Leonardo
PR

ŠTAMPARIJA „LEONARDO” STARČEVO: Uz dokazani kvalitet usluge, neizbežna je i topla atmosfera, dostojna priča iz „Koletove radionice”

Izvor: 
013info Ned, 06/06/2021 - 19:57Nadaleko poznata štamparija „Leonardo”, smeštena u Starčevu, stabilno egzistira već tridesetak godina, a sve to vreme njome uspešno upravlja vlasnik Dušan Kostić Kole.

Ovaj majstor svog zanata, sa ogromnim preduzetničkim iskustvom, za to silno vreme dokazao se u okruženju i šire, pre svega kvalitetom, kao i odgovornim i korektnim odnosom prema mušterijama, pa je jedan od malobrojnih s tolikim stažom koji i dalje suvereno opstaje na tržištu.

 

Ljubav i misija, nikako samo posao

 

Dušan je u grafiku ušao 1993. godine, nakon napuštanja državne firme, čime je praktično svoj talenat pretočio u profesiju, jer je još kao srednjoškolac pravio ljudima reklame.

A kada neko neizmerno voli to što radi, ne treba da čudi što mu je, u početku, skromna zanatska radionica stasala u ozbiljnu štamparsku firmu, koja se i dalje na najbolji mogući način bavi proizvodnjom propagandnog materijala – od reklama preko natpisa do štampe na tekstilu, odnosno, na majicama.

– U tome smo, bez lažne skromnosti, broj jedan u okolini. Inače, pored tekstila, uspešno radimo i tampon, ofsetnu i digitalnu štampu. Iako sam uvek striktno poštovao sve profesionalne standarde i načela u odnosu prema mušterijama, ovaj posao nikad nisam posmatrao samo kao mogućnost da pristojno zaradim, već i kao neku vrstu misije, pre svega pedagoške, jer sam uvek težio tome da moje mlađe saradnike naučim i nečemu korisnom. Međutim, svako ko bi mi došao tim povodom, morao je da shvati da sam mu ja ovde i otac i mati, a ako trenutno nisam tu, onda mu je to bio sledeći po stažu od iskusnijih radnika. S nekim klincima sam čak i pravio „ugovor”, kako ga ja zovem „kontrakt”, u kojem su navedena prava i obaveze, i aktivirao bih ga samo u slučaju da im nešto ne bi bilo jasno – kaže Dušan.

 

Čovek, a ne samo mušterija, uvek na prvom mestu

 

Međutim, prostorije štamparije „Leonardo” nisu samo još jedno uštogljeno mesto, kojim se monotono razliva tupi zvuk mašina i gde se bezosećajno sklapaju razni manje ili više unosni poslovi – to je i mesto gde se istovremeno i živi život punim plućima, baš kao u čuvenoj Životinoj „Majstorskoj radionici”.

S tom razlikom, što ovde posao nikako ne sme da trpi i klijent je uvek na pijedesetalu. Međutim, ništa manje važan je i ljudski odnos u trouglu između vlasnika, zaposlenih i mušterija. Neizostavan deo tog toplog kolorita su i brojni prijatelji, poznanici, putnici namernici, što nikako ne treba da čudi, ako se zna da je Dušan uvek imao širinu, to jest da je mnogo putovao i  družio se, najpre kao izviđač, a potom i dugo godina kao osvedočeni ljubitelj motora.

– Svi oni ovde mogu, bolje reći, moraju da se osećaju kao da su u pravoj domaćinskoj kući. I kada se mašine ugase, „sve što je ljudsko, nije nam strano”, pa i to da uz „čašicu razgovora” degustiramo i poneku čašicu zaiste „dobre kapljice”. Naime, najpre hobistički, a u poslednje vreme sve ozbiljnije, pečem čistu domaću rakiju od dve voćke i te „brendove” nazvao sam: šljivu – „Dušan Silni”, a viljamovku – „Marija”, po mojoj ćerki. Inače, ovaj zanat preneli su mi deda Raka i otac Desimir, od kojih sam nasledio i sve što je važno o poznavanju procesa fermentacije, to jest, pravljenja „domaće medicine”. Sve u svemu, ovde je čovek na prvom mestu, pa nam zato dolaze i osvedočeni hedonisti, koji umeju da prepoznaju sve te lepe stvari, a i vole da se šale na svoj račun – kaže Dule.

A svi koji žele da iskuse tu nesvakidašnje pozitivnu atmosferu i usput iskoriste neke od palete usluga štamparije „Leonardo”, jedne od onih s najvećom tradicijom na ovim prostorima, treba samo da okrenu broj telefona – 063/219-535.
MarketingNajnovije vesti