Nađa Higll
Sport

NAĐA HIGL, SVETSKA PRVAKINJA - 10 GODINA KASNIJE : Sport me je naučio da nikada ne odustajem

Pančevo, Sub, 03/08/2019 - 09:55
Vladimir Đoković


Sa Nađom Higl nije bilo teško dogovoriti razgovor. Niti je uslovljavala teme, niti smo insistirali na odgovorima. Prosto, popričali smo o životu – 10 godina pošto je postala svetska prvakinja u plivanju.

Na jednostavno pitanja u kojoj meri joj je svetsko zlato promenilo život, odgovorila je isto tako.

- Osvajanje zlatne medalje je bila kruna svega onoga što sam godinama ulagala u bazenu. Na svakom treningu sam se trudila da pomeram svoje granice i u tome uspevala. U Rimu se jednostavno sve poklopilo. Jedina razlika pre i nakon osvajanja te medalje jeste što me ljudi prepoznaju.

Koliko je teško, u ovih prvih 10 godina, bilo teško biti svetski šampion.

- Nije uopšte bilo teško. Bilo bi nezahvalno prihvatiti to kao teret. Ja sam izuzetno srećna i zahvalna sto sam kroz mnoge životne nedaće prošla kao pobednik. Privilegija je i čast nositi titulu svetskog prvaka.

Interesovalo nas je koliko je uspeh promenio Nađino shvatanje sveta, Srbije, Pančeva a koliko se taj svet promenio u shvatanju Nađe Higl.

 - Uspeh je sam po sebi izuzetno težak za nositi. Nikada nisam želela da odem iz Pančeva niti iz Srbije i otkad znam za sebe želela sam da predstavljam sebe i svoju zemlju na takmičenjima. Uspeh me je naučio da dok si u vrhu svi te tapšu i slikaju se, a kada sam bila u najtežoj životnoj situaciji,nikoga od njih nije bilo ni da pozove, a kamoli pomogne. No to me je samo osnažilo još više. Kod nas se sa uspehom svi poistovećuju i prisvajaju ga,a kada se dogodi neuspeh, on je samo tvoj...

Šta su Vaši najveći uspesi u poslednjih 10 godina, koliko su disciplina i odricanje koju vrhunski sport iziskuje pomogli da se bude uspešan i u životu.

- U ovih deset godina sam odigrala najbitnije životne uloge. Bila sam u finalu svetskog prvenstva, učestvovala na Olimpijskim igrama,postala majka dva divna dečaka i pobeđujem bolest iz godine u godinu i prkosim joj. Sport me je naučio da nikada ne odustajem, da se za sve potrudim i dam maksimum. Sport je najzaslužniji što sam i dalje ovde sa vama. Mnogo puta sam izjavljivala da se neću baviti trenerskim poslom, ali eto,nikad ne reci nikad. Sada treniram mališane i uživam u tome. Škola plivanja Nadje Higl je nakon mnogo vremena naišla na razumevanje gradskih celnika i sada bez problema radim ono što najbolje znam.

Kakvi su Vaši planovi, gde sebe i u kojoj ulozi, radu naporu i pregnuću, vidite u na isteku sledećih 10 godina.

- Ne želim da gledam toliko daleko unapred. Želim da uživam u sadašnjem trenutku, da uživam u ovome što radim, da budem maksimalno posvećena tome i da uradim sve što je u mojoj moći da  deci omogućim sto bolje uslove za treninge...

Šta vas je u proteklih 10 godina najviše nerviralo i iznerviralo, i kako se nosite sa tim nervozama.

- Moja bolest je odraz kako se nosim sa nervozom i stresom... Ali sada sam naučila da sve to akumuliram. Za sve postoji rešenje, postoji i vreme, i postoji mesto. Zato se više ne sekiram dokle god su mi deca živa i zdrava, a i suprug, roditelji i ja sa njima.

Karijera vrhunske sportiskinje je za vama, kakva je društvena uloga i funkcija bivših sportista, ili kakva bi trebalo da bude u Pančevu i Srbiji.

- Bivši sportisti se međusobno izuzetno poštuju jer znaju sta je bilo neophodno da dođu do vrhunskih rezultata. Na žalost generacija koje dolaze bivši sportisti ne uspevaju da promene ništa u sistemu u kome sport funkcionise. Ja se sada trudim da kao trener motivišem decu,da ih naučim pravim vrednostima i da im pomognem da prevaziđu mnoge životne prepreke..

Za vas su vezivali i političke ambicije, odbornik ste i tako predstavnik građana u Skupštini grada u koju već dugo ne dolazite, a nezadovoljni odnosom gradske vlasti svojevremeno ste vratili i gradska priznanja - ima li mesta a koliko ima smisla da se sportisti bave politikom.

- Sportistima nije mesto u politici, samo ću toliko reći.

Gde crpete, u ova konfuzna vremena, životni optimizam.

- Svako jutro koje se probudim ja sam već zahvalna što sam tu, što sam živa. Kada pogledam svoju decu,zahvalana sam što sam tu i što ih imam. Zahvalna sam na svim izazovima i iskustvima kroz koja sam prosla jer me je to načinilo ovom Nadjom koja je sada tu.

 MarketingNajnovije vesti