Pančevački opozicionari pred sudom Foto: Vladimir Đoković
Politika

PANČEVAČKI OPOZICIONARI U PRIVREDNOM SUDU: Ne damo da stavljanjem katanca Azotara bude gurnuta pod tepih

Pančevo, Sub, 11/08/2018 - 09:21
Vladimir Đoković


Predstavnici više opozicionih stranaka koje u Pančevu nastupaju zajedno prisustvovali su raspravi pred Privrednim sudom u Pančevu čija je tema bila ispitivanje razloga za uvođenje stečaja u Azotaru.

U sudnici su se pojavili kao zainteresovani građani a kako su ispred zgrade suda izjavili na ovakvu akciju su se odlučili kako ne bi dozvolili da i “ova važna tema bude gurnuta pod tepih”.

Opozicionari objašnjavaju da stečaj Azotare “preti da izazove dalekosežne posledice na privredu i budžet grada Pančeva, a preko 1.000 porodica Pančevaca ostavi bez prihoda”, i dodaju da je gradski budžet samo od poreza na zarade zaposlenih u Azotari godišnje prihodovao preko 100 miliona dinara. 

- Zašto je iznenada, pokrenut stečajni postupak za Azotaru kada se vlast hvalila da je povećala proizvodnju i da će joj biti nađen strateški partner? Zašto se pokreće stečaj kada je skoro čitav dug Azotare prema svom vlasniku Srbijagasu, a znamo da istom preduzeću duguju mnoga javna preduzeća koja koriste gas kao energent? Kako će nestanak jedinog proizvođača veštačkog đubriva uticati na poljoprivredu u čitavoj Srbiji, a pogotovu u Vojvodini, pitanja su na koje zahteva odgovore opozicija Pančeva.

Predstavnici opozicije smatraju apsurdnim da se kao jedino rešenje predstavlja stečaj u ovom slučaju gde državna Azotara duguje državnom Srbijagasu. Podsetili su i na druga preduzećima kojima se kao miljenicima države i dalje upumpavanju subvencije, kao što su Er Srbija i Fiat automobili Srbija.

Opozicija je primetila i da nije javno saopšteno koliko će đubriva proizvedeno zaustavljanja Azotare, kao ni koliko je tona đubriva u Azotari na lageru.

- Mi kao pre svega građani Pančeva osećamo da je naša obaveza da ne odstupimo od zahteva da javnost dobije odgovore na ova pitanja i nećemo dozvoliti da se stavljanje katanca na jednog giganta kakav je Azotara završi tih i bez pravog obrazloženja od nadležnih institucija i pojedinaca,  poručili predstavnici predstavnici opozicije u Pančevu.

 
MarketingNajnovije vesti