Tolerancija debata
Politika

U Pančevu održan toleratni međuopozicioni razgovor: Neki u klin, neki u ploču o bojkotu, Vojvodini i Kosovu…

Pančevo, Sre, 13/11/2019 - 00:02
Vladimir Đoković


Politička organizacija Tolerancija  prošle nedelje u Pančevu je radno proslavila pet godina postojanja. U Kupeu 6. novembra prvo je predsednik Tolerancije Srbije Jasminko Hadžisalihović objasnio je da se ova partija zalaže da Srbija bude država regija, sačinjenja od Vojvodine, Beograda, Šumadije, Podrinja i Podunavlja – što bi bile i izborne jedinice. Kako je objasnio Tolerancija traži i dvodomi parlament – gde bi u veću naroda bilo 120, dok veće regija brojalo 80 poslanika.

Hadžisalihović je pozvao na više razgovora među opozicijom, bolje razumevanje, i javno se ponadao da će Pančevo biti prvi grad u kome će pasti režim Aleksandra Vučića.

Radni razgovori, tribina na zadate teme: bojkot izbora, Vojvodina, očaj medija, uz učešće deset predstavnika opozicionih političkh organizacija na nivou Pančeva mogla je da počne.

Igor Gruden iz Nove stranke podsetio da će ova partija odluku o izlasku na izbore doneti najkasnije 24 sata pošto izbori budu raspisani, Danail Vučkovski iz LSV-a objasnio je da će ova stranka kao nosilac Vojvođanskog bloka u kome će se naći i druge organizacije, i pojedinci izaći na izbore, Dejan Jovanović odbornik iz grupe “Slobodno Pančevo” objasnio je da je pitanje revolucija ili izbori – pa pošto 21. vek nije doba revolucija – izbori.

Uz borbu za bolje izborne uslove za izbore je i Tolerancija rekao je njihov pančevački predsednik Jovan Ciculj, dok je poverenik Pokreta slobodnih građana Nebojša Tasić objasnio je da se mora pregovarati o izbornim uslovima a da je PSG za sada za bojkot ali će stav biti jasniji posle kraja pregovora.

Milena Pušelja iz DJB-a rekla je da su oni za bojkot dodavši da on ne sme sam sebi biti cilj, te da mora postojati kampanja za bojkot, Nemanja Popšogorović iz Narodne stranke izašao je sa jasnim stavom – “bojkot i tačka” i dodao da su i sadašnji opozicioni gradonačelnici u Srbiji jasno za bojkot, a govoreći u ime DS-a Zoran Jovanović podsetio je da se 7 godina ide na bog zna koliko izbora i da uslovi nikad nisu bili gori. On je ocenio “da nemamo državu – jer je mafija otela” i da je bojkot jedini način.

Za bojkot se zalažu i Dveri naglasio je Nenad Grozdanić, dok je Miloš Đurin iz DSS objasnio da će u slučaju bojkota biti zbrisana sa političke scene, naglasio je da se DSS priprema za izbore – da je zato i formirana METLA 2020 – a konačnu odluku doneće u januaru.

Bojkotaši, antibojkataši i oni koji još uvek nisu do kraja odlučili nadalje su  u Kupe javno razgovarali o razlozi ZA i PROTIV. Svako je naravno izašao sa istim mišljenjem sa kojim se i došao na debate.

Govoreći o pitanju statusa Vojvodine DSS i Dveri pozivali su se na Ustav, na vezanost Pančeva za Beograd, za više su autonomije i novca za grad a ne za Pokrajinu. U ime DS objašnjeno je da je Vojvodina deplasirano pitanje jer se može postavljati u demokratiji – ne i u diktaturi, a za NS to je trenutno deplasirana priča ako režim Aleksandra Vučića ostane.

Da prvo mora pravna država pa onda priča o Vojvodini misle i u DJB, dok iz Nove stranke misle sasvim drugačije da Vojvodini treba dati najširu autonomiju i stvarnih 7 odsto budžeta Srbije.

LSV smatra da je baš sada pravo vreme za Vojvodinu, i to za zakonodavnu, sudsku i izvršnu vlast u pokrajini sa sopstvenom imovinom i prihodima, a grupa “Slobodno Pančevo” objasno je predstavnik “ne zna puno o tome”.

Tolerancija je po ovom pitanju poručila da se zalaže za Vojvodinu sa punim ovlašćenjima sa administracijom koja ima smisla, dok je u ime PSG rečeno da su najbliži Toleranciji te da o novcu koji se ovde stvara – ovde treba i da se odlučuje.

Na interesovanje iz publike neki pančevački opozicionari izjasnili su se i o Kosovu pa je iz Narodne stranke poručeno da posle bojkota neće priznavati nijednu odluku Skupštine Srbija pa ni onu koja bi bila doneta oko statusa KIM, DJB je podsetio da je jedina stranka koja u svom programu ima i zakon o kosovu, predstavnik DS poručio je da dok na svetu postoji ijedna zemlja koja nije priznala nezavisnost pokrajine – ni Srbija to ne treba da uradi.

Dejan Jovanović predložio je da se vrate na lokalne, pančevačke teme, jer “ni 50 ljudi ne možemo da sakupimo, kakvo Kosovo kakvi bakrači”.

 
MarketingNajnovije vesti