Bora Novaković
Politika

NOVAKOVIĆ (NS): U Pančevu je uvek postojao bunt, kada god je vlast zloupotrebljavana

Izvor: 
013info Pet, 03/12/2021 - 21:11Potpredsednik Narodne stranke i predsednik GO Novi Sad Borislav Novaković posetio danas pančevački Gradski odbor NS-a.

Jedna od tema ovog sastanka bilo je ujedinjenje NS, SSP, DS i PSG.

- U Srbiji se događaju dva važna procesa. Prvi je proces objedinjavanja opozicije.Mislim da je vrlo važno što je napravljen, u ovom trenutku, najveći mogući zajednički politički imenilac stranaka koje mogu zajedno da izađu na izbore, a da pritom imaju snagu i organizaciju da ugroze i pobede SNS. Na naredne izbore, pogotovo kada je Beograd u pitanju, ne izlazimo samo da bismo se takmičili izlazimo sa realnom analitičkom procenom da možemo da pobedimo, rekao nam je Novaković. Pančevo je uz Novi Sad, Sombor, Mitrovicu, Kikindu, Suboticu jedno od najvažnijih mesta u Vojvodini, ali i u državi i politički kapaciteti su nam važni i za naredne izbore, rekao nam je Novaković.

Druga tema bili su protesti uz blokade koji se dešavaju u Srbiji.

- Ono što je najaktuelnije trenutnom pored činjenice da smo ujedinili opozicione kapacitete jeste proces protesta koji ide preko blokada. Blokadu sutra imamo u Novom Sadu, blokadu imamo u Pančevu i u trideset velikih gradova Srbije. I razgovarali smo o tome kako onu vrstu nezadovoljstva koja u ovom trenutku postoji u narodu da ujedinjujemo da okupljamo i da usmeravamo. To nezadovoljstvo ne sme da se rasprši, to nezadovoljstvo ne treba da bude samo stvar pojedinačne emocije ljudi u gradovima, nego treba da dobije svoju političku artikulaciju.  Ova politička opozicija jeste tu da artikuliše nezadovoljstvo naroda i vrlo je važno da Pančevo ima ono mesto u političkom životu u Srbiji koje ga je uvek izdvajalo kao jednu od dominantnih tačaka političke kulture, objasnio je Novaković.

Novaković je skrenuo pažnju i na Pančevo.

- U Pančevu je uvek postojao bunt, kada god je vlast zloupotrebljavana. Ova vlast apsolutno zloupotrebljava svoje kapacitete. Državom se uvek upravlja preko institucija i zakona, a institucije i zakoni su suspendovani – država se svela na volju i zlovolju jednog čoveka. Mi taj sistem, u kom sve zavisi od jednog čoveka, moramo zameniti sistemom gde svako preuzima svoju odgovornost. Na opoziciji je da uspostavi novu političku kulturu, da povede narod, da predvodi narodno nezadovoljstvo. U tom smislu je Pančevo nezaobilazno mesto, kazao nam je potpredsednik NS.

On je kao glavni problem koji je pred opozicijom u Vojvodini apostrofirao izlaznost na predstojećim izborima.

- U Vojvodini opozicija ima realne šanse. U Vojvodini postoji samo sledeći problem – kako motivisati i animirati onaj deo koji je opoziciono raspoložen da izađe na izbore. Kada postavite pitanje da li će građani glasati za opoziciju, odgovor je potvrdan, međutim kada postavite pitanje da li ćete izaći na izbore još uvek ne postoji onaj nivo motivisanosti koji nam treba da bismo pobedili. U ovom trenutku biračko telo SNS-a nije mnogobrojnije, ali je nešto disciplinovanije. Mi moramo kroz našu četvoromesečnu kampanju, do aprila, obići sva sela, raditi kampanju od vrata do vrata, dopreti do svakog birača, motivisati ga i animirati da izađe na izbore. Dakle, nije naš problem da li je ova koalicija utemeljena u narodu i da li je dovoljno popularna, nego da li će imati dovoljno kapaciteta da izvede onaj deo biračkog tela koji je njoj sklon, zaključio je Novaković.

Prema njegovim rečima  za pad SNS-a potrebna je izlaznost između 62 i 65 procenata.

 

 
MarketingNajnovije vesti