Održana 2. sednica Skupštine grada Pančeva

Opozicija: Izostanak ulaganja u kapitalne investicije u 2015. godini

Pančevo, Sub, 18/06/2016 - 00:35
Mirjana Marić


PANČEVO, 17. jun – Na 2. sednici Skupštine grada Pančeva odbornici su najviše diskutovali o završnom računu budžeta za 2015. godinu, usvojeno je pet planova generalne regulacije, gde će Glogonj posle 30 godina dobiti novo rešenje, a izmenjenim urbanističkim planovima kompleksa HIP „Petrohemija” i kompleksa centralnog terminala sistema produktovoda „Pančevo”, Petrohemija i kompanija Trans-nafta dobiće mogućnost za izgradnju novih postrojenja. Novi planovi omogućiće da se reši pitanje jezera u Kačarevu, a plan generalne regulacije za Strelište, Vojlovicu i Topolu rešiće probleme prilikom podnošenja zahteva i izdavanja građevinskih dozvola, jer trenutno stanje nije je usklađeno sa situacijom na terenu.

Iako završni račun Gradskog budžeta za 2015. godinu još uvek nije prošao reviziju, odbornici nisu želeli da se ova tačka skine sa dnevnog reda. Opozicija je imala dosta primedbi na potrošnju novca u prethodnoj godini, ali najviše na izostanak ulaganja u kapitalne investicije. Prema rečima Zorana Jovanovića Demokratske stranke, vladajuća struktura može da dobije ocenu jedan jer nije ispunila očekivane zahteve.

„To je proces, to je vreme, to zahteva znanje i posvećenost. U tim pozicijama vi imate realizaciju koja bi moja profesorka matematike u Gimnaziji, ocenila kao 2 sa dva minusa, a to je 1”, rekao je Jovanović.

Zamenik gradonačenika Predrag Živković odgovorio je na kritiku završnog računa i rekao da u 2015. godini, kada je DS učestvovala u vlasti, nije bilo diskusije o završnom računu.

„Znate da sve ono što je tekuće, a odnosi se na materijalne troškove, na zarade i troškove sličnih karakteristika koji su jednostavno fiksni, a to je 95% troškova, da oni predstavljaju zakonsku obavezu. Ko god činio gradsku vlast, jednostavno te troškove koji imaju tretman zakonske obaveze ne mogu smanjiti”, rekao je Živković. On je oblasnio da deo kreditnih zaduženja jeste prenet u 2016. godinu, a radi se o investicijama kao što je kupovina autobusa i investicija na pozicije Direkcije. Razlog je čekanje na pripremu kompletne dokumentacije, da bi se krenulo u finalnu fazu realizacije, što prema njegovim rečima nije ništa neuobičajeno. On je takođe dodao da su oblasti gde su ostvareni najveći rashodi – pozicije srednjeg i osnovnog obrazovanja, predškolskog vaspitanja, socijalne i dečje zaštite, kulture i lokalne samouprave.

Oliver Petković, odbornik Lige socijaldemokrata Vojvodine rekao je da građani nemaju uvid u to šta je urađeno na osnovu procenata, i da im je potrebno obrazloženje zašto neke od kapitalnih investicija i projekata nisu završeni, a započeti su još 2014. godine.

Odbornici su osvojili bez rasprave promene Statuta Domova kulture na teritoriji Pančeva, kao i pet urbanisitičkih planova, u okviru kojih se HIP Petrohemiji odobrava izgradnja fabrike polipropilena, i skladište goriva kompaniji Trans-nafta. Novi planovi će omogućiti da se reši pitanje jezera u Kačarevu, kako bi se stvorili uslovi za izdavanje dozvola u skladu sa zakonom, a plan generalne regulacije za Strelište, Vojlovicu i Topolu rešiće probleme prilikom podnošenja zahteva i izdavanja građevinskih dozvola, jer trenutno stanje nije usklađeno sa situacijom na terenu.

Na 2. sednici Skupštine je takođe izglasano da, u zavisnosti od broja zaposlenih u hotelima u centru grada, bude omogućeno da imaju i rezervisana parking mesta, za koja bi plaćali i naknadu.

Skupština, kao ni Gradsko veće, nije prihvatila amandman odbornika DS-a Nikole Ćurčina da odbornici, umesto Gradskog veća, donose odluku o vremenu kada će se naplaćivati parking. Prihvaćeni su izveštaji o radu Javno-komunalnih preduzeća za prvi kvartal, a takođe i predlozi o razrešenju i imenovanju članova školskih odbora u svim školama na teritoriji Pančeva.

Na mesto Saše Levnajića i Nade Milanović iz SNS-a, koji su sada pokrajinski poslanici, došli su Nenad Dojčinović i Marija Krunić iz SNS-a. Dok je na mesto odbornika LSV-a Miloša Veselinova, koji je ostavku dao iz ličnih razloga, došao Jovan Petrovački iz LSV-a.
MarketingNajnovije vesti