• Završeni „Dani prote Vase“

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
    013 Info

    Muzičko – literarnim večem u porti Svetouspenske crkve, u subotu 3. juna, završeni su ovogodišnji  „Dani prote Vase“. Ovu manifestaciju koja traje već 16 godina je organizovalo Pančevačko muzičko društvo.

    Učesnike i gledaoce je poslužilo lepo vreme, pa su u subotu „pod lipom“ u porti nastupili Dečji hor pri Sabornom hramu u Sremskim Karlovcima, učenice Osnovne škole „Prota Vasa Živković“ (Milica Samuilov, Elena Grubić i Una Dimković), članovi Književnog kluba „Prota Vasa Živković“ i naravno, Dečji hor Pančevačkog srpskog crkvenog pevačkog društva. Autor programa je bila mr Vera Carina.

    – Prota Vasa je bio čovek koji je držao i pokretao Srpstvo u 19. veku. Poznato je koliko su takvi ljudi kao što je bio prota Vasa doprineli da naš grad bude u Srbiji, da Vojvodina bude u Srbiji. Svi znamo da je bio pesnik. Bio je izuzetan prota, on je insistirao da se finansijski pomogne Mihajlo Pupin, violinista Kranjčević koji je posle bio koncertmajstor u budimpeštanskoj operi. Pomagao je sve talentovane Srbe koji su u to vreme živeli u napem gradu. Bez tako jakoh ličnosti kao što je prota Vasa, verovatno ne bismo bili ovde gde smo sada , istakla je Vera Carina.

    Carina se zahvalila Gradskoj upravi na podršci ovoj manifestaciji. Grad je ove godine za „Dane prote Vase“ na Konkursu za sufinansiranje projekata u oblasti kulture izdvojio 240 000 dinara.

     

    Pančevačko muzičko društvo od jeseni počinje pripreme za manifestaciju „Dani duhovne muzike“ koji  će se ove godine, po dvadesti put, održati u našem gradu.

    Muzičko – literarnim večem u porti Svetouspenske crkve, u subotu 3. juna, završeni su ovogodišnji  „Dani prote Vase“.  Manifestaciju, koja traje već 16 godina, je organizovalo Pančevačko muzičko društvo.

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
  • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

    Ostalo iz kategorije Kultura

    Vek pančevačke biblioteke

    Jubilarna godina biće godina modernizacije, kako bi se još veći broj sugrađana animirao da koristi pogodnosti čitaonice sa 110 mesta, knjiškog fonda od oko 200.000 knjiga i preko 50 serijskih […]