• Pregled nedelje 18. januar – 22. januar

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
    013 Info

    Nakon dugo najavljivane, očekivane i u decembru prošle godine napokon nemušto obavljene privatizacija medija, kristalno je jasno da medijska stvarnost Srbije više neće biti ista. Na žalost, biće gora. Izuzeta nije ni naša lepa varoš, tako da je medijsko političku  proteklu  nedelju obeležila tribina „Privatizacija medija u Srbiji – slučaj TV Pančeva“ koju je  na inicijativu NUNS-a i portala Cenzolovka organizovala Građanska akcija Pančevo. Učesnici tribine Vukašin Obradović, predsednik NUNS-a, Zoran B. Nikolić izvršni urednik sajta Cenzolovka i novinar Vladimir Đoković, do skoro zaposlen na RTV Pančevo,pokušali su, zajedno sa okupljenim građanima da daju odgovor na pitanje u čijem interesu rade privatizovani mediji? 

     

    Do kraja januara, novi autobusi u ATP-u 

    Na pitanje zašto još nije došlo do realizacije ugovorova o kupovini novih autobusa koji je potpisan još maja protekle godine, direktor ATP-a Milenko Krajinović, objasnio je   da isporuka autobusa kasni iz razloga neobezbeđivanja sredstava od strane Fonda za razvoj prema Ikarbusu po potpisivanju ugovara sa preduzećem ATP. Generalni direktor Ikarbusa Aleksandar Vićentić, potvrdio je da je isporuka autobusa za ATP Pančevo prolongirana zbog kašnjenja od dva meseca kredita od strane UniCredit Banke, koja je finansirala proizvodnju ovih autobusa, ali da će svih 12 autobusa ipak biti isporučeno u okviru novog roka, koji je predviđen za 31. januar 2016. 

    Pančevo i zagađenje 

    Na okruglom  stolu  „Dugotrajne zagađujuće supstance u životnoj sredini – stanje u Pančevu“, prezentovani su dosadašnji rezultati projekta „Podizanje kapaciteta za analizu i mere smanjenja dugotrajnih organskih zagađujućih supstanci u Srbiji“, a stručni saradnici Ministarstva poljoprivrede i zaštite životne sredine RS predstavili su regulativu iz oblasti dugotrajnih zagađujućih materija. 

    Grad Pančevo je, u okviru programa partnerstva Vlade Japana i Saveta ministara Srbije i Crne Gore, u januaru mesecu 2014. godine, zajedno sa Hemijskim  fakultetom Univerziteta u Beogradu, sklopio Sporazum o tehničkoj saradnji sa Udruženjem za unapređenje životne sredine iz Hjoga i Japanskom agencijom za međunarodnu saradnju. POP-s materije predstavljaju dugotrajne organske zagađujuće supstance, tj. organska jedinjenja koja su toksična po ljude i ostali živi svet, koja su bioakumulativna i perzistentna u životnoj sredini. Gradonačelnik Saša Pavlov istakao je važnost ovakvih istraživanja i analiza i izrazio zadovoljstvo što su preliminarni rezultati zadovoljavajući. 

    Ima li leka apoteka?

    Od 31. decembra prošle godine račun Apoteke Pančevo je u blokadi. Zbog toga od tada ustanova ne može da nabavlja lekove i druga medicinska sredstva. Kako smo saznali od nadležnih u Apoteci Pančevo, neki medikamenti već nedostaju, a robe ima za, otprilike, još dve nedelje. Upućen je dopis i Republičkom fondu za zdravstveno osiguranje, od kojeg se čekaju smernice za dalju nabavku lekova. Ukoliko se uskoro ne nađe novac za otplatu dugova prema poveriocima, ova ustanova primarne zdravstvene zaštite bi mogla da bude zatvorena, a 118 radnika, koliko ih sad ima, da ostane bez posla.  Zbog nesavesnog rada prethodne direktorke Branke Milojević prema dobavljačima je napravljen dug od 744 miliona dinara. Za tri godine, koliko je bila na čelu Apoteke Pančevo Branka Milojević zaposlila je preko šezdesetoro ljudi, uglavnom nemedicinskog kadra.

     

    Nagrade i priznanja

    Ognjen Tošić, učenik beogradske Matematičke gimnazije osvojio je zlatnu medalju iz matematike na Međunarodnoj žautikovskoj olimpijadi iz matematike, fizike i informatike održanoj u Kazahstanu. Na olimpijadi je  učestvovalo  450 takmičara iz 19 država, među kojima su učenici iz Rusije, Kazahstana, Rumunije, Bugarske, Ukrajine… 

    Za tradiconalni Bogojavljenjski krst protekle nedelje u ledenom Tamišu plivalo je 55-toro učesnika.Pobedu je odneo Neven Selaković iz Bele Crkve. 

     

     

    Projekat „Hajde da se frendujemo“ koji je realizovala grupa mladih iz Udruženja „Na pola puta“ u saradnji sa Gerontološkim centrom, proglašen je za najbolji omladinski volonterski projekat u programu „Mladi su zakon 2015“, za Srednjebanatski, Južnobanatski i Beogradski okrug. U okviru programa, koji ima za cilj razvoj aktivizma i volonterizma mladih i društveno uključivanje mladih osoba sa intelektualnim teškoćama, od oktobra do decembra 2015. godine desetak korisnika Udruženja „Na pola puta“ preuzelo je ulogu volontera i dva puta nedeljno pomagalo korisnicima Gerontološkog centra u svakodnevnim aktivnostima.  Uspešna akcija će biti nastavljena i tokom ove godine. Čestitamo! 

    Kultura

    Pančevački umetnik Ivan Grubanov predstavio je svoje radove u Galeriji Ron Mandos u Amsterdamu, izložbom koja nosi naziv „Smoke Nation Screen“. Ova izložba prezentuje istraživanje ideoloških, političkih i kulturnih aspekata pojmova nacija, država, nacionalnih država, kao i proces stvaranja, vladavine i nestanka, a nove slike nastale su upotrebom nacionalnih zastava.

    Na 66. Filmskom festivalu u Berlinu, biće prikazano čak pet srpskih filmova, od kojih će se debitantski igrani film “Vlažnost” Nikole Ljuce i dugometražni dokumentarni “Dubina dva”, pančevca Ognjena Glavonića takmičiti u programu Forum.

    Plesna predstava  „Venera pred ogledalom” kojom će nas obradovati sugrađanka Tijana Malek, nalazi se na januarskom repertoaru Doma omladine. Ova predstava ima za cilj da pokaže kako se boriti protiv društvene izopačenosti koja postaje normalnost, da li je moguće da se sistem vrednosti promeni i da li postoji tendencija ka još većoj dekadenciji iz koje će možda doći do radikalnih promena u trenutnom pogledu na lepotu žene u našem društvu. Predstava je inspirisana životom i delom Mage Magazinović, koja je veoma značajna figura za našu istoriju, istražujemo lepotu žene u duhovnom smislu i kontrastiramo dominaciju savremenih trendova “fizičke lepote”  u našem društvu. Produhovljenost, sa jedne strane, za koju se Maga Magazinović borila, i površnost , sa druge, koja danas postaje gotovo jedini izbor, otvara  mnoga etička  pitanja i polemike.

    Nedavno je objavljena  knjiga „Tamburaške etide”, prof. Budimira Stojanovića i prof. Ljiljane Marjanović. Knjigu čini zbirka kompozicija i biće korišćena kao originalna literatura za instrument tambura.  Etide su komponovane da omoguće mladim tamburašima savladavanje tehnike sviranja. Zbirka se sastoji od 55 etida od kojih 12 imaju klavirsku pratnju i ispisan prstored za intrument e-prim i a-basprim, a u sadržaj je uključeno  i metodsko uputstvo za buduće korisnike – nastavnike.

    U Galeriji savremene umetnosti  otvorenaje  izložba likovnog salona „30×30” Kulturnog centra Zrenjanina – “ Tesno…Kako ti je kad je tesno… Tesno”. Na likovni konkurs „30×30” za 2016. godinu prijavilo se 267 autora iz Srbije, BIH, Crne Gore, Slovenije, Mađarske, Italije, Kine, Australije, Bugarske, Egipta, Turske i Slovačke. Pored slobodnih rešenja, autori su ove godine imali i mogućnost da promišljaju na zadatu temu-zadatak: „Tesno… Kako ti je kad je tesno… Tesno”.

    Na izložbi „Staro i nestalo voće Srbije“ Narodnog Muzeja u Pančevu predstavljene su  64 sorte autohtonog i odomaćenog voća, a jedan deo izložbe posvećen je upotrebi jabuke i šljive u narodnim običajima i tradiciji kod Srba, voćki kao svetom drvetu – zapisu, kao i izvodu iz arhive starih i retkih knjiga iz oblasti voćarstva koje datiraju iz 19. veka. Autor izložbe je viši kustos Aleksandra Savić.

     

     

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
  • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

    Ostalo iz kategorije Srbija