Sport

Pančevca Borkovića izbacili iz TCR šampionata, a on tvrdi da je sam rešio da se povuče

Izvor: 
Mondo Sre, 17/07/2019 - 10:29

Pančevački automobilista nije više takmišar TCR šampionata. Posle incidenta u boksu nakon trkačkog vikenda u Austriji, čelnici TCR šampionata odlučili da izbace srpskog vozača iz takmičenja,  piše u u odluci objavljenoj na sajtu takmičenja.

 

U saopštenju se ističe da je Borkovićevo ponašanje posle trke bilo nedopustivo i da je "gurnuo jednu ženu na automobil u nameri da se dočepa vozača pod startnim brojem 25".

Međutim, Borković kaže da nije diskvalifikovan, već da je sam odlučio da se povuče i da je odluka doneta i pre trkčakog vikenda u Austriji održanog proteklog vikenda.

Borković je i ranije učestvovao u incidentnim situacijama, a najteži je bio u Monci, prošle godine, kada se potukao.

 

Upravo taj incident, uticao je na ovakvu odluku čelnika TCR Evropa, što se i navodi u saopštenju:

"Uzimajući u obzir činjenicu da se ovakvo njegovo ponašanje ponavlja, pogotovo posle događaja u Monci, prijavićemo ga Međunaordnoj automobilskoj federaciji i drugim organima", navodi se u odluci.

"Žao nam je zbog ovoga, ali nismo imali izbora. Ne možemo da ostanemo nemi posmatrači na taj žalosni incident. Nasilje ne sme ostati nekažnjeno, pogotovo što je događaj javno prenošen i pokrivali su ga mnogi mediji. Vozači su često uzor mladim ljudima koji žele da uđu u motosport i zbog toga se ne sme tolerisati takvo ponašanje. Prošle godine u Monci smo mu oprostili, dali smo mu drugu šansu nakon serije izvinjenja koje smo dobili od njega. Ali, sada toleranciji nema mesta", izjavio je jedan od čelnika TCR Evropa Paulo Fereira. U međuvremenu, Borkovićev PR tim objavio je saopštenje u kojem se navodi da on napušta TCR Evropa "nezadovoljan statusom u ovom takmičenju i mnogobrojnim ptetnim odlukama po njegov tim", koje su kulminirale na poslednjoj trci u Austriji. Ovakva odluka, dodaje se, doneta je i pre vožnje u Austriji, gde je u samom finišu trke na nesportski način izbačen od strane Pansijatisija kada se nalazio na četvrtoj poziciji i bio nadomak novih, veoma važnih bodova.

"Međutim, uprkos neformalnim najavama da bi ponovo moglo da dođe do incidenta na stazi, i to na njegovu štetu, želeo je da pruži još jednu šansu TCR Evropa takmičenju. Kako su se, nažalost, ponovili problemi sa ranijih trka, i kako je ponovo izbačen sa staze zbog nesportskog ponašanja drugog vozača, i koji je prošao bez kazne, naš as je doneo odluku koju je nekoliko puta odlagao - a to je da više ne bude deo šampionata", ističe se u saopštenju. Borković kaže da je "neko željan da mu vidi leđa" i primećuje da su do sada kažnjavali samo njega, a ne i vozače koji izazivaju incidente.

"Nadao sam se da su problemi bili privremeni, i da ne postoji loša namera prema meni i mom timu. Ali, kako je vreme prolazilo shvatio sam da se ništa ne poboljšava, i da iz vikenda u vikend dolazi do incidenata iz kojih, po pravilu, izlazim oštećen, bez kaznenih mera po vozače koji su bili inicijatori takvih situacijaTakav odnos me je frustrirao do mere da više nisam mogao da izdržim, a da ne porazgovaram o tome sa vozačem koji je ničim izazvan napravio problem na stazi u Austriji .Došlo je do manje rasprave oko njegovog vozila, što je promoteru šampionata prijavio Ivan Miler, vlasnik tima čiji me je vozač izbacio, i neko ko je željan da mi vidi leđaTo je dovelo do toga da mi je TCR Evropa potom uveo zabranu takmičenja. Svestan sam bio da će moj gest izazvati neku vrstu kazne, ali i kaznu za vozača koji me je u poslednjim sekundama trke izbacio. Taj vozač nije dobio kaznu, ali ja jesam. Ne mogu više da trpim ovakvu nepravdu i odluke koje uništavaju ne samo moje ambicije, već i planove celog tima ljudi iz moje ekipe koji vredno rade na tome da ostvarimo rezultate vredne pažnje. Nekada, nažalost, nije dovoljno kada dajete sve od sebe, jer sumnjam da možda postoje interesi koji prevazilaze fer-plej", rekao je Borković

On trenutno ima mogućnost izbora nekoliko opcija za nastavak karijere u drugim šampionatima, i uskoro će o tome da obavesti javnost.
MarketingNajnovije vesti