Politika

EPILOG SUKOBA U PANČEVAČKOM DJB: Formiran novi Gradski odbor, odbornici tvrde da su optužbe laž

Pančevo, Pet, 10/11/2017 - 09:10
Aleksandar Stojković


Gradski odbor „Dosta je bilo – Pančevo“ je na sednici održanoj 3.novembra  većinom glasova članova odbora doneo odluku da od Glavnog odbora DJB traži raspuštanje odbora i formiranje novog odbora koji će bez opstrukcija nastaviti da vodi lokalnu politiku DJB u Pančevu. Nakon razmatranja zahteva, Glavni odbor stranke “Dosta je bilo” je na sednici održanoj u Beogradu 3. novembra usvojio ovaj predlog, saopšteno je iz DJB.

- Dva bivša člana odbora, Nikola Ćebić i Žarko Jelisavčić, koji su ujedno odbornici u Skupštini grada Pančeva izabrani na listi “Dosta je bilo – Saša Radulović”, su mesecima unazad opstruisali rad odbora, nisu poštovali odluka odbora. Zbog nepoštovanja principa i pravila DJB, većina članova pančevačog odbora DJB je odlučila da ih isključi, ali su zbog važnosti odluke, za ovu svoju odluku tražili potvrdu Glavnog odbora i ponudili i svoja razrešenja kroz zahtev za raspuštanje odbora i formiranje novog. kaže se u saopštenju 

Iz saopštenja DJB:

Jedno od pravila DJB je da supružnici, kumovi, bliski rođaći ne mogu zajedno da budu odbornici. Time se izbegava nepotizam u stranci. Kako je veoma teško nagovoriti ljude da uđu u politiku, pogotovo žene, na listama za lokalne izbore DJB u aprilu prošle godine, bilo je i supružnika uz dogovor da će supružnik koji popunjava listu podneti ostavke ukoliko oboje budu izabrani u skupštinu. To pravilo je poštovano u svih 20 opština i gradova u kojima je DJB uspeo da uđe u skupštinu opštine osim u Pančevu.

Zbog odbijanja supružnika Dušice i Dejana Jovanovića da jedno od njih podnese ostavku, posle niza razgovora i disciplinskog postupka, pančevački odbor DJB ih je isključio u maju ove godine. Dušica Jovanović nije nijednom govorila na skupštini Pančeva i tako praktično dobija novac od građana Pančeva za politički nerad. I pored isključenja, dva supružnika su formalno ostali u odborničkoj grupi DJB i odbili su da iz nje istupe. Pančevački odbor DJB je tražio od Nikole Ćebića i Žarka Jelisavčića da se rasformira odbornička grupa, što su oni odbili i prestali da dolaze na sednice pančevačkog odbora.

Odbor DJB Pančevo, od bivših članova odbora očekuje vraćanje mandata koje je osvojila lista grupe građana „Dosta je bilo-Saša Radulović“. Politiku „Dosta je bilo“ u lokalnom parlamentu zastupa odbornik Đerfi Šandor, koji je ujedno i predsednik pančevačkog odbora, koji će izlaskom iz ranije formirane odborničke grupe napraviti krajnju distancu od bivših članova.

DJB je mlada organizacija. I kod nas su se potkrali članovi kojima je lični interes važniji od društvenog i koji su zarad novca koji dobijaju od građana Pančeva, spremni da zaborave na obećanja koja su dali građanima koji su poklonili poverenje listi “Dosta je bilo – Saša Radulović”. Izvinjavamo se građanima Pančeva zato što nismo uspeli da se u potpunosti zaštitimo od preletača. Ali pokret DJB jača. Imamo preko 80 odbora u celoj Srbiji, preko 60 kancelarija, sa preko 5000 članova. Ovim isključenjem odbornika dokazujemo da nećemo da trpimo nepotizam u sopstvenim redovima, pa i po cenu gubljenja odbornika. DJB jedini želi promene i ostaćemo verni svojim principima i borbi protiv partijskog parazitskog sistema koji ubija Srbiju.

Upitani da prokomentarišu saopštenje DJB-a, zajedničko saopštenje sačinili su Nikola Ćebić. Žarko Jelisavčić, Dušica Jovanović i Dejan Jovanović. Kao i saopštenje DJB i ovo saopštenje prenosimo u celosti.

Mi kao odbornici u Skupštini grada Pančeva u okviru odborničke grupe Dosta je Bilo smo, od ulaska u Parlament, zastupali program koji smo kandidovali na izborima 2016. godine. Kao dokaz našeg opozicionog delovanja svedoči i svojevrstan politički progon kojem smo bili izloženi u poslednjih godinu i po dana.  

Saopštenje petog odbornika iz odborničke grupe DJB koje komentarišemo je istinito samo u jednoj tvrdnji, a to je da smo mi odbornici. Sve ostalo je bezočna laž.

Postavljam pitanje, ako je istina da su odbornici Dejan Jovanović i Dušica Jovanović, isključeni iz DJB pre više meseci kako to da je Dejan Jovanović do danas nastupao kao odbonik DJB. Šta više, bio je najaktivniji odbornik u odborničkoj grupi DJB i najaktivniji odbornik uopšte u ovom sazivu. Neistina je i da je protiv bilo koga od nas vođen disciplinski postupak. Laž je i da smo opstruisali rad Gradskog Odbora kao i da smo prestali da dolazimo na sastanke.

U saopštenju je navedeno da smo napustili principe i ideje za koje se zalaže DJB, pri čemu ni jednom rečenicom nije objašnjeno šta smo mi to uradili ili nismo uradili, a da nije u skladu sa politikom DJB.

Želimo da naglasimo da smo mi osnivači Grupe Građana koja je izašla na lokalne izbore 2016. Godine dok Šandor Đerfi nije. Dejan Jovanović i Dušica Jovanović su posle izbora 2014. godine ostali jedini članovi pokreta u Pančevu i ono svakako imaju najveće zasluge što je DJB uopšte izašao na lokalne izbore 2016. godine.

Najuvredljivija je konotacija da mi nešto radimo iz ličnog interesa i da smo preletači. Ovo je toliko odvratna optužba, u stilu Informeta, da nismo u stanju ni da je komentarišemo.

Uvereni smo da su motivi ovakvog istupanja odbornika Šandora motivisani nastupajućim izborima unutar pokreta DJB i željom da sebi osigura plaćeni posao u orgtanizaciji.

Mi znamo ko smo mi, a sigurni smo da to znaju i Građani Pančeva. Od danas DJB u Pančevu ne postoji, ali nas to neće sprečiti da nastavimo borbu protiv loše vlasti i borbu za razvijeno i Slobodno Pančevo.
MarketingNajnovije vesti