Marko Milanović na Evropskom kupu Foto: Privatna arhiva
Sport

Mladi pančevački šahista vicešampion Evropskog školskog kupa za 2022. godinu

Izvor: 
013info Čet, 23/06/2022 - 18:07Na Cetinju u Crnoj Gori održan je Evropski školsku kup u šahu za 2022. godinu, na kome je grad Pančevo i našu zemlju predstavljao Marko Milanović,višestruki kadetski i školski prvak Srbije i FIDE majstor.

Nadmetanje je trajalo punih 10 dana, a odziv učesnika je bio rekordan. Učešće su uzeli najbolji mladi šahisti iz više evropskih država, uključujući i grupu iz Indije koja se borila pod zastavom Engleske.

Višestruki kadetski i školski prvak Srbije FIDE majstor iz Pančeva Marko Milanović dobio je poziv da predstavlja svoju zemlju na ovom prestižnom takmičenju koje se sastojalo od 3 turnira, po sva 3 tempa igre: standard, rapid i blitz.

Mladi pančevac bio je mlađi u klasi do 15 godina, a dodatna otežavajuća okolnost je što je organizator tu klasu spojio sa najstarijom do 17 godina, što je dovelo do toga da za protivnike većinom ima momke 3 godine starije od njega.

Međutim, Marka to nije omelo da za svoj grad i svoju zemlju ponovo postigne izvanredan rezultat: na standard turniru rangiran je kao četvrti, na rapid turniru osvojio je prvo mesto do 15 godina (drugo do 17), a svu svoju snagu pokazao je na poslednjem odlučujućem blitz turniru, gde je u najjačoj grupi do 17 godina sa 13 poena iz 14 partija osvojio ubedljivo prvo mesto.

Pravila su nalagala da ukupnog pobednika određuje što manji zbir pojedinačnih plasmana a u slučaju da je zbir jednak, dodatni kriterijum je plasman na standard turniru. Marko i još jedan takmičar su jedini ostvarili zbir rezultata 6, a po dodatnom kriterijumu mladom pančevcu je pripala srebrna medalja i bogate robne nagrade.

Time je 14-ogodišnji FIDE majstor Marko Milanović vicešampion Evropskog školskog kupa za 2022. godinu.

 
MarketingNajnovije vesti