Moćna vlast ćutke glasala – opozicija džabe predlagala

PANČEVO: Usvojen rebalans budžeta i sve što treba

Pančevo, Uto, 29/11/2016 - 14:51
Vladimir Đoković


Manje od dva sata bilo je dovoljno da bude uspešno završena sednica Skupštine grada sa više desetina tačaka dnevnog reda. Sve interesantno dogodilo se prilikom utvrđivanja dnevnog reda, kada je više odbornika opozicije predlagalo o čemu bi sve trebalo razgovarati u Skupštini grada, što je ubedljiva vladajuća većina bez ikakvog komentara odbila.

Tako su se na spisku tema koje u ovom trenutku ne interesuju vladajuću većinu u Skupštini grada našli i vodoprivredni doprinos, i uvođenje besplatnog parkiranja do 45 minuta, i novonastali problem oko putovanja vozom do Beograda. Usledila je rasprava o rebalansu gradskog budžeta, čiju je suštinu objasnio pomoćnik gradonačelnika Predrag Živković. Urađen pre svega zbog promena u načinu finansiranja gradskih JP Direkcija i GSA rebalans, gradski budžet za 2016. godinu ovog puta zaustavio se na cifri od preko 6 milijardi dinara. U stvari, umanjen je za samo 16 miliona dinara. Na nekoliko primedbi o tome kako budžet ne vraća dovoljno u poljoprivredu, kako nije dovoljno jasan ni detaljan, kako neobjašnjivo puno novca odlazi ATP-u – niko iz vlasti nije odgovarao. Možda i ključno pitanje „A kako se budžet troši?” izrekao je odbornik Zoran Jovanović (DS), i to posle konstatacije da se budžet lepo puni. Navodeći da je za plate planirano ukupno, pa gotovo čitav iznos viđen za investicije, oko milijardu dinara, i dodajući da je takozvani investicioni spisak u stvari tekuće održavanje, Jovanović je konstatovao da jednom kada budu odlazili sa vlasti neće moći da kažu da su nešto uradili, jer nisu uradili ništa.

Već kod rebalansa prepoznata je dnevna većina glasova za nivo više od 40 odbornika, što se nije bitno menjalo do prihvatanja i poslednje odluke Skupštine. Kako se glasalo prozivkom, čulo se i da je jedan odbornik DS-a podržao budžet. Nastavak rada Skupštine, posle rebalansa, protekao je bez ijednog obraćanja bilo koga od odbornika vladajuće većine, koji su svoju ulogu videli kao akciju disciplinovanih glasača onoga što predsedavajući Tigran Kiš pročita. A i opozicioni poslanici u rasprave uključivali su se sporadično. Tako je prihvatanje novih cena „Dečije radosti" Vladan Keljević (LSV) iskoristio da ukaže na grešku Skupštine i zatraži odgovornost nadležnih koji su odlukom još 2013. godine roditelje doveli u situaciju da plaćaju više od zakonskog maksimuma.

Sednica Skupštine grada završena je postavljanjem nekoliko odborničkih pitanja. A ovoga puta među radoznalima nije bilo odbornika iz vladajuće većine, što je pre samo dve sednice bio slučaj. Da, broj odbornika vladajuće većine dostigao je na ovoj sednici 45. O razlozima odbornici koji su prišli vlasti nisu javno govorili.
MarketingNajnovije vesti