Šah

Marko Milanović trostruki kadetski prvak Srbije u šahu

Pančevo, Ned, 22/05/2016 - 16:26
Tanja Marin


U Kragujevcu u hotelu "Šumarice" održan je 10. jubilarni Kadetski festival Šahovskog saveza Srbije, u okviru kojeg se održavaju kadetska Prvenstva Srbije u šahu. Festival je trajao punih devet dana, a učešće na njemu je uzelo više stotina najboljih mladih šahista iz svih krajeva zemlje, podeljenih u nekoliko klasa. Činila su ga tri Prvenstva, različita po tempu igre: brzopotezno (‚‚blic"), srednji tempo (‚‚rapid") i najvažnije, ‚‚standard" Prvenstvo, na kome se igraju jedna do dve duge partije dnevno. Najuspešniji takmičar bio je pančevački mladi šahista Marko Milanović koji je u osvojio titule na sva tri prvenstva. Pobedniku standardnog Prvenstva Srbije pripala je laskava titula prvaka Srbije, direktan plasman na Evropsko i Svetsko prvenstvo, kao i članstvo u kadetskoj reprezentaciji Srbije.   

Najpre su održana ‚‚rapid" i ‚‚blic" Prvenstva u trajanju od dva i po dana, na kojima je odigrano ukupno 20 partija. Jedini učesnik iz našega grada na ovim prvenstvima bio je osmogodišnji Marko Milanović, aktuelni kadetski prvak Srbije. Oba takmičenja Marko je odigrao izvanredno i na oba je osvojio prvo mesto čime je, uz prošlogodišnju pobedu na ‚‚standard" prvenstvu, kompletirao svoju kolekciju trofeja sa Državnog Prvenstva. Značajno je reći da ‚‚blic" Prvenstvo u Markovom godištu ne postoji, pa se on nadmetao sa dve godine starijima od sebe, što ovaj uspeh čini još vrednijom.  

Odmah nakon toga započelo je i najvažnije, ‚‚standard" Prvenstvo 2016. godine, koje je trajalo sedam dana. Nakon odigranih devet kola, Marko je bio ubedljiv ostvarivši osam pobeda i samo jedan remi. On je na taj način takmičenje završio usamljen na prvom mestu, sa prednosću od cela dva poena u odnosu na drugoplasiranog. 

Kolika je bila nadmoć našeg mladog sugrađanina nad najboljima u klasi, možemo videti kroz derbi meč Marka i zvaničnog prvaka najveće, beogradske regije, Luke Veselinovića. Uprkos tome što je Marko vodio crne figure, partija je trajala samo 26 poteza.

Ovim rezultatom Marko Milanović je istovremeno objedinio sve tri titule na Prvenstvu Srbije, što je istorijski uspeh i za njega i za grad Pančevo. Osim toga, on je time nastavio članstvo u kadetskoj reprezentaciji Srbije, i obezbedio direktno učešće na Evropskom i Svetskom prvenstvu na kojima će predstavljati naš grad i našu zemlju.  
MarketingNajnovije vesti