• Mirko Poledica: Nosioci vlasti upleteni u nameštaljke

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
    013 Info

    Predsednik Sindikata profesionalnih fudbalera, za Danas, povodom sumnje UEFA u regularnost prvoligaškog meča Železničara (P) i Timoka

    – Odgovor je prost i deprimirajući – „država je upletena u fudbalske nameštaljke“. Ili pojedini nosioci vlasti, što mu dođe na isto. I to ne od juče. Znam iz ličnog iskustva od 2008. godine, kada je vedrila i oblačila Demokratska a ne  Srpska napredna stranka. Tadašnji predsednik FK Borac, Slobodan Ilić, tražio mi je da učestvujem u nameštanju utakmice sa OFK Beogradom, sa obrazloženjem „Traži mi onaj iz Crne Gore, znaš dobro koji. Dugujemo mu bodove iz prošle godine, kada su nam pomogli da ne ispadnemo u niži rang“. Ne izgovarajući ime tadašnjeg prvog čoveka beogradskog kluba, Zvezdana Terzića, u to vreme odbeglog u komšiluk, zbog sudskog postupka protiv njega. Pobesneo sam, okupio kolege i prepričao im razgovor, tražeći im da se izjasne hoće li da igraju pošteno ili učestvuju u kažnjivoj lakrdiji, jer meni nije padalo na pamet da budem deo te prljave rabote. Svi su stali uz mene, viteški smo uzeli jedan bod, a ja sam ceo slučaj prijavio policiji. Prijava je otišla u Tužilaštvo, ono  odbilo da otvori istragu, jer „nema materijalnih dokaza“, kao da je nas 15 svedoka kupilo nekretninu, pa smo u Sudu overili posao, a ne izjavama potvrdili šta nam je traženo… a ja sam razočaran napustio fudbal, posle godinu i po dana zaigrao za drugi klub, da bi nakon par meseci definitivno završio karijeru – priseća se za Danas predsednik Sindikata profesionalnih fudbalera Mirko Poledica, uz priznanje da se u Srbiji tačno „zna(lo) i koji igrači rado učestvuju u nameštaljkama“.

    Malo kasnije, ove godine, po istoj matrici i iz istih razloga, pod lupom su se našli i susreti Železničar – Trajal i Trajal – Sloga (Kraljevo), s tom razlikom što na kraju tih analiza nije dokazana povreda integriteta takmičenja.

    Tadašnji predsednik FK Borac, Slobodan Ilić, tražio mi je 2008. da učestvujem u nameštanju utakmice sa OFK Beogradom, sa obrazloženjem „Traži mi onaj iz Crne Gore, znaš dobro koji. Dugujemo mu bodove iz prošle godine, kada su nam pomogli da ne ispadnemo“.

    Fenomen nameštanja fudbalskih utakmica nije mnogo mlađi od istorije ovog ekstremno popularnog i unosnog sporta, samo dobija ili gubi na intenzitetu, poprima nove forme, širi „tržište“… pa, tako ni najnovija UEFA dojava o  sumnjivom toku i ishodu septembarskog meča Prve lige Srbije između pančevačkog Železničara i zaječarskog Timoka 1919 (3:2), nema specijalnu težinu.

    Osim ako uz nju ne idu pitanja „Zbog čega Fudbalski savez Srbije bira da čeka signal UEFA da bi pomeo prljavštinu u sopstvenom dvorištu umesto da to radi stalno i bez spoljne direktive?“ i „Zašto predsednik države Aleksandar Vučić nije održao javno obećanje da će se lično postarati da fudbalska mafija bude proterana sa naših prostora?“.

    – Od tada je prošlo dosta vremena, a fudbal nam se i dalje valja u istom blatu. Ne tako davno, davao sam u više navrata izjave u policiji, na sličnu temu u nekim novim slučajevima, nailazeći na korektan prijem kod inspektora… Uveravali su me da su „odozgo“ dobii zeleno svetlo da isteraju stvari na čistac… ali se ništa nije promenilo. Svi znamo da se masovno namešta u najvišem rangu, nižim ligama, mlađim kategorijama… ali FSS se pravi lud sve dok se ne oglasi UEFA. Reaguje tek kada je primoran na to, jer ga na to obavezuje sopstveni Disciplinski pravilnik, usaglašen sa propisima UEFA.

    Sredinom aprila, čačanskom Borcu 1926 i GFK Jagodini, oduzeto je po šest bodova, uz novčanu kaznu u iznosu  od ukupno 10 miliona dinara, jer su “svojim činjenjem ugrozili i povredili integritet utakmica“.

    U oba slučaja na sugestiju iz Niona, čije su službe dobile informacije o indikativnim kladioničarskim uplatama na poraz Borca od Železničara (P) i izgubljenu utakmicu Jagodinaca protiv kruševačkog Trajala.

    Železničar je sada ponovo akter spornog meča, mada se ne tereti za loša dela (bar ne javno), već se domaći fudbalski istražitelji bave ponašanjem nekolicine prvotimaca iz rivalskih redova u meču na kom je kvota na prednost domaćina u prvom poluvremenu i pobedu na kraju duela padala iz sata u sat, na dan utakmice.

    – Odgledao sam kratak video zapis meča, sa prikazom svih golova, ne primetivši nijedan nerezonski fudbalski potez igrača Železničara, dok se za neke poteze njihovih  kolega iz Timoka može reći da se kose sa fudbalskom logikom. Pa, opet, primećujem da su Pančevci čak tri puta ove godine odigrali mečeve kojima se UEFA bavila – uočava i analizira sagovornik Danasa. Oni su juče demantovali bilo kakvu umešanost u bilo kakve nezakonite radnje, a zanimljivo je da je predsednik Železničara Zoran Naunković bio najbolji lokalni sportski radnik u 2021. godini, po izboru Sportskog saveza Pančeva.

    Nacionalni propisi ažurirani 2019. godine, tačnije član 83. Disciplinskog pravilnika, predviđaju čitavu lepezu sankcija u slučaju da UEFA dostavi pisanu informaciju o postojanju prekršaja.

    Klub može biti ogloboljen: sa 1 do 10 miliona dinara ili oduzimanjem 6 do 15 bodova ili kaznom od 6 do 15 negativnih bodova za dobijanje prve informacije od UEFA.

    U zavisnosti od svih okolnosti konkretnog slučaja, organ koji izriče kaznu može kumulativno da izrekne novčanu kaznu ne manju od milion dinara, zajedno sa kaznom oduzimanja bodova ne manjom od 6 bodova, odnosno 6 negativnih bodova;  oduzimanjem od 6 do 30 bodova ili kaznom od 6 do 30 negativnih bodova, za dobijanje druge informacije od UEFA; diskvalifikacijom u najmanje jedan rang takmičenja niže u odnosu na takmičenje u kojem je bio učesnik u vreme izvršenja disciplinskog prekršaja iz ovog člana Pravilnika.

    Na drugoj strani, uprljanim fudbalskim radnicima preti zabrana vršenja bilo kakve aktivnosti u vezi sa fudbalom u trajanju do godinu dana (za dobijanje prve informacije od UEFA) ili 24 i više meseci (za dobijanje druge i svake sl. informacije).

    – Sa velikom sigurnošću očekujem da Timok ostane bez šest ili devet bodova, kao jedan neuticajni klub i prilično ozbiljan kandidat za ispadanje iz Prve lige. Kada, po tuđem nalogu, isteruju pravdu naši fudbalski organi to po pravilu rade preko leđa „malih“ – zaključuje Poledica.

    Još jedna „sumnjiva“ pobeda Železničara

    Sindikat profesionalnih fudbalera dobio je telefonsku poruku u vezi druge jesenje utakmice Železničara i Timoka 1919, ovog puta u Zaječaru. Dan pre, nepoznati autor iste poslao ju je sa broja nepoznatog primaocu, tvrdeći u njoj da se sprema prodaja meča sa gostima iz Pančeva, uz molbu da se to spreči.

    – Dešava se da dobijamo takve dojave, ali nemamo ni želju ni obavezu ni pravo da se bavimo proverom tih navoda. U moru raznih „igranki“ – kaže Poledica za Danas

    Inače, taj susret je završen rezultatom 0:1, a trenutno četvrtoplasirani tim PLS dodao je nova tri boda u trci za mesto u Superligi.

     

     

    Predsednik Sindikata profesionalnih fudbalera, za Danas, povodom sumnje UEFA u regularnost prvoligaškog meča Železničara (P) i Timoka
     
     

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
  • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

    Ostalo iz kategorije Sport

    Takmičari SD „Pančevo 1813“ uspešni u Nišu

    Proteklog vikenda u Nišu je održano Prvenstvo Srbije po B programu za pionire i C programu serijskom vazdušnom puškom za juniorske i seniorske kategorije, koje je najmasovnije takmičenje u […]