Likovna kolonija Srce u Jabuci
Kultura

Završena likovna kolonija „Srce u jabuci 2016”

Izvor: 
013info/Sanja Petrovski Pon, 15/08/2016 - 18:26

PANČEVO, 15. avgust - Zajedno sa odjavnom špicom filma o korisnicima doma za lica ometena u razvoju u Jabuci, završena je i trodnevna likovna kolonija koja se održala u prostorijama doma ,,Srce u jabuci”, u periodu od 13. do 15. avgusta. Veliki broj slikara iz Pančeva i okoline imao je priliku da provede vreme sa korisnicima doma, i u njihovim životnim pričama, ali i objektima u kojima žive, pronađu inspiraciju za nova umetnička dela.

,,Ovo nije bila klasična likovna kolonija, ni nalik na ostale kolonije na kojima sam bio, a bilo ih je mnogo. Tokom ova tri dana imao sam priliku, kao i moje kolege, da se družim i razgovaram sa ljudima koji ovde žive, posetim objekte i radionice u kojima oni provode svoje vreme,  i moram priznati da sam oduševljen. Uslovi za život ovde su fantastični, a ljudi neverovatni. Zaista, ovo nije samo fraza, čak sam i sa ostalim kolegama zaključio da bih ovde mogao da provedem i više od ovih nekoliko dana “, istakao je akademski slikar Čedomir Kesić, jedan od učesnika kolonije.

 

Likovna kolonija Srce u Jabuci
_dsc0014.jpg

Kolonija nije bila tematska, pa su slikari, u pravom smislu te reči, imali umetničku slobodu da naslikaju sve ono što im je tokom trajanja kolonije predstavljalo izvor inspiracije. Kako su posetili ne samo prostorije samog doma i ekonomije, u kojoj korisnici čuvaju životinje i gaje biljke, već i obalu reke Tamiš, ne čudi što se među mnogobrojnim slikama nastalim u toku kolonije može videti veliki broj pejzaža, apstraktnih prikaza životinja, ali i portreta korisnika.

Ono što je posebno značajno jeste da su i sami korisnici imali priliku da učestvuju u koloniji, iskažu svoj slikarski talenat i zajedno sa akademskim slikarima naprave svoja umetnička dela. Kao rezultat nastali su mnogobrojni crteži, ali i jedna zajednička slika sa potpisima i porukama svih učesnika, kako slikara, tako i stanovnika doma.

,, Najjači utisak koji nosim odavde je veliki optimizam, radost i elan koji postoji, a koji nisam  viđao u drugim domovima koje sam kao slikar, u različitim prilikama, posećivao. Već se dogovaramo da ovaj susret ponovimo i sledeće godine, i to u većim razmerama “, naglasio je akademski slikar Čedomir Kesić.

Slike i crteži nastali u toku kolonije biće izloženi u mnogobrojnim prostorijama doma ,,Srce u jabuci”. Marketing

Najnovije vesti