• ISTINSKO SPORTSKO ČUDO PANČEVA: Pre dve godine napravili klub, a sada su njihovi klinci neprikosnoveni u Srbiji

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
    013 Info

    Sa mnogo uloženog vremena, malo novca i puno ljubavi su uradili mnogo. Počeli su od nule i za dve godine postali neprikosnoveni u Srbiji u mlađim kategorijama. Pioniri, kadeti i juniori su šampioni države, a petlići osvajači Kupa. Trenutno klub ima više od osamdeset igrača. Prošle godine sedam pančevačkih ragbista je igralo za omladinsku reprezentaciju Srbije, koja je ostvarila veliki uspeh drugim mestom na evropskom takmičenju u B grupi i kvalifikovala se da sledeće godine igra u evropskoj A grupi.

    U pitanju je Ragbi klub „Dinamo 1954“, istinsko sportsko čudo našeg grada.

    Ragbi ima dugu tradiciju u Pančevu. Pančevački ragbisti bili su pet puta prvaci SFRJ, poslednji put 1979. godine. Vremena su se promenila, a slava kluba je izbledela. Ragbi klub nije više imao ni igrače, ni prostorije, ni teren. Postojao je samo na papiru i bio u dugovima. Da ragbi ne padne u zaborav u našem gradu pobrinuli su se Miomir Kalabić i Igor Stojadinović.  Shvativši da je stari klub u prevelikom problemu, 2015. godine rešili su da naprave novi ragbi klub koji je dobio ime „Dinamo 1954“.

    − Pomislili smo da je grehota da se toliko duga tradicija ragbija u ovom gradu ugasi našim nemarom i nekim lošim odlukama nekih prošlih ljudi koji su vodili Ragbi klub Dinamo. Rešili smo da krenemo dalje. Napravili smo prvu školicu ragbija. Pomogli su nam naši prijatelji iz Ragbi saveza Srbije i Olimpijskog komiteta Srbije. Naravno, počeli smo od mlađih selekcija. Tu se skupila zanimljiva ekipa trenera koji su došli da pomognu. Mi smo rekli da nemamo ništa, ne znamo gde smo, ali se da nadamo da ćemo stići negde. Pozajmili smo par lopti, ja sam iz neke torbe izvukao par dresova i tako je ragbi u Pančevu počeo ponovo da se igra, ispričao je za 013info Igor Stojadinović,  sportski direktor Ragbi kluba „Dinamo 1954“.

    Prvi trener je bio Aleksandar Nedeljković Čobi. Kada su počeli da dolaze mladi ragbisti javila se potreba za više trenera. U klub je tada došao Danijel Hajam, Amir Hamzagić, Aleksandar Mijatović.  Sada jedan deo mlađih kategorija vodi Filip Dimitrijević s kojim su kadeti sa začelja tabele stigli na prvo mesto Prvenstva Srbije, a sa juniorskim i seniorskim timom rade Vladimir Ambruš i Đorđe Gavrilović. Gavrilović i Ambruš su preuzeli timove nakon što je Milan Mitrović, dotadašnji trener, zbog posla morao da se premesti u Novi Sad.

    Seniorski tim je trenutno u B ligi, bili su drugi prošle godine, a u klubu se nadaju da će već sledeće godine igrati A ligu. Ne obećavaju, jer kad su birali kako će razvijati klub, nisu hteli da sve resurse usmere na seniore, nego su se odlučili da počnu od temelja – razvojem igrača u mlađim kategorijama.

    − Mi želimo da se bavimo sportom, da razvijamo prevashodno duh sporta i ragbija kroz našu igru i rešili da se usmerimo na mlađe kategorije. Nadamo se da ćemo na taj način svake godine dobiti pet do sedam prvotimaca. Mi želimo da ragbi igraju naša deca iz našeg grada, da ne bismo sutra dovodili strance ili neke ljude iz drugih gradova. Za sada smo na dobrom putu i mislim da možemo uskoro da zaigramo i uz Prvoj ligi Srbije, a možda i u nekoj regionalnoj ligi, priča Stojadinović za 013info.

    Klub je za dve godine ostvario čudesan uspeh osvojivši tri titule u mlađim kategorijama. Taj uspeh nije došao sam od sebe. Plod je brižljivog planiranja.

    − Insistirali smo na tome da svaka kategorija ima bar dva trenera, da se sa decom kvalitetno i ozbiljno radi. Ideja je da se deca sklone sa ulice, udalje od droge, alkohola, da postanu dobri đaci i dobri ljudi. Počeli smo sa pionirima i petlićima da bismo eto posle dve godine imali sve selekcije. Sam klub je bio aktivan na sportskim forumima, pa smo uspeli da dobijemo od Ministarstva omladine i sporta i besplatne pripreme. Takođe, učešće naših momaka u reprezentaciji je dovelo do njihovog napretka, mislim da su tu pokupili dosta znanja, objašnjava nam Stojadinović.

    Sport danas nije jeftin. Sportski radnici u ovom klubu uglavnom rade iz ljubavi.

    − Poslednjih godina, a nadam se da ćemo biti i ubuduće, prepoznati smo od strane grada i najveću pomoć trenutno dobijamo baš od grada Pančeva. Pomoglo nam je i JKP „Mladost“ koji nam daje besplatne termine na sportskom terenu, a i Sportski savez Pančeva, rekao nam je Igor Stojadinović.

    Nešto pre Božića 2018. godine stiglo je i priznanje od Ragbi saveza Srbije. Na skupštini Igor Stojadinović izabran je za potpredsednika ove organizacije.

    Da se čuda događaju onima koji znaju šta rade govori i ova priča.

    Nekada smo na ragbi utakmice dolazili u centar grada, na Gradski stadion. Ragbi se sada igra na Sportskom centru na Misi. Entuzijasti su pančevački ragbi trijumfalno vratili na sportsku scenu Srbije. Nadamo se da će se i ragbi vratiti svojoj kući – na Gradski stadion.

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

    Sa mnogo uloženog vremena, malo novca i puno ljubavi su uradili mnogo. Počeli su od nule i za dve godine postali neprikosnoveni u Srbiji u mlađim kategorijama. 

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
  • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

    Ostalo iz kategorije Sport

    Takmičari SD „Pančevo 1813“ uspešni u Nišu

    Proteklog vikenda u Nišu je održano Prvenstvo Srbije po B programu za pionire i C programu serijskom vazdušnom puškom za juniorske i seniorske kategorije, koje je najmasovnije takmičenje u […]