• Pregled nedelje

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
    013 Info

    Prema rečima nadležnih,stepen dežurstva Zimske službe podignut je  na najviši nivo. Opštinski putevi su posipani solju i rizlom, a gradske ulice prvog reda solju. U protekloj nedelji na gradske i prigraske saobraćajnice posuto je oko 35 tona soli.

    Prvih dana nove godine, od gradonačelnika Saše Pavlova stigla  je informacija, da je  Pančevo bez viška zaposlenih u javnim službama. Racionalizacija broja zaposlenih u javnim službama, zvanično je počela da se primenjuje 11. oktobra 2015. godine.” Tokom 2015 godine, lokalna samouprava, sva preduzeća u sastavu lokalne samouprave, organizacije i institucije izvršile su racionalizaciju, tako da je taj broj značajno ispod broja koji je registrovan na dan 31.12. 2014. godine” rekao je gradonačelnik i objasnio da nema mesta medijskim  spekulacijama da pančevačka  gradska  uprava zapošljava oko 100 ljudi više nego što je potrebno. 

    Iako  višak radne snage ne predstavlja problem za gradsku upravu, u zdravstvu je, po mišljenju države,  situacija potpuno drugačija. 

    Poslednjeg dana 2015. godine, dvadeset četvoro od ukupno 110 radnika Stomatološke službe Doma zdravlja Pančevo, napustilo je ustanovu u okviru državnog socijalnog programa čime je konačno rešen dugogodišnji problem koji je mučio Stomatološke službe širom Srbije. Država je obezbedila novac za otpremnine i sve dugove prema zaposlenima koji treba da budu ispaćeni do kraja januara. Na socijalni program Ministarstva zdravlja dugo se čekalo, a u međuvremenu nezadovoljni radnici su pravdu pokušali da pronađu na sudu. Dr Dubravka Belošević, stomatolog i predsednica Sindikata „Nezavisnost“, koja je i sama neugovoreni radnik kaže da je poslednji platni listić dobila za januar 2014. godine. Od tada zaradu dobija isključivo preko suda. Iako je rešenje iz Ministarstva stiglo, ona je i dalje neugovoreni radnik i platu će, kao i njenih petnaest kolega morati da zarađuje sama, što može da predstavlja problem. Ministarstvo je napravilo kriterijume za socijalni program prema kojima je sastavljena rang lista. Računao se staž (40 odsto), usluge (30 odsto) i učinak (30 odsto). Navedeni kriterijumi, prema rečima naše sagovornice, nisu pravični, a najviše oštećene medecinske sestre. Zbog manjeg broja zaposlenih u Stomatološkoj službi, ambulatne u gradskim naseljima biće ugašene, dok će ordinacije u šest sela nastaviti da rade.

     

    U ponedeljak, 4. januara, u Srbiji je zvanično počelo izdavanje elektronskih građevinskih dozvola. Sistem se zvanično nalazi u Agenciji za privredne registre, ali mu se može pristupiti sa više različitih adresa, prvenstveno preko sajtova lokalnih samouprava. Na sajtu Gradske uprave Pančevo postavljen je link za pristup Centralnom informacionom sistemu koji trenutno postoji i na sajtu APR-a i na sajtu www.gradjevinskedozvole.rs. Da bi uspešno obavili ovu proceduru podnosiocima zahteva je potreban je računar sa minimum Windows XP operativnim sistemom, noviji internet pretraživač, internet brzine download-a od 1Mbps i upload-a od 0,5Mbps, kao i elektronski potpis. Ovaj potpis ili sertifikat može se dobiti u šest sertifikacionih tela – MUP i Vojska Srbije, Pošta Srbije, Privredna komora Srbije, Halcom i E-smart systems.

    Ukoliko se usvoji predlog novog Zakona o javnom redu i miru, izgledno je da je pred nama mirnija i svakako tiša godina. 

    Predloženim zakonom, koji je Vlada Srbije uputila u skupštinsku proceduru, predviđeno je da se narušavanje javnog reda i mira svađom ili vikom kažnjava novčanom kaznom od 5.000 do 20.000 dinara, a korišćenjem muzičkih instrumenata, radio i televizijskih prijemnika i drugih zvučnih uređaja kaznom od 5.000 do 30.000 dinara. Ako te prekršaje obavlja grupa od tri ili više osoba,predviđena je kazna od 20.000 do 100.000 dinara. Izazivanje ili učestvovanje u tuči biće kaznjeno novčanom kaznom od 50.000 do 150.000 dinara ili kaznom zatvora od 30 do 60 dana, a ukoliko je u grupi koja na taj način narušava javni red tri ili više osoba, kazna će biti 30 do 60 dana zatvora. Zakon predviđa kazne i za one koji paljenjem pirotehničkih proizvoda narušavaju javni red i mir ili ugrožavaju sigurnost građana – kazniće se novačnom kaznom od 10.000 do 50.000 dinara ili radom u javnom interesu od 40 do 120 sati. Predviđeno je i da onaj ko pucanjem iz vatrenog ili drugog oružja ili imitacije oružja narušava javni red i mir bude kažnjen novčanom kaznom od 50.000 do 150.000 dinara ili kaznom zatvora od 30 do 60 dana.  Građanin koji se bavi vračanjem, proricanjem sudbine, tumačenjem snova ili sličnim obmanjivanjem na način kojim uznemirava građane ili narušava javni red i mir, biće kažnjen novčanom kaznom od 10.000 do 50.000 dinara ili radom u javnom interesu od 40 do 120 sati.

    Na osnovu Uredbe o energetski zaštićenom kupcu, koja je usvojena krajem 2015. godine, pravo na 120 besplatnih kilovata električne energije ili 35 kubnih metara gasa imaće jednočlana domaćinstva sa prihodima do 13.595 dinara i mesečnom potrošnjom do 480 kilovata struje. Uredbom o energetski zaštićenom kupcu definisano je da se svi korisnici novčane socijalne pomoći i dečjeg dodatka mogu s Rešenjem o pravu i računom za električnu energiju ili gas, mogu obratiti lokalnim samoupravama, radi izdavanja Rešenja o stečenom statusu ugroženog kupca.Ovaj status kao i do sada dokazuju pred lokalnom samoupravom.

    Prema rečima nadležnih,stepen dežurstva Zimske službe podignut je  na najviši nivo. Opštinski putevi su posipani solju i rizlom, a gradske ulice prvog reda solju. U protekloj nedelji na gradske i prigraske saobraćajnice posuto je oko 35 tona soli.

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
  • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

    Ostalo iz kategorije Srbija

    Strip u fokusu – D.I.Y. Strip Fest u Parobrodu

    U subotu 20. aprila, u Ustanovi kulture "Parobrod" u Beogradu od 11 do 19 časova, biće održan jedinstveni događaj - D.I.Y. Strip Fest. Ovaj bazar slavi domaći nezavisni strip i pruža […]