ona
Nagrađena duodrama „Ona” odigrana u Kulturnom centru Pančeva

Večita dilema: Gde sam ja pogrešila?

Pančevo, Čet, 17/03/2016 - 11:40
Mirjana Marić


Suočavanje sa samim sobom je često veoma težak i bolan proces. Osim stvari koje se plašimo da izgovorimo pred drugima, tu su i one koje nam je najteže da kažemo sami sebi. Predstava „Ona” Mie Knežević, koja odigrana u sredu, 16. marta u Kulturnom centru Pančeva predstavlja psihološku dramu, koja upravo govori o introspekciji, i preispitivanju svega što čini život jedne mlade žene.

Autorski projekat Mie Knežević, Alise Lacko i Jelene Đulvezan, nastao iz razgovora, improvizacija, ženskih blogova Magde Janjić i "Wonderful failure" Tatjane Tucić, i motiva preuzetih iz drame „Hana i Hana” M. Perić Kraljik. Tekst uobličile Mia Knežević, Mina Milošević i Jelena Đulvezan.

Kroz veoma interesantan dijalog koji se vodi između lica i naličja jedne žene, publika je imala priliku da prođe kroz sve značajne faze njenog odrastanja, trajnog uticaja koje porodica ima na sazrevanje, kao i traume koje se reflektuju na sve bitne segmente svakodnevnog života. Kako potisnut bes, emocije i kompleksi kreiraju ličnost koja se teško uklapa i prepušta jednostavnim životnim radostima.

Glavno osećanje je stalna težnja da se uklopimo u društveno prihvatljive norme, noseći se sa svim zahtevima savremenog društva, estetikom, prošlošću, ranama i ožiljcima, ali kroz izbegavanje da se suočimo sa stvarnim ličnim potrebama, željama i nadama.

Dinamična i sugestivna gluma Alise Lacko i Jelene Đulvezan, ostavlja snažan utisak i potrebu da se promišlja i postave pitanja koliko se svi zaista spremni da se suočimo sa sobom u ogledalu.

Predstava je nastala u koprodukciji Akademije umetnosti Novi Sad i Narodnog pozorišta „Toša Jovanović”, Zrenjanin, gde je i sada na stalnom repertoaru. U septembru 2015. godine pobedila je na Festivalu duodrame u Topoli.

M. M. Veličković
MarketingNajnovije vesti