Regata „Olimpijske nade"

Aleksa Levnajić jedini pančevački kajakaš na prestižnoj regati

Pančevo, Sre, 21/09/2016 - 19:44
Tanja Marin

PANČEVO, 21. septembar – U mađarskom gradu Segedinu od 23. do 25. septembra biće održana prestižna regata „Olimpijske nade Evrope" na kojoj će nastupati najbolji evropski i svetski kajakaši i kajakašice rođeni 1999, 2000. i 2001. godine. Među najboljim kajakašima ovog uzrasta naći će se i 36 reprezentativki i reprezentativaca Srbije, a jedini takmičar, predstavnik Pančeva, biće Aleksa Levnajić, dok će trener Kajak kanu kluba „Pančevo", Đurica Levnajić, na ovo takmičenje otići kao trener reprezentacije. 

„Olimpijske nade Evrope" je najveće i najjače takmičenje za mlađe uzrasne kategorije kajakaša, pošto u mlađim uzrasnim kategorijama nemaju mnogo međunarodnih regata na kojima mogu da odmeravaju snage i stiču iskustvo, pa se na poslednjem takmičenju u sezoni okupe najbolji svetski kajakaši i kajakašice. Značaj ovog takmičenja prepoznali su mnogi kajakaški savezi širom sveta, pa na ovoj regati učestvuju i takmičari iz Kine, Japana, Australije, Novog Zelanda, Kanade i Sjedinjenih Američkih Država. Prema oceni trenera Kajak kanu kluba „Pančevo", Đurice Levnajića, kajakaši i kajakašice koji na ovoj regati izbore plasman u finale, za nekih pet, šest godina, kada stasaju, velika je verovatnoća da će biti učesnici finala na Evropskom prvenstvu. 

Na izuzetnoj regatnoj stazi u blizini Segedina,na kojoj se održavaju najveća svetska takmičenja, nastupaće takmičari iz 37 zemalja sveta, a ovo će biti prilika da po prvi put odmere snage sa svojim vršnjacima i da vide u kakvoj se formi i poziciji nalaze u odnosu na njih.

– Još uvek se nisam sastajao sa takmičarima iz inostranstva koji su moje godište, tako da ne znam kako će biti na takmičenju, ali očekujem najbolje, pošto se za ovu regatu pripremam od septembra, oktobra prošle godine. Dva puta sam išao na desetodnevne pripreme u Šabac, jednom pre evropsko takmičenje, a drugi put specijalno za regatu „Olimpijske nade", rekao je pred najvažnije takmičenje u sezoni mladi Aleksa Levnajić. 

Kajakaš „Pančeva" na ovoj regati će nastupati u dve trke kajaka dvoseda dužine 500 i 1000 metara, kao i u trci četvoroseda dugoj 200 metara i to isključivo u konkurenciji takmičara koji su rođeni iste godine kao i on, 2000. U četvorosedu će sa njim veslati Luka Stojkov, Žarko Jakovljević i Dimitrije Novaković, u trci na 1000 metara čamac će deliti sa Stefanom Vrdoljakom iz Sremske Mitrovice, dok će mu par u upola kraćoj trci biti Nikola Pajić iz Šapca. 

U kajaku dvosedu na 1000 metara, u kojem veslam sa momkom iz Šapca očekujem najmanje plasman u finale, a osvajanje medalje bi bilo poželjno. U ostalim disciplinama ćemo videti šta će biti, naglasio je mladi reprezentativac Srbije.

Kako je istakao član Kajak kanu kluba „Pančevo" osvajanje zlatne medalje za njega bi predstavljao izuzetan uspeh, a osvajanjem medalje bio bio izuzetno zadovoljan. Ipak, za njega je učešće na regati u Segedinu veliki uspeh.

– Sama činjenica da se pojavljujem na ovom takmičenju za mene je veoma značajna, jer se susrećem sa jakom konkurencijom, ali osvajanje medalje će biti velika motivacija za dalji tok treniranja i takmičenja na kojima ću učestvovati u budućnosti, ocenio je on.

Njegov otac i trener Đurica Levnajić smatra da je teško pred ovo takmičenje odrediti domete srpskih kajakaša, pošto na ovoj regati ne učestvuju klupske posade, već posade koje nisu mnogo uveslane. Kao izuzetno iskusan trener, koji godinama u nazad radi sa našim najboljim kajakašima i kajakašicama, on je zadovoljan formom svog pulena iako se ovo takmičenje održava na kraju izuzetno duge i naporne sezone. 

– Moja očekivanja i očekivanja saveza su da uđe u finale, a u finalu ćemo videti šta će biti. Sa mlađim uzrasnim kategorijama se nikad ne zna šta će biti, jer nema takmičenja za njih i ne možemo da pratimo kakvi su u odnosu na konkurenciju. Oni imaju jedno međunarodno takmičenje na početku sezone i ovo na kraju, a međuvremenu mnogi takmičari porastu, preveslaju mnogo kilometara i mnogo se promene, tako da dok u Mađarskoj ne prođu kroz cilj ne znamo tačno koji mogu da budu, rekao je Đurica Levnajić, trener kajakaške reprezentacije Srbije, naglasivši da su prošle godine na ovoj regati reprezentativci Srbije osvojili 15 medalja i da se nada da će i ove godine ponoviti sličan rezultat. 

Aleksa Levnajić će u petak, 23. septembra, nastupati u kvalifikacijama četvoroseda u trci dugoj 200 metara. Kvalifikacije u dvosedu na 1000 metara na programu su u subotu, dok će u dvosedu u trci dužine 500 metara na startnu liniju izaći u nedelju. U prepodnevnim časovima na regati „Olimpijske nade Evrope" svakog dana će biti održane kvalifikacione i polufinalne trke, dok su finala na programu u poslepodnevnim časovima. 

 Marketing

Najnovije vesti