Održana 47. sednica Skupština grada Pančeva

Da li autobus broj 14 treba da ide do Omoljice?

Pančevo, Čet, 31/03/2016 - 16:09
Mirjana Marić

U četvrtak, 31. marta održana je 47. sednica Skupštine grada Pančeva na kojoj su usvojeni izveštaji i planovi rada svih ustanova kulture i komunalnih preduzeća u gradu Pančevu i naseljenim mestima, Strategija razvoja kulture grada Pančeva, odluka o određivanju prostora na području grada Pančeva gde je zabranjeno javno okupljanje, kao i predlozi razrešenja i imenovanja direktora javno-komunalnih preduzeća.

Osim tačaka koje su uvršte u predlog dnevnog reda 24. marta dodate i dopunske tačke  sa sednica Gradskog veća koje su održane 28, 29, i 30. marta i tačke sa sednice Komisije za kadrovska, administrativna pitanja i radne odnose koja je održana 30. marta.

Svih pedeset tačaka dnevnog reda usvojeno je većinom glasova, a najviše polemike izazvala je tačka 18. kojom je previđen program polovanja Javnog komunualnog preduzeća za prevoz putnika „Autotransport-Pančevo” Pančevo za 2016. godinu (Izmena II).

„ATP je predvideo da njihovi prihodi u 2016. godini budu 886 miliona dinara. Ovo preduzeća godišnje od sopstevnih prihoda može da ostvari oko 600 miliona dinara”, rekla je Mirjana Balog Kormanjoš i dodala: “Iako se slažem da mogu da imaju povećanje prihoda od 24 miliona od toga što je stopa PDV-a smanjena i na osnovu toga što je stiglo 12 novih autobusa, ali i kad sve to saberemo to je 624 i 79 miliona iz budžeta, i to je 703 miliona. Na kraju fali tih 180 miliona dinara, a ATP sa 79 miliona ne može da preživi 2016. godinu.”

Ona je dodala da podržava akciju koja je se sprovedena u cilju suzbijanja divljeg prevoza i objasnila da ukoliko se reguliše tržište prevoza ATP bi mogao da bude jedna profitabilna i tržišno orijentisana firma. Jer kako ona ističe, divlji prevoz ne dotiče samo ATP već i sve stanovnike Pančeva. Jedina kritika ove akcije je što je trajala kratko, jer prema njenom mišljenu konkretni rezultati bi se videli kada bi se na tome radilo svakoga dana.

Mnogo veću polemiku izazvalo je pitanje produžavanja gradske linije 14 do Omoljice, koja će početi sa funkcionisanjem od 1. aprila. Član odborničke grupe “Najbolji” Petar Andrejić rekao je da produžavanje linije 14 politički potez, jer se ranijim pokušajima nije potvrdilo da je to donelo neki značajan prihod ATP-u, niti da je to rešenje bolje za građane Omoljice i Starčeva. On je u svom izlaganju pozvao gradskog većnika za stambeno-komunalne poslove Dragana Grujičića da objasni zašto je ova linija produžena baš sada u vreme izborne kampanje.

Većnik Dragan Grujičić je rekao da ovo pitanje već duže vreme muči stanovnike Omoljice, i da postoji puno inicijativa od strane građana da se ta linija produži.

„Između Starčeva i Omoljice ima samo 5 km, to je vrlo mala razlika, a za tu razdaljinu ATP će zaraditi 50 dinara po svakom putniku. U ovom trenutku se linijom 14 vozi vrlo mali broj ljudi, i to nije budžetski opravdano. Ovo je samo proba, pa ćemo videti kako će se to pokazati u praksi. Ako ne bude isplativo, sigurno da ćemo tu odluku promeniti.”

Nakon uzastopne smene za govornicom Petra Andrejića i Dragana Grujičića, svoje mišljenje izneo je i Vojo Krkobabić, odbornik SNS-a koji je rekao da je i obaveza i pravo ATP-a da i eksperimentiše. On je istakao da se svim javnim preduzećima može zameriti da radije iščekuju budžetska sredstva, nego da stvaraju sami svoj prihod.

„Produženje ove linije vidim kao mogućnost da se ostvari veći prihod. Ako budu sopstvenim radom zaradili više, to će biti veoma dobro. Svaki pokušaj javnog preduzeća da ostvari sopstveni prihod treba nagraditi i podržati.”

Pre usvajanja izveštaja o radu i finansijama Domova kulture u naseljnim mestima, svoje mišljenje o nedavno usvojenoj Strategiji kulturnog razvoja grada Pančeva od 2016 - 2020. godine, iznela je potpredsednica Skupštine grada Milica Todorović.

„Ova strategija je široko otvorila vrata građankama i građanima, pozvala ih je da učestvuju procesu kulturnog razvoja našeg grada. Više od 250 učesnika i učesnica u periodu od godinu dana je radilo na ovom dokumentu, koji je prepoznao rodne politike, marginalizovane grupe i koji je potpuno okrenut građanstvu.”

Na mesto direktora Javnog preduzeća „Grejanje” imenovana je Sandra Božić. U JKP „Kačarevo” na poziciju direktora imenovan je dosadašnji v.d. direktora Vaso Krkobabić, dok je u JKP „Starčevac" u Starčevu na to mesto postavljen dosadašnji v.d. direktora Milan Bačujkov.

M. M. Veličković
MarketingNajnovije vesti