Zoran Jovanović
Politika

ZORAN JOVANOVIĆ, DS PANČEVO: „Odbornici vlasti dižu ruke, a da i ne znaju za šta glasaju, i za to dobiju odbornički dodatak“

Izvor: 
Dragan Vukašinović Pet, 03/01/2020 - 08:43

Zoran Jovanović, jedini preostali odbornik Demokratske stranke u Skupštini Pančeva smatra da je izjava Željka Sušeca, šefa odborničke grupe Srpske napredne stranke kako opozicioni predstavnici dobijaju apanažu nizašta jer ne dolaze na zasedanja, politički marketing bez pokrića. 

Jovanović kaže kako većini građana možda može da izgleda tako da opozicioni odbornici ne dolaze na sednice, a dobijaju odbornički dodatak od 15.000 dinara mesečno, ali da  nije tako.

„Mi smo pre odluke naših političih organizacija da bojkotujemo rad Skupštine bili vrlo redovni na sednicama i jedini nešto govorili, za razliku od odbornika većine koji se  nikad nisu javljali za reč. Za govornicu je izlazio ponekad šef njihove odborničke grupe, i kad ga baš nateramo, neki većnik koji bi inače morao da predstavi svoju tačku dnevnog reda“, kaže Jovanović.

On dodaje kako je siguran da zapravo niko od odbornika vladajuće većine nije zaslužio svojih 15.000 dinara apanaže, jer ne čitaju čak ni dnevni red, a kamoli da se upoznaju sa sadržajem odluka za koje glasaju.

„Dođu i dižu ruku, a da ne znaju o čemu se radi. Često ni većnik ne poznaje odluku koja je iz njegovog resora. Kada smo ih nateravali za govornicu vidi se da je to uradila stručna služba, bez njihove kontrole“, ocenjuje sagovornik.

On napominje da se rad odbornika ne zasniva samo na prisustvu sednicama, već i na delovanju na terenu među biračima, što podrazumeva neke troškove. Jovanović dodaje i da je DS dok je bila na vlasti uvela pravilo da odbornik mora da pravda odsustvo sa sednice, inače ne dobija dodatak. Podseća da je to pravilo ukinula sadašnja vlast, jer je državni revizor naložio da se poštuje zakon i odbornici plaćaju nezavisno od prisustva sednicama.     

Jovanović je podsetio i da je razlog bojkotovanja sednica lokalne Skupštine ukidanje njihovih direktnih televizijskih prenosa čime je opoziciji oduzeta mogućnost da se obraćaju javnosti.

„Tada je sve zgubilo smisao. Mi smo se obraćali odbornicima većine koje i ne zanima to što smo smo govorili, a ne može nigde da se čuje.  Čak se dešavalo da Televizija Pančevo pusti samo našu sliku sa zlonamernim izvrtanjem onoga što smo govorili, tako da je bojkot proglašen apsolutno opravdano“, rekao je Jovanović.

On ističe da lično čita sve skupštinske materijale i zatim ih komentariše na konferencijama za novinare, što neki mediji prenose i dodaje da to ima više smisla i odgovornosti prema javnosti nego dizanje ruku, a da se ne zna za šta se zapravo glasa.
MarketingNajnovije vesti