Politika

USVOJEN GRADSKI BUDŽET I JOŠ 84 ODLUKE: Parni valjak protutnjao dnevnim redom

Pančevo, Čet, 29/12/2016 - 16:21
Vladimir Đoković


Vrlo efikasno, za tri i po sata, rada Skupština Grada Pančeva usvojila je gradski budžet za 2017. godinu i niz značajnih odluka za funkcionisanje Pančeva, gradskih ustanova i preduzeća.

Opozicioni odbornici bili su aktivni pri raspravama o dnevnom redu i budžet da bi zatim stabilna većina vladajuće koalicije od preko 40 odbornika pošto nije bilo interesovanja za raspravu efikasno donosila odluke.

Na samom početku odbijeni su predlozi Vladana Keljevića da se usvoji etički kodeks i sve dopunske tačke odlože za sledeću sednicu, Zorana Jovanovića da se bužet skine sa dnevnog reda i donese odluka o privremenom finansiranju, Sonje Radivojev da se ukine odluka o odnošenju smeća iz Dolova, Denka Tončeva da se raspravlja o pruzi na Staroj Misi, Žarka Jelisavčića da tema bude i ukidanje ponoćnih polazaka ATP-a za sela.

Pomoćnik gradonačelnika za finansije Predrag Živković izvestio je odbornike o 5 milijardi i 725 miliona dinara budžeta za sledeću godinu. Moglo se čuti da se očekuje da preneta sredstva iz 2016. godine budu do milijardu dinara, da će ukupno kreditnih sredstava biti 886 miliona od čega više od 600 miliona prenetih iz 2016. i 2017. godine. Budžet 2017. godine manji je od ovogodišnjeg za 320 miliona dinara. U diskusiji Zoran Jovanović je ocenio da je koncept zaduživanja loš, Jovica Petrovački postavljao pitanje zašto se više novca ne izdvaja za poljoprivredu, a tvrdnju da je reč o reda radi dokumentu odbornik Đerfi obrazlagao je na primeru ATP-a. Slobodan Mrđa se založio za više novca za školski i predškolski sport, Nikola Ćurčin naglasio da se u budžetu ne vidi rešenja za Apoteku i zatražio da se pošto su već izdvojena sredstva uz izvinjenje i molbu roditelji predškolaca kojima će deo uplata biti vraćen pozovu da ne tuže Dečiju radost. Nada Kirbus naglasila je da Pančevo budžetom moralo da omogući građanima i bolji prevoz vozom do Beograda, Predrag Bogatinčević pohvalio izdvajanje 49 miliona za školski sport ove godine, a Vladan Keljević istakao je da Dečija radost mora da pozove roditelje i da im vrati novac, dok se u slučaju Apoteke zapitao da li su oni i dalje ostavljeni da zavise od gradske milostinje? Dejan Jovanović ocenio je da bi trebalo doći do političke odgovornosti u slučajevima Dečije radosti i Apoteke, dok je Srđan Glamočanin ocenio da je izdvajanja za poljoprivredu malo.

Na uključivanje člana Gradskog veća Nemanje Rotara koji je naglasio da će izdvajanja za kulturu u 2017. godini biti veća 20 odsto i da će Pančevo sa 6,30 odsto budžeta izdvojenog za kulturu biti u republičkom vrhu odbornik Pavle Đukić reagovao je sa “ako nemate leba – idite na balet” odnosno da mu je žao što mnogi Pančevci neće imati dovoljno novca da dođu na kulturne događaje.

Pomoćnik gradonačelnik Predrag Živković na svaku od postavljenih primedbi i ocena je odgovorio. Pa se tako saznalo da je roditeljima predškolaca više naplaćivano od 2006. godine ali da je 7 godina duga zastarelo. Da u Srbiji gradske apoteke ukupno duguju 30 milijardi dinara i da se model rešenja po kome će dugove bez kamata u 7 godina plaćati osnivači ali će prve dve godine biti grejs period priprema na republičkom nivou. Živković je istakao da su izdvajanja za školski sport uvećana gotovo 17 puta u odnosu na 2016. godinu. Da se u poljoprivedi očekuje i više sredstava jer će se konkurisati kod pokrajine. Da je finansiranje ATP-a transparentno ali da i dalje odbornici mogu da se interesuju i biće im objašnjeno.

Budžet je usvojen i u načelu a zatim i u pojedinosti jer jedina tri amandmana koje su podneli Nikola Ćurčin i Zoran Jovanović nisu prihvaćena.

U nastavku sednice prihvaćena je odluka o kreditnom zaduženju, niz odluka o izmenama i dopunama planova mesnih zajednica za 2016. godinu, grupa odluka o planovima poslovanja svih gradskih preduzeća za 2017. godinu, odluke koje omogućavaju rad javnim preduzećima Direkcija i Gradska stambena agencija, izmene statuta više javnih preduzeća, usklađivanje više gradskih odluka sa Zakonom o prekršajima kao i desetak kadrovskih odluka o školama i domovima kulture.
MarketingNajnovije vesti