• Ulazak u pančevačku vlast zavisi od vrha stranaka i gradskog SNS-a

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
    013 Info

    PANČEVO, 10. avgust – Sa Nikolom Dangubićem, predsednikom pančevačkog SPS-a i odbornikom Skupštine grada razgovor vodimo dan posle ekspozea premijera Aleksandra Vučića, kada je već izvesno da SPS posle pokrajinske ulazi i u republičku vladajuću koaliciju.

    Interesuje nas kako stoje stvari u Pančevu? Menja li se pozicija SPS-a, sada opoziconog, u pančevačkoj politici?

    „U najvećem delu to će zavisiti od SNS-a u Pančevu. Imamo neke naznake, s obzirom na koalicije u Novom Sadu, pokrajini a sada i u republici, da bi SPS trebalo da uđe u vlast i na nivou svih većih gradova. Da li će to biti slučaj ne zavisi od nas. Verovatno je odgovor negde na vrhu. Ali i kod SNS-a na lokalnom nivou.”

    „Stav vrha naše stranke je da smo koalicioni partneri sa SNS-om. I da moramo da vodimo jedinstvenu politiku sa SNS-om. To je i predsednik Ivica Dačić nedavno istakao na sednici glavnog odbora. Ne možemo da se razlikujemo u okviru zvanične politike na nivou pokrajine i republike. A da li ćemo se razlikovati  na nivou gradova zavisi od toga hoće li SPS ući u gradsk vlast ili ostati opozicija. U razgovorima koji slede a to je predsednik Dačić istakao biće govora i o koalicijama na nivou svih većih gradova. A Pančevo je veći grad. Smatramo da će biti razgovora i o nama.“

    U pančevačkoj vlasti SNS ima značajnu većinu. Ako se već ne može govoriti o tome šta bi SPS tražio da uđe u vlast moglo bi se reći ispod kog minimum gradski SPS ne bi prihvatio da bude u vladajućoj koaliciji?

    „Mi bez ozbiljne političke pozicije ne bi želeli da uđemo u vlast. To znači da preuzmemo upravljanje nekim ozbiljnijim preduzećem. Gde bi mogli da pokažemo da imamo kadrove koji su sposobni da učestvuju u promenama u pozitivnom smeru.” 

    Da li je do sada bilo razgovora sa predstavnicima SNS-a o mogućem učešću u gradskoj vlasti?

    „Bio jedan razgovor na gradskom nivou. Više neformalan, prvi kontakt, upoznavanje nego formalan. Upoznali smo se, rekli ko smo, šta smo, razmenili mišljenja. SNS u gradskoj skupštini ima stabilnu većinu od 39 odbornika, sa predstavnikom mađarske stranke ih je 40. Nije im neophodan koalicioni partner. Ali to je slučaj i u republičkoj vlasti pa je tamo stvorena koalicija. Nadamo se da ćemo dobiti svoju šansu. Očito je da bi mi tu imali šta i da uradimo i da pokažemo.”

    Do sada je u gradskoj skupštini SPS je nastupao opoziciono. Neretko i koordinisano sa drugim opozicionim strankama. Kakva su iskustva?

    „Da. To je bilo vrlo korektno. Saradnja maksimalna. Pa mi i jesmo opozicija u skupštini Grada. Nismo imali ni problema oko sazivanja vanredne sednice Skupštine grada. Borimo se za ono što smatramo da je interes svih građana Pančeva.“

    Nekoliko meseci već funkcioniše gradska vlast SNS. Svedoci smo stalnog kadrovskog pomeranja. Kakve su vase ocene onoga što gradska vlast radi?

    „Volja većine građana mora da se poštuje. Činjenica je da je SNS dobila većinu glasova Pančevaca na izborima. I oni sada mogu da rade ono što smatraju da je neophodno. Ipak nelogično je ono što se dešava da ljudi koji su ostavke na direktorska mesta davali iz ličnih razloga ponovo budu birani za direktore. Nekada u druga preduzeća a nekad u baš ista. To nije lepo. Iako su lični očigledno je trebalo da te razloge ipak detaljnije obrazlože. Ovako takve vrlo česte kadrovske promene ostavljaju utisak stalne nesigurnosti što nije dobro ni za preduzeća ni za ljude koji tamo rade.”

    Za kraj i jedna, možda samo naizgled, lična tema. U vreme izborne kampanje posle 12 godina na mestu direktora filijale državnog osiguranja Dunav – smenjeni ste.

    „To je bila direktna ucena jedne političke partije. Rečeno mi je da bih mogao da pređem u njihove redove i ostanem direktor. To ni lično ni profesionalno nisam mogao da učinim. Tako da sam doživeo smenu. Na tome se završilo” – zaključuje intervju predsednik SPS-a Pančeva i odbornik u Skupštini grada Nikola Dangubić.

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
  • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

    Ostalo iz kategorije Politika

    GRUPA PANČEVO: Besplatni udžbenici jedan od prioriteta

    Udruženje građana "GRUPA" ističe da je jedan od prioriteta ove organizacije uvođenje besplatnih udžbenika za sve đake u Pančevu. To se odnosi i na sva naseljena mesta, od Banatskog Brestovca […]

    Tribina „Podrži i potpiši ProGlas” u Pančevu

    ProGlas se širi Srbijom! Nakon Zrenjanina, pokretači i potpisnici inicijative će predstaviti ciljeve ProGlasa na tribini u Pančevu, koja će biti održana u sredu, 15. novembra, sa početkom u 19 […]