Foto: Aktron / Wikimedia Commons
Razgovor 013: Jovan Lazarov, pokrajinski poslanik SNS-a

Pokrajinski budžet veći – do novca za Interno odeljenje posle konkursa

Pančevo, Sub, 24/12/2016 - 10:16
Vladimir Đoković


Skupština Vojvodine pre nekoliko dana usvojila je budžet za 2017. godinu vredan 63,6 milijardi dinara što je 10 odsto više nego za 2016. godinu. Pokrajinski poslanik SNS-a i predsednik skupštinskog odbora za budžet Jovan Lazarov kaže da je pre razmatranja budžeta neophodno znati okolnosti koje je pokrajinska vlada izabrana juna meseca nasledila.

Naglašava da je veliki teret bio nasleđeni javni dug odnosno obveznice prodate da bi se sanirala Razvojna banka Vojvodine. Kako ističe uz podršku republičke vlade šteta koju pokrajina trpe je tu znatno umanjena. Lazarov objašnjava i da se oseća nedostatak privatizacionih prihoda jer je u 16 godina prethodna vlast iz tog izvora potrošila 58 milijardi dinara a da su kapitalne investicije i zapošljavanje izostali što onda nije doprinelo novom punjenju budžeta Vojvodine.

Svaki budžet je kao kućni, gledate da novac uložite u nešto što će vraćati novac u budžet. A rađeno je suprotno, ono što su stvarale generacije je prodato, tokom vlasti 16 godina, a prihodi su potrošeni na projekte koji ili nisu završeni, ili nisu upotrebljivi a nazivani su kapitalnim – ocenio je Lazarov.

Pored relaksiranja situacije oko javnog duga Lazarov kao dobre okolnosti ističe su da je republički budžet preuzeo finansiranje Žeželjevog mosta i deo finansiranja zgrade RT Vojvodine koja je srušena u NATO bombardovanju.

Tu je ukupno stvoren prostor od 2,4 milijardi da se plasiraju kroz konkurse u kapitalne investicije na teritoriji Vojvodine. U pokrajinskom budžetu je još oko 14 milijardi dinara koji se direktno finansiraju iz republičkog budžeta kroz projekte koji imaju kapitalni karakter a na teritoriji su Vojvodine – objašnjava Lazarov.

On ocenjuje da se u skladu sa mogućnostima promenila  i situacija,  i da sada pokrajinska vlada novac koji ima na raspologanju na maksimalno efikasan način koristi kako bi podigla privredni ambijent na teritoriji Vojvodine.

U ovakvim uslovima budžet je uspeo sa skromnim sredstvima da obezbedi i razvojnu i socijalnu komponentu – konstatuje Lazarov.

Kod socijalne komponente u budžetu su podrška za treće dete, podsticaj za vantelesnu oplodnju, regresiranje prevoza učenika i studenata, više izdvajanja za iseljene i prognane, obezbeđeno je i povećanje zarada zaposlenih u ustanovama kulture i socijalne zaštite čiji je osnivač pokrajina 5 odsto. A razvojni deo budžeta je  završetak žeželjevog mosta, sanacija narodno pozorište u Subotici, obnova zgrade RTV-a.

2,4 milijarde dinara će biti plasirano preko konkursa kod uprave za kapitalna ulaganja. Ulaganje u poljoprivredu i vodoprivredu su preko 8 milijardi. Značajni su podsticaji za turizam, stare zanate i preduzetnišvo. A izdvojena su i sredstva za saradnju u evropskim projektima. Novina je i da će budžet i njegovo izvršenje na sajtu pa će građani će moći da daju i sugestije. – ističe Lazarov.

sns_1.jpg

 

Zdravstvo je prioritet pokrajinske vlada pa će pored dve angio sale u Novom Sadu biti napravljene još tri u Somboru, Subotici i Zrenjaninu.

Ranije je sinonim za zdravstvo bilo ulaganje u klinički centar u Sremskoj Kamenici, ali ona nikad nije završena. Pa i tu su prethodni lagali da je završena i puštali u rad pred izbore. Kamenica 2, odnosno klinički centar Vojvodine služi za lečenje svih građana vojvodine, u tu se ulaganja nastavljaju ali ono što je važno da pokrajinska vlada sada ne prepoznaju samo nju već i sve zdravstvene centra u Vojvodini. Pančevačke bolnice nema direktno u budžetu jer za rekonstrukciju internog odeljenja bolnice nismo dobili građevinsku dozvolu, projekat još uvek gotov, ali imamo dobru stvar da je pokrajinska vlada prepoznala kao prioritet svih prioriteta pančevačku bolnicu. – tvrdi Lazarov.  

Posle uspešnih javnih nabavki za Kamenicu ostalo je 500 miliona dinara pa je to šansa za Pančevo.

Taj novac će preko konkursa biti raspoređen ne samo za nabavku opreme nego i za finansiranje rekonstrukcije opštih bolnica na teritoriji vojvodine. Izvesno je da zakon nalaže da moramo na konkurs i izvesno je da je pokrajinska vlada prepoznala Pančevo kao prioritet svih prioriteta jer Interno odeljenje nije taknuto od 1974. godine – 42 godine. Sa punim pravom mi kao poslanici iz Pančeva očekujemo da će Interno odeljenje početi da se gradi 2017. a da će 2018. godine sve biti gotovo. Dakle očekujemo, ali ne mogu sa sigurnošću da tvrdim dok ne prođe konkurs, 415 miliona dinara za rekonstrukciju internog odeljenja u Pančevu.– precizira Lazarov.

Što se nezavršene zgrade zavoda za javno zdravlje u Pančevu tiče Lazarov konstatuje da nema para za završetak i da će čekati neka bolja vremena.

Očekujem da će Zavod snaći na nekim drugim lokacijama, i povinovati se odlukama osnivača. Ni zavod ni bolnica ne mogu samostalno da vode svoju politiku već je vode na osnovu toga kako joj osnivač kaže – izričit je Lazarov.

Nezavršena hala Bagremar, zajednička pokrajinskog gradska investicija, je izgleda van teme.

Poslanici u skupštini su dobili zadatak da se aktivnije uključe u rad gradskih odbora -  i da informišu o onome što se radii li ne radi. Znam da je ranije bilo razgovora o Bagremaru, ali znam i da trenutno ne postoji nijedan zahtev uprave grada Pančeva kao upravi za kapitalna ulaganja Vojvodine što se tiče hale Bagremar. Grad pančevo i pokrajina bi trebalo da iznađu bilo koji način da se ta hala stavi u bilo koju funkciju. Sve je bolje nego ovo što vidimo – zaključio je Jovan Lazarov, pokrajinski poslanik SNS-a.
MarketingNajnovije vesti