslikao na platnu je Mihajlo Idvorski Pupin. On je rađen u prirodnoj veličini i poklonjen je Idvvoru 2014. godine povodom obeležavanja sto šezdeset godina od njegovog rođenja. Posle njega je nastao portret Nikole Tesle, a onda čuveni Rusi. 

    – Portret gospodina Vladimira Putina izazvao je veliku pažnju, kako ljudi koje poznajem tako i drugih koji su sliku videli na mojim izložbama, kao i putem interneta i društvenih mreža. Još uvek nalazi u mom ateljeu, ali se nadam da ce uskoro naći put Moskve i biti uručen predsedniku Rusije, rekao je Karafilovski.

    Portret prve žene kosmonauta Valentine Vladimirovne Tereskove, ovog slikara, trenutno se nalazi u prvoj ruskoj školi u Beogradu gde će joj po dolasku biti svečano uručena.

    Ivan Karafilovski se bavi hiperrealizmom. 

    Nakon što je prošle godine prvi put posetio Rusiju, slikar iz Crepaje Ivan Karafilovski došao je na ideju da naslika portrete poznatih ličnosti iz ove zemlje i da im te slike i pokloni. Prva ličnost koja se našla na njegovom platnu je predsednik Vladimira Putina, a trenutno radi i portret prve žene kosmonauta koja takođe potiče iz Rusije.  

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
  • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

    Ostalo iz kategorije Kultura

    Foto-safari u Ivanovu 28. aprila

    Dom kulture „Žarko Zrenjanin“ i foto grupa „Dunavac“ organizovaće 17. fotografsko druženje „Foto-safari Ivanovo 2024“ u nedelju, 28. […]