Dveri u Dolovu
Politika

DOLOVO: „Dveri” pružile podršku poljoprivredncima u njihovoj borbi, a posetili i lokalnu pijacu i „Vinarijadu”

Izvor: 
013info Sub, 12/02/2022 - 21:11Predstavnici Srpskog pokreta „Dveri” danas su posetili Dolovo s namerom da porazgovaraju s poljoprivrednicima o gorućim temama i pruže im podršku u nedavno iznetim zahtevima.

Oni su izvesno vreme proveli i na lokalnoj pijaci, kao i na „Vinarijadi”, koja se odvijala na obližnjem platou. Tamo su komunicirali s građanima i delili im propagandni materijal, a u toj akciji predvodio ih je potpredsednik Milovan Jakovljević.

- Došli smo na zahtev nezadovoljnih poljoprivrednika i s njima obavili niz razgovora. Obišli smo i seosku pijacu, a posetili smo i vinare, koji su nas takoće upoznali sa aktuelnom problematikom. Pričali smo i sa ljudima koji proizvode od 50 do 500 hektara pšenice i drugih kultura i svi su zatečeni lošim odnosom države prema njima, kao i visokim cenama goriva i veštačkog đubriva. Zbog toga su ratari prinuđeni da prihranjuju pšenicu ureom koja košta hiljadu evra po toni, što je trista posto uvećanja u odnosu na prošlu godinu. Poskupeli su i razni drugi inputi poput radne snage, zakupa zemljišta, održavanja mehanizacije, hemijske zaštite. Ipak, paori su najnezadovoljniji time što dizel nije subvencionisan makar u iznosu od 60 litara po hektaru, čime bi se država lišila akcize, što je praksa svugde u svetu. Naš predlog za izlazak iz ove situacije je kompleksan, ali u osnovi svega toga najbitniije je da seljak zna minimalnu otkupnu cenu svakog od svojih proizvoda. Država je mogla i da ublaži energetsku krizu da je skladištila određenu količinu đubriva u robne rezerve. Primera radi, pšenica je posejana na 620.000 hektara, pa kad to pomnožimo sa 300 kilograma po hektaru, dolazimo do cifre od 200.000 tona đubriva. Makar polovina mogla je biti uskladištena u robnim rezervama, čime bi država mogla da reaguje na dobrobit seljaka, ali ovako je on prepušten uvozničkom lobiju – navodi Jakovljević.

Predsednik gradske organizacije „Dveri”, Nenad Grozdanić, istakao da ih je u Dolovo pozvao mesni odbor tog pokreta, kakvi prema njegovim rečima, funkcionišu i u svim drugim pančevačkim naseljenim mestima.

 

 
MarketingNajnovije vesti