• Vlada i Bajka večeras na platou KCP

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
    013 Info

    Večeras od 21 sat na platou Kulturnog centra Pančeva sviraće akustičarski duo Vlada i Bajka.

    Prvi akustični muzičari na beogradskoj rok sceni bili su Vladimir Marković Vlada, rođen 1950. u Beogradu i Dragutin Balaban Bajka rođen 1948. godine u Zemunu. Vladimir i Dragutin su se družili od najranijeg detinjstva, a kako su odrastali sve su se više interesovali za muziku i počeli su zajedno da sviraju gitare. Akademskom kulturno-umetičkom društvu Branko Krsmanović (AKUD) pridružili su se 1968. godine, kada su počeli da nastupaju u duetu pod nazivom Vlada i Bajka. Preko AKUD-a su 1971. godine otišli na turneju po Americi gde su u duetu nastupali po univerzitetskim klubovima svirajući pesme američkog rok dueta Simon & Garfunkel.

    Nakon povratka u Beograd prepevali su jednu od najpoznatijih pesama ovog dueta Zvuk tišine (The Sound of Silence). Ta pesma in je omogućila pobedu u radijskoj emisiji Studio VI vam pruža šansu, a nagrada je bila objavljivanje njiovog prvog singla. Pored pobedničke pesme na singlu se našla i obrada pesme Cecilia. Tada počinje njihova saradnja u TV emisijama Serija koje nema i Pozdravite sve kod kuće, i sa Radio Beogradom gde su neretko nastupali uživo u noćnom programu. Sve veću popularnost omogućila im je nastupe na različitim festivalima, na kojima su svirali originalne Vladine pesme. Na Opatijskom festivalu 1973. godine svirali su pesmu Dok te gledam, na Omladinskom festivalu u Subotici iste godine nastupili su sa pesmom Lutanja, a na festivalu Beogradskog proleća 1974. godine sa pesmom Novi svet.

    Na narednom singlu objavili su njihovu tada najpopularniju pesmu Oblak. Nakon ovog singla odlučili su da prekinu sa diskografskom delatnošću i postali su članovi hora RTB, ali su povremeno nastupali i po klubovima. Vlada je završio muzičku akadeniju i počeo je da radi kao producent u Studiju VI. Bajka je završio Fakultet dramskih umetnosti i počeo da radi u marketingu RTS-a, a tokom 90-tih bio je glavni i odgovorni urednik Radija 101.

    Prvi album Vlada i Bajka objavili su 1994. godine pod nazivom Ja nisam ja. Na snimanju su učestvovali poznati muzičari i glumci, a autori muzike bili su Vlada, Bajka i Enco Lesić. Od njihovih starijih pesama na albumu se našla nova verzija pesme Oblak, ali najznačajnija pesma na tom albumu bila je Beograd. U isto vreme pesma Oblak se pojavila na kompilacijskom albumu pod nazivom Sve smo mogli mi: Akustičarska muzika, na kojoj su se našle i pesme drugih poznatih rok muzičara. U Sava Centru su 6. aprila 1995. godine priredili veliki koncert pod nazivom Odbrana Beograda. Koncert su održali povodom promocije prvog albuma, ali i radi iskazivanja nezadovoljstva zbog narastajućeg turbo folk trenda na ovim prostorima. Iste godine je objavljen CD Moj Beograd sa snimcima live nastupa u Sava Centru. Nakon tog koncerta Vlada i Bajka se ponovo razilaze sve do 2011. godine kada su učestvovali na projektu Band Aid for Japan u organizacija RTS-a, radi podrške narodu Japana usled nuklearne katastrofe koja se dogodila iste godine. Tada su snimili singl Kokoro ni ai o (Osmeh umesto suza). Na snimanju su gostovali Lena Kovačević, Bilja Krstić, Ljuba Ninković, dečiji hor RTS-a i drugi. Krajem iste godine Vlada i Bajka su se pojavili na proslavi povodom pedeset godina postojanja Omladinskog festivala u Subotici na kojoj su svirali pesmu Oblak.

    Prvi akustični muzičari na beogradskoj rok sceni bili su Vladimir Marković Vlada, rođen 1950. u Beogradu i Dragutin Balaban Bajka rođen 1948. godine u Zemunu. 

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
  • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

    Ostalo iz kategorije Kultura

    Vek pančevačke biblioteke

    Jubilarna godina biće godina modernizacije, kako bi se još veći broj sugrađana animirao da koristi pogodnosti čitaonice sa 110 mesta, knjiškog fonda od oko 200.000 knjiga i preko 50 serijskih […]