• Večeras počinje Pančevo film festival

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
    013 Info

    Pančevo film festival počinje večeras u 20.30 u Dvorani Kulturnog centra Pančeva projekcijom dugometražnog prvenca mlade hrvatske rediteljke Hane Jušić „Ne gledaj mi u pijat“.

    Festival autorskog dugometražnog i kratkog filma ponudiće publici do 10. septembra presek poznatih festivalskih hitova i manje poznatih ostvarenja, koje publika do sada nije imala priliku da vidi u Srbiji.

    U okviru glavne PAFF selekcije – Svetionici, za nagrade će se takmičiti osam dugometražnih filmova iz Brazila, SAD, Francuske, Nemačke, Hrvatske, Slovenije i Srbije. Druga takmičarska selekcija Rani radovi sastoji se od 20 filmova mladih autora. O nagradama ove selekcije odlučivaće žiri 16 srednjoškolaca filmofila, pod mentorstvom hrvatske rediteljke Hane Jušić.

    U okviru selekcije Pafforama biće predstavljen presek festivalskih i autorskih hitova iz ove i prethodne sezone. To su pored pomenutog filma Hane Jušić i „Rekvijem za gospođu J“ Bojana Vuletića, koji će zvanično zatvoriti manifestaciju, zatim „Druga strane nade“ Akija Kaurismakija, „Sijeranevada“ Kristija Pujua, ali i „Život po Moskriju“ Gorana Nikolića – crna komedija o legendarnom hip-hoperu i osnivaču rep grupe Prti Bee Gee – Davoru Bobiću Moskriju koji se vraća među žive.

     

    Ponoćna jeza, tematski program horor filmova, planiran u ponoćnim terminima u dvorani Apolo Doma omladine Pančevo donosi četiri naslova od koje će gledaoci drhtati. Selekcija filmskog kritičara Nila Janga „Shimmering Beasts: A Sideways Survey of Current Quebec Cinema“ posvećena je novom talasu reditelja iz Kvebeka. Program Svetla budućnost, namenjen za promociju mladih reditelja koji će menjati tokove kinematografije u narednom periodu, predstavlja dosadašnji opus Mikija Polonskog, mladog izraelskog autora, prošlogodišnjeg dobitnika nagrade za najbolji kratki film PAFF-a „Deset blokova dalje“.

    Tu su i radionice (Mali Film), master klasovi portugalske rediteljke Salome Lamas (prošlogodišnje dobitnice nagrade Svetionik za najbolji film „Eldorado XXI“) i austrijskog dokumentariste Nikolausa Gejrhaltera kome će biti upriličena retrospektiva, izložbe stripova produkcije Fijuk, koncerti (Nežni Dalibor, Consecration) i žurke (Dj Rudar, Tamara Dinka, Bagherra, WC7, Fantom i Bojan (VHS), Pikili karaoke). Programi Pančevo film festivala biće organizovani u bioskopu Apollo Doma omladine Pančevo i Dvorani Kulturnog centra Pančeva, i po prvi put u Svetosavskom domu. Ulaz na sve događaje je besplatan, a za publiku koja dolazi iz Beograda obezbeđen je besplatan prevoz nazad u ponoć i dva sata kasnije.

    Posetite sajt PAFF-a i informišite se o programu ovododišnjeg festivala.

    Pančevo film festival počinje večeras u 20.30 u Dvorani Kulturnog centra Pančeva projekcijom dugometražnog prvenca mlade hrvatske rediteljke Hane Jušić „Ne gledaj mi u pijat“.

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
  • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

    Ostalo iz kategorije Kultura

    Vek pančevačke biblioteke

    Jubilarna godina biće godina modernizacije, kako bi se još veći broj sugrađana animirao da koristi pogodnosti čitaonice sa 110 mesta, knjiškog fonda od oko 200.000 knjiga i preko 50 serijskih […]