• Naših 5: čitajte, slušajte, gledajte, posetite

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
    013 Info

     

    Nova godina je tek počela. Pred nama su novi koncerti i novi muzički albumi, zanimljive knjige za čitanje u 2017. i neke nove, moguće aktivnosti u Pančevu i okolini. Na vama je da isprobate nešto od naših predloga, ili da svake nedelje kreirate vašu listu. 

     

    1. Mala otkrića Aleksandra Zografa

    Nova knjiga najšeg najuglednijeg strip utora Saše Rakezića, javnosti poznatog kao Aleksandar Zograf, izašla je iz štampe krajem prošle godine, u izdanju udruženja GRRR! iz Pančeva. Reč je o zanimljivoj kolekciji pričanastaloj u period od leta 2012. do leta 2013. godine. Kako kaže i sam autor, stripovi su nastali obrašivanjem originalnog materijala pronađenog na buvljoj pijaci, a veže ih autorov utisak da je reč o malim ali važnim otkrićima koja su mu se ukazala u tom periodu umetničkog traganja. Pančevačka promocija knjige biće organizovana u februaru, u Kulturnom centru Pančeva.

     

    2. Chinawoman ponovo u Beogradu 

    „New Decadence“ je ime novog albuma Michelle Gurevich – kod naše publike omiljene pod umetničkim imenom Chinawoman. Svetski poznata cabaret-noir zvezda tokom sledećeg proleća premijerno će ga predstaviti na svetskoj turneji, koja uključuje koncert u Domu omladine Beograda, 18. marta. 

     

    3. Akcija Praznična čarolija za napuštene mace i kuce

    Udruženje „Ekolibrijum” osmislilo je divnu akciju uoči i i toku novogodišnjih i božićnih praznika. Budite i vi deo te praznične čarolije i pomozite našim uličnim životinjama. Sve što treba je da odete do prodavnica za kućne ljubimce sa priloženog spiska gde ćete moći da po povoljnim cenama kupite hranu za njih. Prodavac će Vašu novčanu donaciju evidentirati, a kada se sakupi određena količina hrane – biće predavana starateljima, ljudima koji brinu o napuštenim životinjama. Spisak prodavnica:
    1. “Garfild” – Kočina 4 (iza zelene pijace), telefon 062 45 77 70;
    2. “Amos” – Zelena pijaca, lamella A1, local 13, telefon 013 334 002;
    3. “Foxy” – Zmaj Jovina 5, telefon 062 40 33 00
    4. „Švrća“ – Kotež 2 iza pijace, telefon 013 36 53 55
    5. „Eremit“ – Žarka Zrenjanina 34, 013 35 31 66
    6. „Hrčak“ – Nemanjina 8, 063 10 61 478

     

    4. Eksperimentišite sa egzotičnim voćem

    Upoznajte se sa ukusom i sastojcima ličija, voća strasti, kakija, papaje, avokada i kumkvate, marakuje, karambola, pitaje, kivana i drugih. Saznajte koje je njihovo blagotvorno dejstvo i naučite kako da ih koristite. Iako ih nema u svakoj prodavnici na uglu, ima ih po većim supermarketima. Cena im, budimo iskreni, često nije prihvatljiva za naš džep, ali se možete povremeno počastiti nekim komadom, i proširiti svoj dijapazon ukusa. Neke od ovih voćki odvešće vas i na put u nepoznate krajeve… 

     

    5. Vežbajte kapueru

    Hod na rukama, akrobatski pokreti nogama i telo izvijeno kao most – neobičan spoj muzike i akrobatike su neke od reči koje mogu opisati ovu nesvakidašnju veštinu. Kapuera predstavlja ne samo vid otpora porobljenog stanovništva, već i tradiciju i istoriju jednog naroda. Kapuera je umetnička forma koja uključuje elemente borilačke veštine i plesa. Nastala je u 16.veku u kolonijalnom Brazilu, a praktikovali su je robovi iz Afrike.
    Priznata je kao nacionalni sport 1937. godine u Salvadoru, a predstavlja nematerijalnu baštinu Brazila i od 2014. godine je pod UNESCO zaštitom. Vežba se i u Pančevu, te vam je preporučujemo kao novi, drugačiji vid rekreacije.

    Nova godina je tek počela. Pred nama su novi koncerti i novi muzički albumi, zanimljive knjige za čitanje u 2017. i neke nove, moguće aktivnosti u Pančevu i okolini. Na vama je da isprobate nešto od naših predloga, ili da svake nedelje kreirate vašu listu. 

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
  • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

    Ostalo iz kategorije Srbija

    U Srbiji dom košta od 400 do 4.802.000 evra

    Subotica je već tri godine prvi grad u Vojvodini po broju prodatih kuća, gde ih je od 2021. do 2023. prodato 3.152, a cene su bile od 1.000 do 245.000 evra. […]