Suncokret Omoljica Skidanje useva sa uzurpiranih njiva 2016.

PANČEVO: Počela žetva na uzurpiranim njivama!

Pančevo, Ned, 28/08/2016 - 10:28
Vladimir Đoković


Pančevo, 28. avgust - Sa uzurpiranih državnih njiva na teritoriji Grada Pančeva počelo je prinudno skidanje letine. Krenulo se od suncokreta u ataru Omoljice, a biće nastavljeno u Banatskom Brestovcu, Dolovu, a zatim i u Banatskom Novom Selu. Prema do sada dostupnim podacima, na teritoriji grada Pančeva ukupno je uzurpirano više od 2.100 hektara.

Prvim otkosima suncokreta, koje su skidali kombajni PKB Korporacije, a biće prodat na tržištu, pored poljočuvarske službe, policije, obezbeđenja Sfinga pro, zaposlenih u gradskom sekretarijatu za poljoprivredu, prisustvovali su i predsednik Skupštine Grada Pančeva Tigran Kiš, članica gradskog veća Zorica Repac i gradonačelnik Saša Pavlov.

- Praktično primenjujemo Zakon o poljoprivednom zemljištu skidajući useve sa uzurpiranih parcela u državnom vlasništvu. Ovde su uzurpatori nepoznati. Ovo je bila jedina normalna akcija koju smo mogli da sprovedemo. Jutros smo počeli sa Omoljicom, nastavićemo u Brestovcu, pa Dolovu, Banatskom Novom Selu… Ovo je jasan znak da država funkcioniše i da ćemo stati na put svim uzurpatorima i voditi jasnu agrarnu politiku zasnovanu na zakonima. Tako ćemo pružiti jednake šanse svima koji žele da žive od poljoprivrede, izjavio je gradonačelnik Saša Pavlov u ataru sela Omoljica.

Za  prvi dan akcije planirano je 43, naglasila je članica Gradskog veća zadužena za poljoprivredu, Zorica Repac.

- Parcele su usitnjene, moraju se napraviti planovi, ali to nije jednostavno. Sada uklanjamo suncokret, a ima parcel i pod sojom i pod kukuruzom. Poslali smo jasnu i nedvosmislenu poruku da zakon mora da se poštuje i da niko ne može da bude jači od države. Do sada je utvrđeno da je 2.100 hektara uzurpiranog državnog zemljišta u Pančevu, ali posao oko utvrđivanja nije konačan. Svi smo i dalje na tereneu i poljoprivredni inspektori, i geodetska kuća i gradski sekretarijat za poljoprivredu i poljočuvari. Tačan i egzaktan podatak o površini uzurpiranog državnog zemljišta još uvek ne znamo. Utvrđuje se, istakla je Zorica Repac.

 

 

 

 
MarketingNajnovije vesti