Jeremic i Djilas
Politika

PANČEVO: Jeremić i Đilas sinoć razgovarali sa građanima i aktivistima Saveza za Srbiju

Pančevo, Sre, 24/07/2019 - 13:35
Aleksandar Stojković


Vuk Jeremić i Dragan Đilas u utorak uveče su u prostorijama Demokratske stranke u Pančevu razgovarali sa građanima i lokalnim predstavnicima  organizacija i stranka članica Saveza za Srbiju. Pred tridesetak prisutnih, lideri Saveza za promene govorio je o predstojećim izborima i aktuelnom režimu, osvrnuvši se i na temu Kosova i Metohije.

' Okupljanje u Pančevu samo je jedan od skupova kakve ćemo imati tokom leta. Lideri Saveza za Srbiju obići če sve krajeve Srbije, a razgovaraćemo pre svega sa aktivistima, našim članovima, ali i sa građanima o tome kakva je trenutno situacija u Srbiji i šta nas čeka na jesen. A na jesen nas čeka mnogo političkih uzbuđenja jer narednih mesec dana, možda nešto više od toga, SzS će doneti konačnu odluku o tome ima li smisla učestvovati na predstojećim izborima. Naš stav je više nego jasan - nema razloga učestvovati na izborima ako ne budu ispunjeni elementarni uslovi za fer i poštene izbore. Oni su danas nikada dalje. Režim ne pokazuje bilo kakve znake spremnosti da tako nešto uradi. Po mom saznanju danas je predsednik SNS-a Aleksandar Vučič rekao da je spreman da pozove međunarodne posmatrače da provere izborne spiskove. To je jedna u moru stvari koja mora da se uradi da bi se dogodili fer i pošteni izbori. Ukoliko se to ne dogodi SzS, a ja verujem i ostatak prave opozicije u Srbiji neće učestvovati na izborima. Neče dati legitimitet izbornom procesu. Ako se tako nešto desi, buduće institucije neće imati legitimitet niti da vladaju Srbijom niti da budu u odnosu sa svetom. To je nešto prema čemu idemo ove jeseni, razgovaramo sa građanima širom Srbije, želimo da čujemo i njihovo mišljenje i da prenesemo naše stavove. Danas smo tu gospodin Đilas i ja, ali svakog dana ovog leta u nekom gradu u Srbiji biće skup ovakvog formata, pojasnio nam je ovo gostovanje u našem gradu Vuk Jeremć, predsednik Narodne stranke.

 

Predsednik Stranke slobode i pravde (SSP) i predsedavajući SzS Dragan Đilas rekao je da mu više smetaju pritisci na slobodne medije i novinare, a da opozicija apsolutno nema problem sa pritiscima, jer je pod stalnim pritiskom i nastaviće da radi u ono šta veruje, uvek insistirajući da se vlast promeni mirnim putem. Đilas se složio sa Jeremićem oko mogućnosti da SzS izađe ne izbore.

- Postoje jasne preporuke i zaključci ekspertskog tima i to sve mora da bude ispunjeno da bi stranke koje čine Savez za Srbiju, a verujem i sve ostali koji su potpisali Sporazum sa narodom uopšte razmišljali o izlasku na izbore. Proveravati biračke spiskove da biste sada napokon izbrisali neke ljude iz njih sada odgovara da biste prikazali veču izlaznosta, a držali ste ih pre da biste držali stranke ispod cenzusa nije nešto oko mi čega da trošimo vreme Treba da prestanemo da se ponašamo da živimo u normalnoj zemlji u kojoj važe demokratske procedure, rekao je Đilas.

Predsednik Narodne stranke izjavio je i da bi svi koji žele da se "reše" Kosova i Metohije trebalo da glasaju za predsednika Srbije Aleksandra Vučića i Srpsku naprednu stranku (SNS).

- Ako želite da se rešite Kosova, glasajte za Vučića. Kosovo i Metohija može postati nezavisna država samo potpisom srpske ruke na sporazumu koji bi omogućio članstvo Prištine u UN. Ne smemo dozvoliti Vučiću da to učini, rekao je Jeremić u Pančevu.

 

 
MarketingNajnovije vesti